Rónai György

Zuhan az Internet Explorer részesedése

A Mozilla Firefox böngésző tovább tarol: Európában a Microsoft Internet Explorer részesedését már visszaszorította 90% alá, a maga szeletét pedig 5,5%-kal növelte.

Mindez persze nem csak kontinensünkön van így, a Firefox globálisan is igen szép részesedésre tett már szert. Felmérések szerint a Firefox egyre veszélyesebb az Internet Explorer babérjaira. Az Adtech német médiavállalat jelentése szerint az IE összes verziójának részesedése gyors ütemben esik: a 6.x verziók már csak 79,62%-on állnak, ami bő 1,61%-kal kevesebb, mint idén augusztusban. Emelett az 5.5-ös verzió is 1,21%-ot vesztett, így most 5,15%-on áll, a többi 5.x verziók pedig 0,69%-kal kevesebben, 4,7%-on állnak.

A Firefox megjelenése óta Európában már a második legnépszerűbb böngészőnek számít. Ez november végén 5,51%-os részesedést jelentett, amihez azóta minden második héten egyet hozzátesz. Ezzel szemben a többi Mozilla termék 2,5%-on állnak, így az Opera 1,01%-on, a Netscape pedig 0,92%-on.

A cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a Firefox főleg azok körében népszerű, akiknek elegük van az online reklámokból. Ez főleg a böngésző beépített popup gátlójának köszönhető. A cég szerint míg az IE 5.5 felhasználók 0,53%-a kattint a látott reklámokra (és ezzel így ők vannak a legtöbben), a Firefox esetében ez az érték mindössze 0,11%.

A Firefox sikerei mellett a Mozilla minap útjára indította a Thunderbird levelezőkliens első végleges, 1.0-s verzióját is. Az email kliens igen fejlett képességekkel rendelkezik, így például adaptív spamszűréssel, gyors működéssel, skinezhetőséggel, globális vagy válogatott fiókokkal, és rengeteg egyéb lehetőséggel hívogatja a felhasználókat.

A Thunderbird 1.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #62
    Ne keverjétek a plugineket a kiterjesztésekkel. Plugin a Flash Player meg a Java, pl. A kiterjesztések kisméretű (általában pár KB-os) kiegészítő modulok Firefoxhoz, ezek nem külön programként futnak, és még csak a böngészést sem lassítják (sőt, van, amelyik gyorsítja). Jelenleg 38 kiterjesztésem van (és ezek közül nem szívesen mondanék le egyikről se, mert a jót nagyon könnyű megszokni szerintem... pl amikor az 1.0-ra való frissítés után pár napig nem tudtam használni a sima szöveges /azaz nem linkként viselkedő/ linkeket megnyitó kitejesztésemet, akkor eléggé hiányzott), egy kifejezetten régi és kevés erőforrással rendelkező gépen, és nem lassult, nem vált instabillá sem természetesen.
  • Sil78 #61
    Tökéletessé tehető néhány kiterjesztés telepítésével. Alapból egy nagyon egyszerű, használható böngésző, de igazán jó akkor lesz, ha elgondolkodsz rajta, hogy mi is az, ami neked kell, ami neked hiányzik még belőle, és szépen testreszabod. Óhajokat-sóhajokat kéretik a Firefox topicba beírni, és segítek, ha tudok, elég jól ismerem a kiterjesztéseket meg a különböző extra dolgokat.
  • Sil78 #60
    Miből gondolod, hogy a Firefox History-jában nem lehet pl idő szerint csoportosítani? Csak épp van rá egyszerűbb módszer.

    Egyébként nem értem, milyen kis cégről beszélsz, ami a böngészőből akar megélni... A Mozilla egy nonprofit alapítvány, több ezer programozó dolgozik a projektjeiken világszerte, tök ingyen. A reakcióidejük is jóval gyorsabb, mint bizonyos monopolhelyzetben levő vállalatoknak, akár ingyenes supportról, akár biztonsági kérdésekről van szó (náluk pl nem hónapokban mérhető egy felfedezett sebezhetőség javítása).
  • BiroAndras #59
    "Szóval visszatértem az IE-hez és egyáltalán nem hiányozhatnak azok a "nélkülözhetetlen kényelmi funkciók". Valójában alig akarom elhinni, hogy ez egyeseknek ennyire fontos."
    Szokás kérdése. Nekem rettenetesen hiányoznak ezek az IE-ből. De főleg a tabbed browsing, a többi nélkül még meglennék. De minek szenvedni, amikor az FF mindezt tudja, és nincs vele más gond se, ráadásul ingyenes.
    Egyébként az MS is rájött, hogy nem hülyeség a tabbed browsing. Igaz, az IE-be nem tette bele, viszont pl. a Visual Studio .NET már tudja. És ott is hihetetlen hasznos, amikor 3-4, vagy még több fálj van nyitva egyszerre (És ez nem ritka, ha a projekt 100+ fájlól áll).
  • BiroAndras #58
    "IE motor, kb 1-1.5 Mb az installja"
    Ezzel csak az a baj, hogy hozzá kell adni a méretéhez az IE motorét is, úgy korrekt. Persze az is igaz, hogy az IE mindenképp foglalja a helyet.

    Nekem az a fő bajom vele, hogy az IE motor használatával sok hibát és sebezhetőséget átvesz.
  • BiroAndras #57
    "Én meg azt nem értem, hogy miért beszélsz hülyeséget:D Mi az ha kifagy magával ránt mindent??? Xp alatt már lezárod az explorer exét aztán CTR+ALT+Delete start process begépeled explorer exe és nesze minden megy tovább és cxaka befagyott sexplorer exe tűnt el..."

    Nem sokkal egyszerűbb, ha a fagyás csak a böngészőt érinti?
    Egyébként én sokszor használtam már az említett trükköt, és az a tapasztalatom, hogy nem minden áll helyre tökéletesen. Egyszer pl. a Taskbar nem jött vissza...
  • BiroAndras #56
    "Ezeket mind, teljesen natívan, bármiféle plug-in nélkül tudja a Maxthon is... már úgy pár éve... Szóval ne tegyünk már úgy, hogy most az FF találta fel ezeket. Már rég megcsinálták mások is, más böngészőkben is."
    1. Az FF se most keletkezett. Én már vagy 2 éve használom. Előtte meg volt mozilla, és már az is tudott sokmindent (arra pont a tabbed browsing miatt szoktam rá). Előtte meg volt netcápa, meg mosaic, meg gopher. Akkor még nem is tudtam, hogy mi az az IE. Ja, és azelőtt volt még telnet, amikor a "WWW" és a "böngésző" fogalmak még nem is léteztek. No mindegy, ez már nam ide tartozik.
    2. Én arról beszéltem, hogy ezeket a remek dolgokat az IE még most sem tudja. Nem más böngészők ellen beszélek, csak az IE ellen.
  • h4x0r #55
    Ne keverjuk a szezont a fazonnal. A hagyomanyos ertelemben vett pluginek FFhez Java Apletek. A FF kezeli egeszben. Ezert van, hogy ezen pluginek nagy resze platformfuggetlen. Ez is cel volt.
    Amugy a pluginek telepitese is egy-klikk-ide-egy-klikk-oda, meg Linuxon es BSDn is. Tiz perc sincs a feltelepites. Jo, jo, tudom, hogy Avant-hoz ez sem kell majd. A lenyeg a platformfuggetlenseg es a testreszabhatosag volt a fejlesztesnel.
    Amugy igazad van, mindenki hasznalja a sajat szamitasanak megfelelo bongeszot. Soxerencset...
  • Janek81 #54
    Sok Win vs other OS topicban olvasni, hogy minél több prg van telepítve egy winre, az annál megbízhatatlanabb és annál hamarabb omlik össze. Na most itt van egy az agyon pluginelhető FF (vagy más), meg pl az avant. Ezt felrakod, kiszolgál pluginek nélkül. Ha csak ezt nézem, már egy pont az avant mellett.
    De nem vitázni vagy bárkit bármiről meggyőzni jöttem ide, csak még erről nem írt senki és gondoltam szólok, hogy létezik, esetleg ki lehet próbálni és akinek tetszik használja, akinek nem, az nem használja.
    Részemről kb ennyi.
  • h4x0r #53
    Bocs, nem akartam szemejeskedni. FF alatt a Java egy plugin, IE ala be van epitve. Nem is vitaztam ezzel. Avalonnak hallottam, de most mar tudom, hogy Avant :-)

    Nem allitottam, hogy penzt fognak kerni erte. A "megvan a maga ara" kifejezes nem penzugyi volt. Nem is az IE motorral volt bajom, hanem azzal, hogy tulsagosan fugg a Win kerneletol.

    Gondolj bele! A FF, Opera, stb. lassabban toltenek be, mint az IE. Ez reszben azert van, mert az IE egy resze a kernelben van. Tobbnyire ezert is lehetetlen mostansag az IE portolasa. Regebben meg lehetett.

    Amugy felreertettel.