Berta Sándor

Már a jövő évi munkáikat tervezik a Firefox fejlesztői

Röviddel a Firefox internetes böngésző 1.0-s változatának megjelenése után már a következő feladataikat ecsetelték a sajtó képviselőinek a Mozilla Alapítvány szakemberei.

A csapat jövő évi fő tervei között szerepel többek között a mobiltelefonon és más mobil készülékeken való böngészés megvalósítása. Ezen kívül szintén fontos feladat lesz a böngésző más alkalmazásokkal való integrálása, hogy még könnyebbé válhasson például a különböző adatok és információk keresése az asztalon, valamint, hogy a Mozilla Alapítvány megismertesse és megszerettesse az Internet Explorer kihívójának is nevezett programot az OEM-cégekkel.

Az alapítvány első nagy projektje jövőre a Mimo névre hallgató, kifejezetten a mobiltelefonok és az úgynevezett settop boxok számára készített böngészőprogram kifejlesztése lesz. Az alkalmazás fejlesztési munkáit idén már támogatta a Nokia. A Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy a munkát idén december elsejétől Doug Turner fogja vezetni. A szakember eddig munkatársaival az AOL Time Warner óriáscég böngészőjének elkészítésén fáradozott.

A szervezet egy másik nagy program keretében annak a lehetőségét fogja megvizsgálni, hogy hogyan egyesíthetnék az internetes böngészőket az asztalon lévő adatok felkutatására képes alkalmazásokkal. Hasonló megoldást fejlesztett ki nemrégiben a Google is. A fő cél ennek a munkának a kapcsán az, hogy egyszerűsítsék és szabványosítsák, illetve egyesítsék az ehhez szükséges számos API interfészeket.

Szintén nagy feladat lesz a Mozilla Alapítvány számára, hogy az OEM-cégeket rávegye, miszerint a számítógépeikre telepítsék fel a Firefox és a Mozilla internetes böngészőket. Mivel mind a Firefox, mind a Mozilla jelenleg csak az interneten keresztül elérhető, így a számítógépgyártók által készített PC-k területén az Internet Explorerhez képest a két programnak meglehetősen nagy hátránya van. Mindenesetre a Mozilla Alapítvány nem számít könnyű tárgyalásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zedas #11
  #9:
  A Maxthon a gépeden lévő legutolsó IE engine verziót használja, tehát nem IE2, hanem IE6,

  #10:
  A Maxthon egy tabbed IE.

  #3:
  Mondj akkor egy jó böngészőt. Opera? Netscape? Mozilla?
  A piacon két brózer van ami ér is valamit, az egyik a Firefox, a másik az IE6. Ennyi.

  Ennek a hírnek egyébként azért örülök, mert nem Win alapú kézigépekre és már szmartfónokra is csak opera van, ami egy kalap fos. Én baromira díjaznék egy mobile firefoxot!
 • BiroAndras #10
  Az IE-ben nincs tabbed browsing, így helyből nem játszik.
 • vgez #9
  kipróbáltam, de maradok a maxthon (IE2) nál
 • tomo #8
  vagy a ctrl es egergorgo gorgetesevel, bar lehet hogy ez csak az "all in one gestures" kietrjesztes (extension) telepitese utan mukodik.

  masreszt ezen extension segitsegevel az eger mozgatasaval sokfele funkciot kivalthatunk. ööö ez eleg hulyen hangzik, de erdemes kiprobalni. (jobb klikk es huzod az egeret)
 • whitehawk #7
  Ja, CTRL++ és CTRL+- ;)
 • Zoldalma #6
  Nalad ami nem MS az mar rogton szar...orulunk hogy ennyi szakmai ervvel alatamasztottad a velemenyedet.
 • Zombye #5
  Én most fogom kipróbálni.

  Lehet benne a numerikus plusszal nagyítani és a minusszal kicsinyíteni? Az operában lehet, és nekem ez nagyon fontos lenne, mert nem látok túl jól.
 • sonic4 #4
  Okos, értelmes és legfőképpen érvekkel alátámasztott véleményt olvashattunk ismét......
  Minősíti az íróját.....
  Bár a legtöbb SG-s ilyen, tisztelet a kivételnek.
  Szerencsére csak itt tenyésztek, máshol nem nagyon mert rögtön kidobnak......
 • mireez #3
  szar
 • Yfel #2
  Tegnapelott jott ki az 1.0... hova akarod frissiteni? :o)))

  Y