Berta Sándor

Saját webbböngészőt készít az AOL

Önmagában a tény, hogy a vállalat önálló internetes böngészőt fejleszt még nem lenne hír. Amennyiben azonban ehhez hozzátesszük, hogy az új program a korábban a cég birtokában lévő Netscape ősellenségének számító Internet Explorerre (IE) fog épülni, akkor az információ meglehetősen pikánssá válik.

S hogy miről is van szó? Nos, némileg logikátlannak tűnik az AOL lépése, hiszen a világ legnagyobb internetszolgáltatóinak egyike csupán a múlt évben intett búcsút a Netscape fejlesztési munkáinak, ám a cég újra saját webböngészőt szeretne. Amerikai információ-technológiai lapértesülések szerint az új AOL Browser nevű szoftver alapja a Microsoft Internet Explorerének a lecsupaszított változata lesz.

Az AOL abban a tekintetben is szakít a hagyományokkal, hogy eddig minden webes alkalmazása online szolgáltatás-csomagjának részét képezte, míg az új böngészőt bárki szabadon letöltheti és telepítheti majd számítógépére. A vállalat döntése azért sem érthető, mert az Internet Explorer által használt technika finoman szólva sem a legújabb és a legkorszerűbb, ráadásul szinte naponta érkeznek a hírek a felfedezett újabb és újabb biztonsági hibákról, résekről és hiányosságokról.

A szakértők nem véletlenül tartják jobb alternatívának a nyílt forráskódú böngészőket, mint amilyen például a Mozilla vagy a Firefox. Ráadásul egykor mind a két program a Netscape-ből fejlődött ki, tehát a logikus lépés az lett volna, hogy ha az AOL a saját fejlesztéseit használja fel. Arról nem is beszélve, hogy miért volt szükség akkor a Netscape továbbfejlesztésének leállítására? Ezek azonban egyelőre megválaszolatlan kérdések.

Az AOL azért döntött az Internet Explorer technikájának alkalmazása mellett, mert a Microsofttal kötött megállapodásában a cég lehetőséget kapott - igaz kizárólag a saját szoftvereiben - a szóban forgó technika hét éven át való ingyenes használatára. Az AOL mindenesetre semmilyen részletet nem árult el az új böngészőről és a lapértesüléseket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #15
    nekem csak mesélték, hogy IE-re külön meg kell irni bizonyos funkciokat, mert a normal szabvanyban rögzitettel nem megy rendesen... egy ilyen példát mutatott is haverom, de ez több mint 1 éve volt, konkrétumot nem tudnék irni :)

    szoval akár ignorálni is lehet :)
  • lamase #14
    nem talaltam azt a feliratot, egyebkent a FireFox 99,999% -ig kompatibilis, en ezt hasznalom vagy 2 honapja es nem lattam meg olyan oldalt ami nem ugy nezne ki mint ahogy annak kene..
  • Mice #13
    btw a tabbrowser extensiont kijavították és újra van duplicate tab in new window :))))))

    ma már egy kicsit késő configolnom, de ha holnap nem találok újabb visszafejlődést végre válthatok a 0.7alfás birdről :)))
  • 2XP #12
    Azért ne kenjünk mindent az ms-re, ez egyszerűen a coderek hozzáértésének hiányából adódik. Az ie hibája max. annyi, h megpróbálja megjeleníteni a hibás oldalakt is, s így nem ad kényszert a szakszerű munkára.
  • Yfel #11
    Az AOL erolkodhet amennyit akar, ha nem szedik ossze magukat rendesen akkor hamarosan mindket megmaradt elofizetojuket el fogjak vesziteni :o)

    Y
  • gregor #10
    Nem semmi!
  • arty #9
    nincs olyan, hogy IE kompatibilitás :(

    illetve van, de nem szabadna lennie, ha az agyatlan koderek anno nem dölnek be az MSnek, és olyan oldalakat gyártanak CSAK, ami a html szabványnak megfelelő, nem pedig az IE saját izlésének :(
  • Laci #8
    "Amennyiben azonban ehhez hozzátesszük, hogy az új program a korábban a cég birtokában lévő Netscape ősellenségének számító Internet Explorerre (IE) fog épülni, akkor az információ meglehetősen pikánssá válik."

    Ehh javítsatok ki ha tévedek, vagy rosszul emlékszem, de én úgy tudom hogy az IE meg eredetileg a Netscape-re épülve jött létre...
  • rgranc #7
    "Az IE azért még máig sokkal kompatibilisabb, dacára a Mozillások erölködéseinek. Nem ritka még az olyan szöveg, hogy "az oldal csak IE-re működik teljesen jól.""
    Százmilliárd légy csak nem tévedhet, ugye? :D

    r.
  • 2XP #6
    A címben 2 db "b" is elég lenne, szvsz fölösleges 3-mal írni :p