Berta Sándor

Japánban a legolcsóbb a szélessávú internet

Egy friss felmérés szerint a Felkelő Nap országában kell a legkevesebbet fizetnie a felhasználóknak a szélessávú internet-elérésekért, megabitenként mindössze 90 dollárcentet kell fizetniük.

A japán belügy-, telekommunikációs és a nyilvános szolgálatokért felelős minisztérium büszkén hozta a nyilvánosságra a kétségtelenül elismerésre okot adó tényt: a távol-keleti országban a legújabb becslések szerint is 14,95 millió ember rendelkezik ilyen hozzáféréssel. A minisztérium az aktuális Fehér Könyvében összehasonlította a legfontosabb országok internetes árait és szolgáltatásait. A 10-100 megabit/s-os kategóriában a legolcsóbb ajánlat a Yahoo! BB 12 M lett, amely egy maximum 12 megabit/s-os letöltési sebességet kínáló ADSL-hozzáférés. A második helyen a KDDI és a Yusen Board Networks egy-egy szolgáltatása található, amelyek az FTTH vagyis a Fiber-to-the-home (üvegszálat a házba) technológiát használják.

Az FTTH-módszer lényege, hogy komplett lakótömböket látnak el üvegszálas kábelekre épülő hálózattal, amelyeket az egyes lakásokba is becsatlakoztatnak. A különleges kivitelnek köszönhetően akár a 100 megabites letöltési sebesség is elérhetővé válik. A top 10-es lista nyolc japán vállalat, valamint egy kanadai WLAN-szolgáltató és egy svéd FTTH-cég található.

A legolcsóbb szélessávú internet-hozzáférést is Japánban lehet megrendelni, hiszen Megabitenként itt csak 0,9 dollárt kell fizetnünk. Ám az ázsiai ország nem ül a babérjain, az emberek és a vállalatok ugyanis még gyorsabb ADSL alapú internet-eléréseket szeretnének. Japánban, ahol nagy a népsűrűség és a települések gyakran szinte egymást érik, jóval gyorsabb ADSL alapú internet-hozzáférésekhez lehet hozzájutni, mint Európában vagy az Egyesült Államokban.

Csak összehasonlításul: amíg például Ausztriában az átlagos feltöltési sebesség 128 kilobit/s, addig Japánban ugyanez az érték hamarosan elérheti az 5 megabit/s-ot is. Mielőtt azonban ezek a fejlesztések megkezdődnének, minderről döntenie kell a japán Telekommunikációs Technológiai Bizottságnak. Amennyiben a testület áldását adja a tervre, elkezdődhet a még gyorsabb ADSL-hálózatok kiépítése, illetve a meglévők kibővítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GeriQ #22
    mindenki megkeresheti a magánakvalót a www.szelessav.hu oldalon...
    Nem fogunk egy ideig eljutni a FTTH-hoz..
  • shabba #21
    Van még további "árukapcsolás" is hisz ahhoz hogy internetezni tudj internet előfizetést is kell vásárolnod hozzá. Ez pl. Arcornál ami egy olcsó szolgáltató 20 euro az 1Mbps-os ADSL-hez vagy ugyanennyi a 2/3Mbps-eshez 20GB forgalmi korlátig. A korlátlan 2Mbps-es 40 euro a 3Mbps-es 50 euro. Ami fontosabb odakint sokkal bővebb a kínálat van alternatíva a kezdő vagy kis forgalmú átlagos internetezőknek is. Pl. egy 1GB-os csomagot ingyé megkapsz egy 6GB forgalmi korlátost 10 euroért. Ár/érték arányban így is elég jó, a fizetések eltérése fájó pont de sokat nem tudsz kezdeni vele. Egyik hálózati eszközgyártó sem fogja GDP arányában beárazni a termékeit hogy a szegényebb országok olcsóbban hozzájuthassanak, sőt inkább még drágább is a kisebb a piac miatt. De sajnos ez minden termékre igaz.

    Németeknél elég nagyot csökkentek az árak idén, tavasszal DT csökkentette az általad leírt T-DSL árait elég jelentős mértékben később ennek hatására az ISP kezdtek elég gyilkos árversenybe és az utóbbi hónapokban egyre jobb és olcsóbb csomagokkal jelentek meg. Pl. év elején a 1500/128-as csomag T-DSL ára valami 30 euro volt az ISP díja 60 euro. Tavasszal ezt a csomagot felmigrálták 2048/192-re miközben a T-DSL díj leesett 20 eurora, az ISP díjak pedig 40 euroig mérséklődtek. Ez elég erős árzuhanás 30% körüli és még gyorsult is a kapcsolat.

    Sajna nálunk nem lesz ilyen addig amíg a telkók nem döntenek hasonló árcsökkentés mellett. És addig amíg magas áran is megveszik a portékájukat nem fognak árat csökkenteni csak akkor ha már mérséklődik az érdeklődés a szélessáv iránt és csökken a piac bővülése.
  • gz8 #20
    Céges ""előfizetéssel"" inkább nem mondom meg, mennyi a havi előfizetési díj. Azért nem semmi, hogy Németországban (igaz, szemét módon árukapcsolással), de havi 16 eurós telefondíj mellett 17 euró (4250 magyar péz) az 1024/128-as, 20 euró (5000 Ft) a 2048/192-es és 25 euró (6250 Ft) a 3072/384-es DSL, és összehasonlítva a németországi fizetésekkel, ez vérlázító!
  • AtisH #19
    Egyébként a fenti cikken csak röhögni tudok. Kínomban....
  • AtisH #18
    ADSL play az axeleronál "már" 15900Ft/hó, igaz 1 év elkötelezettség és már meglévő akciómentes adsl upgrade esetén ADSL Play
  • patrik #17
    UPC Chello már 768kbit/s le - 256 fel (nemtudom most pontosan de úgy 11000Ft/hó), csak egy a gond vele a havi 15GB-s adatkorlát
  • YencY #16
    Invitel területen havi 32 rugó a 768-as ADSL.
  • Tetsuo #15
    Örülnék ha már végre nem Dial-upom lenne..
  • gz8 #14
    Azért a havi 30 ropi egy 768-asért eléggé sok, nem gondolod?
  • RpPRO #13
    Skandinaviaban is 2mbit az atlagos. Nalunk meg a 768 mar nagy szo, persze lehet erte csengetni sulyos 30-40ezreket. A szolgaltatok meg b***nak addig fejleszteni, mig ezt is el tudjak adni jo penzert. ARGH!