Berta Sándor

Újabb pert vesztett a RIAA

Egy missouri szövetségi állambeli bíróság elutasította azt a keresetet, amelyben az Amerikai Zenei Ipari Szövetség (RIAA) azt kérte a testülettől, hogy felhasználói adatok kiadására kötelezzen egy internetszolgáltatót.

Az ítélet indoklása szerint amíg nem bizonyítható, hogy egy személy konkrét ügyben megsértette a szerzői és a szomszédos jogokat és különböző multimédiás tartalmak illegális másolatait kínálta fel az interneten letöltésre illetve cserére, addig ezek a felhasználók nem felelősségre vonhatók. Amíg tehát a RIAA-nak megdönthetetlen bizonyítékai nincsenek egy adott személy ellen, addig a bíróság nem kötelezi az illető internet-szolgáltatóját a felhasználói adatok kiadására. Ez a szervezet szemszögéből maga a 22-es csapdája.

Azonban nem ez az első ilyen ítélet a RIAA ellen, korábban, 2004 decemberében ugyanis már egyszer elutasította a szervezet hasonló keresetét egy másik amerikai bíróság. Akkor a Verizon nevű telefon és internet-szolgáltató társaság azzal védekezett a testület előtt, hogy a jelenleg érvényes amerikai szerzői jogi törvény (DMCA) nem tér ki erre a kérdésre. Amennyiben pedig a bíróság arra kötelezi őket, hogy kiadják az előfizetőik személyes adatait, akkor azzal megsértenék az amerikai alkotmány egyes pontját, vagyis a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot. Így ugyanis nem biztosítódna az a jog, hogy az emberek szabadon, akár anonimként is elmondhassák a véleményüket az interneten. A bíróság végül elfogadta a Verizon érvelését.

A mostani ügyben a missouri szövetségi állambeli bíróság azzal érvelt, hogy a feljelentett Charter Communications nevű vállalat nem felelős a felhasználói cselekedeteiért vagy a szerzői jogsértésekért, éppen ezért nem is kötelezhető arra, hogy kiadja a szövetségnek az előfizetői személyes adatait.

A jövőben a konkrét esetekben az internet-szolgáltatók és a telefontársaságok kötelesek az információk kiadására, ám csak gyanúsítgatások esetén továbbra sem. A RIAA egyelőre nem kívánta kommentálta a döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #24
    És mi van akkor, ha: "Én ugyan nem kínáltam letöltésre semmit. Valaki feltöltötte hozzám, míg nem voltam otthon!"
  • palika22 #23
    Én nem vagyok nagy zene töltögető.... Talán 1-2 album évente......Én könnyet hullatok, de azokért a magáneberekért, (felnőttekért és !!!!!GYEREKEKÉRT!!!!!!) akiket ezek a tetvek már meghurcoltak....... A RIAA-nak csak ennyit üzenek:
  • formatuq #22
    en csak azt nem ertem, minek turaztatja a RIAA ennyire magat, mikor ez elsore laccik, hogy: buko, de neki.

    es nem okoztunk nekik "olyan" nagy kart sem, mert en pl nem igen vennek meg olyan zenet ami azert letoltok.

    miert nincs senki aki a nyomorult fereg/virus irokra is ramegy ennyire? Sokkal tobb kart okoznak mint akik kis mp3 csere-beret csinalnak.

  • Borton #21
    loller:)
  • mechorg #20
    <Nem ezt a szmájlit akartam : )>
  • mechorg #19
    Éljen a Bíróság!
  • echo #18
  • entreri #17
    RIAA
  • pemga #16
    Örvendezzünk vala! Egyébként hogy jön össze az, hogy "különböző multimédiás tartalmak illegális másolatait kínálta fel az interneten letöltésre illetve cserére". Ha minden igaz, akkor azt csinálják, hogy saját szervereket futtatnak, ahova belépésnél meghirdeted a seed-jeidet. (Vannak ilyen blacklist-ek, ahol az AA-s serverek ip-i figyelnek.) Már csak az nem vili ebből, hogy miből gondolja azt, hogy a teljes file ott van, mert pl. random töredék (ami lehet le sem játszható), az most minek számít.
  • [HUN]PAStheLoD #15
    Sajnos ez még akárhogy is számolom csak a második vesztett pere az **AA szervezeteknek...