Berta Sándor

Újabb felhasználókat perelt be az amerikai zeneipar

Az egészen pontosan 754 feljelentett között található az a húsz személy is, akik korábban egyetemi hálózatokat használtak fel a szerzői jogvédelem alá tartozó művek egymás közötti cserejére.

A húsz hallgató a Pennsylvaniai Egyetem, a New York-i Columbia Egyetem, az Old-Dominion Egyetem és a Nyugat-Georgiai Állami Egyetem hálózatát felhasználva csereberéltek illegálisan zenei fájlokat és albumokat. Amint azt már megszokhattuk, ezeket az eljárásokat is ismeretlen elkövetők ellen indította a RIAA. Mivel gyakorlatilag csak az illető személyek IP-címét sikerül a hatóságoknak azonosítaniuk, ezekben az esetekben mindenekelőtt az a cél, hogy megállapítsák az adott személyek személyazonosságát.

Az ismeretlen tettes elleni eljárásoknál a bíróság döntése a fő kérdés, hiszen elsősorban az ügyekben eljáró testületeken múlik, hogy kötelezik-e az internet-szolgáltatókat a felhasználók személyes adatainak a kiadására - és nem mindig születik a RIAA számára kedvező döntés.

Az amerikai zeneipar tavaly szeptember óta eddig 7704 felhasználót jelentett fel vagy perelt be. Közülük 1475-tel sikerült a RIAA-nak peren kívül megállapodnia. Az állampolgárok átlagosan 2238 eurót fizettek azért, hogy megmeneküljenek a pertől és az esetleges komolyabb pénz- vagy netán börtönbüntetéstől.

A szerzői jogvédő szervezetek jelenleg több fronton is harcolnak az általuk bűnözőknek titulált felhasználók ellen, akik illegálisan töltenek le zenéket vagy filmeket az internetről. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) néhány nappal ezelőtt perelte be a BitTorrent és az eDonkey nevű fájlcserélő hálózatok fájljait közlő weboldalakat, míg Ausztráliában bírósági per folyik a KazaA P2P-rendszert üzemeltető Sharman Networks cég ellen. Az utóbbi eljárásban pedig akár precedens értékű ítélet is születhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #7
    Azt hiszem, ez a cikk elég jól jellemzi az ő hozzáállásukat, felfogásukat...
  • tomo #5
    erre olvastam valahol

    "a free man living in the free country does freely what he's free to do"

    kb: egy szabad ember a szabad orszagban szabadon azt csinalja , amit szabad neki
  • formatuq #4
    "Az amerikai zeneipar tavaly szeptember óta eddig 7704 felhasználót jelentett fel vagy perelt be. Közülük 1475-tel sikerült a RIAA-nak peren kívül megállapodnia. Az állampolgárok átlagosan 2238 eurót fizettek azért, hogy megmeneküljenek a pertől és az esetleges komolyabb pénz- vagy netán börtönbüntetéstől."

    es meg hogy nem lehet penzert megvasarolni a szabadsagot...... meg hogy minden ember egyenlo, meg amerika egy szabad orszag, ahol mindenki egyenlo............
  • PS3 #3
    "Loki sikerekben"

  • Zsoltika 007 #2
    Nem értem minek kell ennyire nagy ügyet keríteni annak a pár centnek... Bazz nem mennek csődbe.
  • AdaKiller #1
    b*sszák szájba már az anyjukat, üldözzék inkább a sikkasztókat, rablókat, gyilkosokat.