Gyurkity Péter

Saját böngészőt fejleszt az AOL

Megújhodásának újabb jeleként az America Online saját böngészőn és média lejátszón dolgozik, amely a vállalat reményei szerint visszahódíthatja a szélessávú internet-eléréssel rendelkező felhasználókat.

A profilváltásra rendkívül nagy szüksége van a cégnek, hiszen az elmúlt években a világháló jókora változáson ment keresztül. Az AOL annak idején hagyományos dial-up szolgáltatóként indult, és felhasználók millióinak nyújtott betekintést az internet rohamosan növekvő világába.

Az első lépésnek azonban megvolt a maga ára: a szolgáltatásokat csak abban az esetben vehették igénybe az emberek, ha telepítették a vállalat által kínált szoftvereket, amelyek számos esetben magát az operációs rendszert is módosították - ez többé már nem elfogadható eljárás. Ezt maga Kerry Pearce-Parkins, az AOL Product Management igazgatója jelentette ki, aki elmondta, hogy a vállalatok manapság nem engedik az alkalmazottaknak, hogy további szoftvereket telepítsenek a munkahelyi számítógépekre. Ez többek között azt jelenti, hogy a legtöbb munkahelyen nem vehetik igénybe az AOL szolgáltatásait, nem beszélve arról, hogy a szélessávú kapcsolatot igénylő felhasználók inkább egyéb szolgáltatókkal szerződnek.

Az igazgató elmondása szerint a vállalat vezetése egy saját böngészőben, és egy saját médialejátszó kifejlesztésében látja a visszatérés lehetőségét, de nem kívánnak teljesen az alapokról építkezni. Az AOL böngészője éppen ezért az Internet Explorer alapjaira épül, kiegészítve néhány speciális funkcióval, úgy mint füles böngészés (tabbed browsing), fájlkeresési funkció, és a gyanús emailek (spam, phishing) szűrése.

Az új AOL Media Player pedig a WinAMP technológiára épül, amely eredetileg a Nullsoft fejlesztése, de évek óta az AOL birtokában van - a szoftver fejlesztését a vállalat nemrég végérvényesen leállította. A következő év elején mindkét szoftver ingyen letölthető lesz a vállalat weboldaláról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #6
    Telepítős? Ha AOL előfizetést veszel, kapsz hozzá egy cd-t, ami autoplay-ből felnyomja neked a full cuccosukat, talán ha egyszer kér egy next-et h. biztos-e vagy. Ha veszel egy gépet egy cégnél, aki megállapodott AOL-al, akkor ugyanez a telepítőkészlet helyből rajta van a gépeden, nomeg egy link a desktopon, ami dettó ugyanígy fullra feltesz mindent. Elég aggresszív megoldás, ezt nem tagadom, gáz, hogy emiatt egy normális embernek szeméttelenítéssel kell kezdenie a frissen vásárolt gépét. Dehát legalább valaki harcba száll MS-el a saját területén :). Akinek meg nem tetszik, ugyis azzal kezdi, hogy újrapartizza a gépét :).
  • Emmegki #5
    Talán hagyniuk kéne a szoftvertelepítős kreténséget. Azzal van a baj, hogy telepíteni kell, nem a programokban van a hiba. A böngészőjük és Media Playerük meg úgyse terjed el.
  • pemga #4
    Hmm, úgy érzem nem tanulnak :). Megvették a Netcápa-tól a böngészőt, nem csináltak vele semmit. Szerencsére volt egy épeszű ember, aki azt mondta, hogy jó, nyissuk meg a kódot, adjuk oda valakiknek akik foglalkoznak is vele. Így lett a Mozilla és ágai, pl. Firefox, ami pedig most már egyre népszerűbb. Most megint újat akarnak, de már nem az ex-gyerek, hanem IE alapon? Én ezt már nem is értem :).

    Mi van még? Mirabilis, na, azt egész jól felfuttatták, icq/oscar/aim egész jól el van az ms-messzendzserhez képest. Pedig ott aztán komoly háború volt.

    Nullsoft, naigen, ez most hasonlóképpen áll, mint a böngésző volt anno. Érdekes lehet, hogy most vajon ott van-e még az az épeszű ember :).

    És még egy csomó apróság ami most nem jut eszembe. Pl. Time Warner :). De úgy tűnik azt a birodalmat üzemeltetik rendesen.
  • Laalee #3
    bezárták a nulsoftot
  • FTeR #2
    leállították a winampot? erről lemaradtam :( vki vmi linket a dologhoz (a nulsoft oldalától eltérőt), thx
  • arty #1
    na, ha ez is nullsoft szintü sikersztori lesz .... :D

    aol sux