Berta Sándor

Folytatódik az alternatív webböngészők térhódítása

A holland Onestat piackutató cég az internetes böngészők népszerűségéről készült legfrissebb jelentése szerint lassan komolyan elkezdhetnek aggódni a Microsoft háza táján.

Rohamosan veszít a népszerűségéből az Internet Explorer, miközben a Mozilla Alapítvány szoftverei jelenleg már a böngészőpiac 7,35 százalékát birtokolják. Egyre több felhasználó választja az alternatív böngészőket. A legjobb példa erre a Mozilla Firefox nevű program, amelynek a piaci részesedése jelenleg 4,58 százalék. Csak összehasonlításképpen: idén május végén az összes, a Mozilla Alapítvány által fejlesztett böngésző piaci részesedése még csak 2,1 százalék volt.

A böngészőpiac egyeduralkodója persze továbbra is az Internet Explorer, amelynek részesedése 88,90 százalék - ez 5 százalékkal kevesebb, a májusi értéknél. Niels Brinkmann, az Onstat társalapítója szerint egyértelmű, hogy a Mozilla böngészői főleg az Internet Explorerből kiábrándult felhasználók számára nyújtanak alternatívát.

Csalóka ugyanakkor, hogy az Internet Explorer 6-os verziója részesedése a böngészőpiacból nőtt, hiszen főleg a korábbi Internet Explorer változatokat használó emberek váltottak át az újabb szoftverre és nem pedig az alternatív böngészőktől hódított el embereket a Microsoft által fejlesztett alkalmazás.

A felmérés elkészítésekor az Onestat az elmúlt hetekben összesen kétmillió felhasználót kérdezett meg. Ugyanakkor azt a szakemberek is elismerik, hogy nehéz az ilyen felméréseket objektíven kezelni, hiszen például az Opera böngésző számos oldal esetében Internet Explorernek adja ki magát, csak hogy hozzáférhessen az adott webkikötő tartalmához. Így a statisztikák könnyen meghamisíthatókká válnak és máris nem a valódi állapotokat mutatják. Az Onestat szakemberei már korábban közölték, hogy együttműködnek az internetes böngészőket fejlesztő cégekkel és csoportokkal és hogy ezeket a mérési hibákat belekalkulálják a felmérések végeredményébe.

Ettől függetlenül tény, hogy egyre több felhasználó számítógépén futnak alternatív webböngészők, ami köszönhető ezen szoftvereknek stabilabb működésének is. Hiszen a legtöbb felhasználó azért váltja le az Internet Explorert, mert idővel elege lesz a naponta felbukkanó újabb és újabb biztonsági résekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #10
    Egy weblaboros hír szerint jóval több a firefox részesedése, és az még az 1.0 előtt volt, szóval ez se biztos, hogy pontos.
  • CAD #9
    Paladin :)
  • Razgon #8
    A reklámkampány egy dolog. Ha a Firefox rosssz lenne, akkor hiába csaptak volna neki felhajtást.

    A felhasználók egy része mindig is kereste az alternatívákat.

    A Netscape sem bukott volna el, ha jó lett volna a böngészőjük, de nem volt az.

    Fejlődés nélkül az IE is megbukik majd szép lassan.

    Lesz aki visszaáll IE-re, de ezek azok a képzetlen felhasználók, akiket már az is összezavar, ha egy ikon 3mm-rel odébb van az asztalon, mint ahol mexokták...

    A gyakran netezőket könnyen át lehet állítani. És igen könnyen le tudom beszélni őket az IE-ről.
  • juhand #7
    Onnan tudják az emberek, hogy nem csak IE-van, hogy pl: minden ügyfelem gépére telepítem a Firefox-ot.
  • Cactus #6
    Miért, mit gondoltál, hogy majd jön Firefox és másnapra már csak azt használ mindenki? Ugyanmár...Szerintem nagyon is szép eredmény, és remélem, hogy minél többen fogják használni, igaz ez saját érdeke lenne mindenkinek. IE-re annyi trojant kaptam már, Firefoxra egy darabot sem....
  • Yeti #5
    Egyébként a Firefox tényleg a hatalmas reklámkampánynak köszönheti a népszerüséget, meg azért most így látszik, hogy sok mindenkinek tényleg elege van az IE-ből, csak nem tudták, hogy mit használjanak helyette, és nagyon sok embernek ez volt a végső lökés, hogy így beharangozták a Firefox-ot.
    De persze az is lehet, hogy ez csak az újdonság varázsa, és 1-2 hónap múlva sokan visszváltanak IE-re. Majd meglátjuk, de azért én drukkolok nekik.
    A másik meg az, hogy nem teljesen igaz az, hogy az Operát nem lehet megkülönböztetni az IEtől, ugyanis még akkor is odabiggyeszti a végére, hogy Opera X.Y amikor IE-nek álcázza magát.
  • FTeR #4
    "kétmillió felhasználót kérdezett meg"
    megkérdezték vagy megnézték a szerver statisztikákat? mert nem mind1
    amikor operát használtam nekem is IE-nek volt állítva
    btw, M$ elővillantja az IE7et aztán az alternatívok nézhetnek nagyokat, hogy könnyen jött könnyen ment a dicsőség

    könyörgöm az IE6 már hány éves? a firefox meg csak most jött(és hatalmas reklám kampány volt), jóhogy az emberek kiváncsiak az újra
  • xoraxax #3
    A felhasználók jelentős részének fogalma sincs, hogy mást is használhatna. Az internet szamukra egyenlo a gyorsindításos 'e' betuvel.
  • nemcsakfeel #2
    azért az alternatív böngészők helyében nem lennék akkora nagy mellényel ha az IE közel 90% os..
  • SirBubu #1
    alternativ webböbészö,
    johohóóóóó
    meg 1 üveg rum!