Berta Sándor

Elkészült a Firefox USB-s adattárolókra optimalizált változata

Hivatalosan is megjelent a Portable Firefox 1.0. A "hagyományos" Firefox internetes böngésző 1.0-s verzióján alapuló szoftvert szintén a Mozilla Alapítvány programozói fejlesztik.

A program különlegessége kis helyigénye, és így akár egy USB-s tollról vagy más hordozható adattároló eszközről is futtatható. A felhasználók a miniböngészőt akár egy Flash memóriakártyára is feltehetik. A kis méretnek és a szoftver optimalizációjának köszönhetően - ami jelen esetben azt jelenti, hogy a program bizonyos tekintetben korlátozza az adott adathordozó írhatóságát - a fejlesztők szerint lehetővé válik, hogy meghosszabbítódjon az adattároló toll vagy memóriakártya élettartama. Ráadásul szintén előnyt jelent, hogy a Portable Firefox 1.0 használatához nincsen szükség semmilyen telepítésre. Az EXE és a DLL-fájlokat a fejlesztők betömörítették és a JAR kiterjesztésű fájloknál is maximális mértékű tömörítést alkalmaztak.

A Portable Firefox 1.0 nem vizsgálja, hogy ő-e az első számú internetes böngészőprogram. Valljuk be, ennek értelme amúgy sem sok lenne. Az alkalmazás a világhálóról való minden egyes lecsatlakozás után automatikusan kiüríti az átmeneti internetes letöltési mappa tartalmát. A fejlesztők tájékoztatása szerint a böngészésről árulkodó nyomokat tartalmazó átmeneti mappát deaktiválták, az tehát nem hozzáférhető. Így a cookie-kat, vagyis az úgynevezett "süti fájlokat" a Portable Firefox 1.0 a szörfözés során alapból nem tölti le.

Az új szoftver egyelőre csak a különböző Windows operációs rendszerek alatt futtatható. Az internetes böngésző mérete a letöltéskor 6, míg a kicsomagolás után 8,6 MB. Jelenleg a szoftver csak a johnhaller.com weboldalról tölthető, ám a fejlesztők azt ígérik, hogy a Portable Firefox 1.0 hamarosan a portablefirefox.mozdev.org címről is letölthető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoldalma #8
    Nokia Series platformra pl. keszul a PocketMozilla (lehet van mar belole beta is).
  • dtk1985 #7
    Nem is tudtam, hogy a flash memoriak ilyen konnyen tonkremehetnek. En meg meg azt hittem, hogy tok hosszu az elettartamuk.
  • asdasdasd #6
    Nem mindegy hogy 6 vagy 8 mega?
  • galocza #5
    inkább portolnák pocketpcre, valszleg nagyobb felhasználói tábora lenne...
  • Cat #4
    a flash memóriákat jóval kevesebbszer lehet irni, mint a merevlemezeket, szóval nem arra készült, hogy naponta többszázszor futtasd róla a firefoxot (gondolom létrehoz apró temp fájlokat, majd letörli őket), mert nagyon gyorsan tönkremegy
  • Pepemix #3
    "A kis méretnek és a szoftver optimalizációjának köszönhetően - ami jelen esetben azt jelenti, hogy a program bizonyos tekintetben korlátozza az adott adathordozó írhatóságát - a fejlesztők szerint lehetővé válik, hogy meghosszabbítódjon az adattároló toll vagy memóriakártya élettartama." --- Ertelmezze mar valaki ezt a mondatot... Vegulis ha nem hasznalom azzal is novelem az eszkoz elettartalmat. Nekem ez jon le...
  • Commandante #2
    Ez a "portable" jópofa dolog. Én speciel a céghez is bevihetem, ahol nincs telepítési jogosultságom a "saját" gépemen.
  • Yeti #1
    nem akarom én őket megbánatani, de az Opera telepitő összvissz 3,5 mega, feltelepitve is csak 6,5 kb. Mármint a rendes, nem "portable" verzió