Berta Sándor

A Maldív-szigetek kormánya letiltotta az internetelérést

Szükségállapotot vezetett be a Maldív-szigetek kormánya. Az intézkedés egyben azt is jelenti, hogy jelenleg a szigeteken lévő egyetlen számítógépről sem lehet csatlakozni a világhálóra, lévén a Maldív-szigetek kormánya minden ilyen csatornát elzárt a lakosság elől.

A szükségállapot bevezetésére a sorozatos kormányellenes tüntetések miatt került sor. A múlt héten pénteken 3 ezer állampolgár gyűlt össze, hogy kikényszerítse a kormánytól beígért demokratikus reformok végrehajtását. A rendőrség a tüntetést feloszlatta, több, mint száz embert letartóztattak. Azóta kijárási tilalom van érvényben a szigeteken, a hatóságok korlátozták a 300 ezer lakos polgári jogait és blokkolják az internet-hozzáférést. Az utóbbira minden bizonnyal azért került sor, mert az ellenzék főleg a világhálón keresztül szervezte meg a tüntetést.


A Riporterek határok nélkül nevű szervezet már idén júniusban élénken kritizálta a szigeteken található állapotokat. Az elkészült jelentésből többek között kiderül, hogy ugyan bárki hozzáférhet a külföldi internetes oldalakhoz, ám az ellenzéki oldalakat a kormány erősen cenzúrázza. A jelenlegi hatalom a neki nem tetsző internetes véleménynyilvánítások miatt eddig három embert vetett börtönbe. Egy online korrupciós hírlevél készítőjét például életfogytiglani börtönre, míg azt a művészt, aki e-mailben felvette a kapcsolatot az Amnesty International nevű emberi jogi szervezettel 15 évi börtönbüntetésre ítélték.

Másfél évtizede Maumoon Abdul Gayoom uralkodik a szigetállamban. A férfi nemrég reformokat hirdetett, ám az állapotokat jól jelzi, hogy az ország parlamentje nemrég befejezte a működését.

A szigeteken a telekommunikációs hálózatot a Dhiraagu nevű cég üzemelteti. A vállalatban többek között 45 százalékos tulajdonrésszel bír a Cable & Wireless konszern is. A társaság egyik szóvivője júliusban még azt nyilatkozta, hogy aggódva figyelik az emberi jogi helyzet rosszabbodását a szigeteken és hogy önszántukból nem fogják cenzúrázni az internetet. Mint mondta, ők itt szolgáltatók és semmi közük a belpolitikai helyzethez. Mindenesetre néhány napja lehetetlen internetezni a szigeteken és elektronikus leveleket küldeni, illetve fogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kev #12
    te éltél már (igazi) diktatúrában ? barom...
  • arty #11
    jézusom ... ennyire agyatlanok is járnak ide?

    éltél már diktaturában? barom...
  • lola #10
    A környezet szépsége nem vonja magával a jólétet. Persze, vannak helyi gazdagok, de általában a többség csóró.
  • kev #9
    Egy ilyen csodálatos szépségű szigetország, ahova a legött európai csak vágyik. Ahelyett hogy élveznék azt amilyük van. Mit csinálnak ? Tüntetnek.

    Én örülnék ha egy ilyen helyen élhetnék.
  • haxoror #8
    műholdas cuccal úgy is megoldja aki akarja, nem hiszem hogy olyan bazi csóró népek élnének arra felé...
  • lola #7
    Egy biztos, hogy az a turista, aki ott internetezni akar, az hülye. A helyieknek persze szopás...
  • DW #6
    Hát ez LOL.
  • tajfun #5
    Ilyen Abdul Allah Mohamed nevu formaktol tobbet nem is var az ember...
  • Gabest #4
    Már régen szeretnék egy ilyen szigetet, ha nekik nem kell internet nélkül, én átvállalom!
  • Mighty #3
    Nem gondoltam volna, hogy egy paradicsomi helyen ilyen megtortenhet...