Gyurkity Péter

10 millió dollárt fizet egy spanyol mp3-oldal a RIAA-nak

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége peren kívül egyezett meg azzal a spanyol internetes oldallal, amely mp3-akat kínált letöltésre. Az oldal tulajdonosai úgy vélték, hogy egy joghézag révén legális tevékenységet végeznek.

A Puretunes.com 2003 májusában kezdte meg működését, és - előfizetés ellenében - megpróbálta kihasználni a spanyol jog egyik hézagját, miszerint a spanyol ügynökségek által forgalmazott amerikai albumok esetében nem kell felvennie a kapcsolatot (és kifizetnie a szerzői jogdíjat) az amerikai kiadónak. Működése alatt a Puretunes.com négy dollárért havi nyolc órás elérést biztosított, míg az éves előfizetés összesen 168 dollárba került.


A vállalathoz annak idején Wayne Rosso, a Grokster egykori vezérigazgatója is csatlakozott, aki elmondta, hogy egy hónap elteltével derült csak ki, hogy a spanyol jogban nem létezik ilyen kiskapu. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége azonnal be is perelte a céget a szerzői jog megsértése, és a vásárlók megtévesztése miatt. A szövetség szerint ugyanis a cég megpróbálta elhitetni a vásárlókkal, hogy előzetes szerződést kötött a kiadókkal a zeneszámok forgalmazásával kapcsolatban.

Az oldal bezárását követően a német Heise Online nyilvánosságra hozta néhány megvásárolt mp3 dallam ID3 tagjának adatait, amelyből kiderült, hogy a szóban forgó számokat minden bizonnyal egy orosz illetőségű weboldalról, az allofmp3.com-ról másolták át.

A spanyol oldalt működtető Sakfield Holdingról időközben az is kiderült, hogy egy bonyolult alá-fölérendeltségi viszony apró része, és a tulajdonosi láncon keresztül a szálak a Karib-szigetekre, Bermudára, és Miamiba vezetnek. A RIAA Rosso mellett további három vezetőt vádolt meg név szerint: Daniel, Michael és Matthew Rungot. A cég által kifizetett 10 millió dolláros összeg mellett ők négyen külön 500 ezer dollárt fizettek a szövetségnek, és kijelentették, hogy a jövőben nem vesznek részt szerzői jogokat megsértő tevékenységben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #6
    Hülyék mint a sheggem
  • mechorg #5
    "egy hónap elteltével derült csak ki, hogy a spanyol jogban nem létezik ilyen kiskapu"

  • fapapi #4
    "Az oldal bezárását követően a német Heise Online nyilvánosságra hozta néhány megvásárolt mp3 dallam ID3 tagjának adatait, amelyből kiderült, hogy a szóban forgó számokat minden bizonnyal egy orosz illetőségű weboldalról, az allofmp3.com-ról másolták át. "
    Mikket mikor adnak ki :D
  • _Vegeta_ #3
    Betolakodnak ezek mindenhova.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    pff. de hülyék , az lehet , hogy a spanyol jogban nincs ilyen , de akkor esetleg valami nemzetközi bíróságon élhet keresettel .. vagy közvetlenül spanyolországban , ha van helyi képviselete .. de a riaa köztudottan amcsi-gestapo-hivatal .. de a sok ügyvédhadtest csak kitalált valamit ..
  • Yv@n #1
    Spanyol oldal a riaa-nak? Nem otthoni jogvédő akárminek kéne, hogy pengessen? Ami aztán eljuttatja a lóvét a célszemélnyek aki az adott dalok tulajdonosa/jogutódja?