Gyurkity Péter

Drasztikus árcsökkenés a British Telecomnál

A brit telekommunikációs óriás 70%-os árcsökkentést jelentett be a konkurens szolgáltatóknak nyújtott szélessávú hozzáférés nagykereskedelmi díjában, emiatt hatalmas áresés várható az angol piacon.

A vállalat közleménye szerint a helyi hurok átengedésének - angolul local loop unbundling, LLU - díja csökkent. A helyi hurok átengedése teszi lehetővé a rivális szolgáltatók számára, hogy szolgáltatásuk elérhető legyen a BT hálózatán. A hír a Kommunikációs Hivatal - Ofcom - egy olyan bejelentését előzte meg, amely fellazíthatta volna a cég szélessávú-internet piacon gyakorolt uralmát. A BT állítása szerint ez a lépés ösztönzi a versenyt és enyhébb központi szabályozást vetít előre.

Az elmúlt hónapban az Ofcom vezérigazgatója, Stephen Carter, támadta a BT-t, amely szerinte túl magas árat követel a helyi hurok átengedéséért. A hivatal mai bejelentése várhatóan az LLU angliai felülvizsgálatát fogja tartalmazni, amely az árak esését hozhatja magával. A helyi hurok a háztartásokat a telefonközponttal összekötő hálózati egység, és mint valószinűleg mindenki előtt ismert, a DSL szolgáltatások a telefonvonalakat igénybevéve működnek. A BT a közelmúltban a verseny növelése érdekében kénytelen volt megosztani ezen egységeit rivális szolgáltatókkal.

A telekommunikációs csoport hozzáfűzte, hogy a jövőben át fogják gondolni és egyszerűsíteni akarják a helyi hurok megosztás módját, "abban az erős hitben, hogy egy ilyen lépés a befektetni és fejleszteni kívánó vállalatoknak fog kedvezni." Ben Verwaayen vezérigazgató elmondása szerint "bejelentésünk jelentős lépés a jövő telekommunikációs piaca felé. Most már sokkal tisztább képünk van az Ofcom piacfejlesztési elképzeléseiről és osztjuk nézetüket miszerint egy infrastrukturális szinten lezajlódó verseny kedvez mindenkinek és az Egyesült Királyságnak általában."

A BT bejelentése szerint az árcsökkentés június elsején lép életbe, 4,42 fontról 2,26 fontra csökkentve a helyi hurok átengedésének vonalankénti díját. Jóllehet, a csoport szóvivőjének elmondása szerint a lépés nem érinti azonnal a szélessávú előfizetőket, mivel a nagykereskedelmi árak csökkentéséről van szó. Az már a BT rivális szolgáltatóin múlik, hogy mennyiben változtatják szolgáltatásuk árait.

A BT számításai szerint az árcsökkentés 35% azonnali megtakarítást jelent a jelenlegi árakon. A további csökkentések - amelyek összességében 70%-os esést jelentenek - nagymennyiségű megrendelésnél lépnek életbe. Az alacsonyabb díjak lehetővé teszik a szolgáltatók számára nagyobb forgalom lebonyolítását, szolgáltatásaik kibővítését és végül, de nem utolsósorban szélessávú internet-hozzáférést kedvezőbb árakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #15
    cseszheted a 15 G-s letörlési korlátodat mellette
  • GABOR16 #14
    Nekem 11000Ft os Chellom van, amit mos vitek fel 512/128-ról 768/256-ra!
  • Geeryy #12
    "2Mbps-es netkapcsolat 33 helyett 25 font"
    378.00*25=9450 ft! es 4x olyan gyors! :(
  • RpPRO #11
    Sajna ezt ugy is lehet nezni, h egy atlagos angol kereso egy havi 1mbps-es kapcsolatnak a koltseget megkeresi 2 ora alatt....
    Sosem szabad egy az egyben atszamitani az arakat.
  • shabba #8
    Mi is örülhetnék ha fatáv is hasonlóképp tenne saját nagyker áraival mind előfizetői hurok mind a bérelt vonali szakaszon, és a betelepülési díjak környékén. Szerintem te is érezhető árcsökkenésnek tartanál egy hasonló árváltozást ha pl. 12 rongyos 512kbps-es csomag Bulldog áraihoz mérten 3/4-ére 9 rongyra esne.
  • shabba #7
    2.16+áfás változás durván 2.5 font lehet, ez a felhasználói oldalon ahol úgy 25 font egy előfizetés durván 10%-os ármozgató hatást fejthet ki és ha ennek hatására az ISP-k is hajlandóságot mutathatnak árat engedni és egy nagyobb áreséssel a kunkurensek alá vágni. Az utóbbi időben több nagyobb áresés volt angol piacon.


    Egyébként ahogy nézem a bérelt vonali kapcsolódásnál is megreformálja az árait BT és az egész kiszolgáló rendszert némileg átalakítja. Itt utána tudsz nézni: http://www.adslguide.org.uk/

    A hatása máris megvan, hiába csak később történik meg a tényleges árcsökkentés a cégek a verseny hatására próbálnak minél előbb lépni és inkább bevállalnak némi veszteséget de a csökkentés időpontjának biztos tudatában reálisan tudnak kalkulálni.

    A mai napon pl. a Bulldog máris bejelentett új árait:
    2Mbps-es netkapcsolat 33 helyett 25 font
    1Mbps-es netkapcsolat 25 helyett 20 font.
  • shabba #5
    Ahol verseny van és az elmúlt évek során drasztikusan estek a végfelhasználói árak ott ez nagyon is számít a cégeknek. A kemény verseny odakint rákényszeríti őket hogy egymás alá ígérjenek és jól jön nekik még ez a nagyker költség megtakarítás is.

    Azért érdemes elgondolkodni azon hogy 4.42 font a régi ár (1686Ft), az új pedig 2.26 font(862Ft). Japánban az előfizetői hurok díja 165 yen(312Ft). Idehaz a fatáv 3 rongyért sarcol és az ADSL szolgáltatás során a többi adathálózati szakasz díjánál is hasonlóan vastagon fog a ceruzájuk.
  • Cat #4
    két oldalról lehet nézni a dolgot

    1. az ottani szabályozó hatóság meglebegtette hogy kemény ellenlépéseket tesz a helyi monopolszolgáltató ellen, ezért az megijedt, és drasztikusan csökkentette a dijat

    2. az ottani monopolszolgáltató is ugyanugy viselkedik mint a Matáv, és csak kemény hatósági fellépésre hajlandó visszavonulni, és átadni a terepet a piaci folyamatoknak

    egyébként a legszomorubb, hogy itthon is ezt kéne tenni, de szerintem a Matáv szarna a NHH figyelmeztetéseire, mert egyszerűen nincs súlya/tekintélye a magyarországi szervezeteknek, élükön az IHM vezette kovács kálmánnak...