Gyurkity Péter

Az amerikai Kongresszus elé kerül a RIAA p2p-ellenes törvényjavaslata

Az elkövetkezendő napokban az amerikai Kongresszus elé kerül az Induce Act néven ismertté vált törvényjavaslat átdolgozott változata, amely a Copyright Office véleménye szerint nem helyezné törvényen kívül a hordozható lejátszókat.

Az eredeti törvényjavaslat óriási vitákat váltott ki, ugyanis a fájlcserélgető hálózatokon kívül a legtöbb MP3-lejátszót, és a népszerű iPod készülékeket is törvénytelennek minősítette volna a szerző jogok megsértése címén. Szakértők szerint az új törvény megszületése rendkívül fontossá vált a kiadók számára, hiszen a szövetségi fellebbviteli bíróság augusztus 19-én meghozott ítélete tisztázta a vádak alól a Morpheus és Grokster hálózatot, és kimondta, hogy a p2p-alkalmazások fejlesztői nem vonhatók felelősségre a felhasználók által elkövetett bűncselekmények miatt.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), és a szervezet szövetségesei éjt nappallá téve dolgoznak annak érdekében, hogy a Kongresszus minél előbb elfogadja a törvényjavaslatot, amelynek segítségével visszaszoríthatják a fájlcserélgető hálózatokat. A Copyright Office által benyújtott négy oldalas tervezet némileg leszűkíti az eredeti javaslat túlságosan tágnak bizonyult értelmezését, és kimondja, hogy kizárólag a jogsértést "szándékosan előidéző" személy vagy személyek vonhatók felelősségre.

A szűkebb értelmezés ellenére a felhasználók, és egyes internet szolgáltatók továbbra is ellenérzésüknek adtak hangot, és sokan úgy vélik, hogy az új javaslat az eredetihez hasonló hibákat és kiskapukat tartalmaz. "Tegyük fel, hogy a kiadók megkérnek minket arra, hogy szolgáltassuk ki előfizetőink adatait. A javaslat értelmében egy esetleges elutasítás azt jelentené, hogy megpróbáljuk megakadályozni az elkövetők felelősségre vonását, és mi magunk is bűnrészesekké válnánk" - fogalmazta meg kételyeit Sarah Deutsch, a Verizon Communications alelnöke.

A Copyright Office - amely az IBM, az Apple, a Hewlett-Packard, a Business Software Alliance, a RIAA és a Mozgókép Szövetség (MPAA) képviselőit is meghívta a megbeszélésekre - egyelőre nem válaszolt az elhangzott aggályokra, de a vita tovább folytatódik, és a következő időpontot a jövő hétre tűzték ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tajfun #15
  Valoban jo lenne ha nekunk is lenne idonk pereskedni, csak a kiadokkal ellentetben nekunk meg is kell dolgoznunk a penzunkert, nem erunk ra egesz nap henyelni es pofatlanabbnal pofatlanabb torvenyjavaslatokat kitalalni.
 • NEXUS6 #14
  "amivel ezeknek a dolgoknak lehetne elejét venni:"

  A dolgok alatt a korlátozást értem, a felsorolás alatt meg az azt megelőző intézkedéseket.

  Kicsit félreérthető volt, bocs.
 • NEXUS6 #13
  Hát lehet hogy ráadásul még több jogod is lenne mint emberként;(

  Amúgy miért nem nyújtasz be csak simán valami törvénytervezetet/kezdeményezést a képviselődhöz, amivel ezeknek a dolgoknak lehetne elejét venni:
  - kiadók jogainak korlátozása
  - szerzők, vásárlók, felhasználók jogainak kiterjesztése
  - szoftverekkel kapcsolatos szabályozás átlényegítése, pl a szoftver nem termék, hanem szolgáltatás lenne /ez jobban közelítene a valósághoz

  Állampolgári jogod és kötelességed az érdekeid érvényesítése. Szal lehet macerálni a képviselőket, vagy lehet aláírást gyűjteni.
 • entreri #12
  Full Hülyeség.
 • robocop #11
  Jah, oszt az amcsik felszólítják őket, vezessenek be ők is ilyen törvenyt, ha nem teszik akkor ledobnak néhány atomot. Egyébként gondolkozom rajta, hogy kérvényt nyújtsak be: hivatalosan is minősítsenek át valamilyen állattá, akár még egysejtűvé is, de tudni akarom, nem tartozok az emberek közé.
 • htmm #10
  USAban betiltjak a fajlcsereloket? Sebaj, majd orosz (stb.) kozponttal uj, meg jobbak fognak alakulni. Csak az ellen nem tehetnek mar smmit. Sajat maguk alatt vagjak a fat.
 • BlackRose #9
  ha nem jönnek valami földöntúli szuperfejlett lények az elkövetkező 10 évben a Földre, akik képessek lennének megtanítani bennünket élni, akkor félek, hogy az egész föld hamarossan kihal, akármennyire is nől a népessége. a fenti törvényjavaslat csak bevezető az önpusztítás fejezeteibe. Orwell 1984 című művében messziről sem tudta elképzelni, hová vezethet a beteg elme hatalomra törése. Mi fékezi meg a fenti majmokat, hogy holnap törvénnyel kényszerítsék a gyártókat, hogy a TV, az Music Plazer vagy éppen a számítógép csak azt tudja lejátszani ami alá van írva? és hogyan képzelitek el a szólásszabadság érvényesülését ez esetben?
  Közben az oroszok 150+ gyerek lemészárolásával járó "túsz szabadítást" sikernek merészelik nevezni, és velük együtt az egész világ "szabad" sajtója is... SZÉGYEN!
 • HUmanEmber41st #8
  Gyökerek ! ( mármint a "jogvédők " ) mert kinek a jogait védik ? Csakis a saját magukét az előadó meg a közönség a fejőstehén, ők meg zsebre teszik a milliókat... még többet, még többet.. Lassan az utcán amikor igazoltatnak ha van nálad 1 Walkman a helyszínen fejbe lőnek, ha nem mutatod a kazettáról vagy CD ről a bolti számlát... iPod miatt akasztás a lámpavasra..
  NOOORRRRRMMMMÁÁÁÁLLLIIIISSSS ?????
 • Alfa Of NS #7
  Ha meg fegyvert is adsz el nekik, akkor irtjak is egymast

  Amugy nem fognak kihalni. Ahogy csokkenne a letszam, ugy csokkenne a halalozasi ok is.
 • tomo #6
  HIV, ehinseg , csak hogy nehany okot mondjak