Berta Sándor

Vietnámban megszigorították az internetes jogszabályokat

A vietnámi nyilvános biztonság minisztériumának szócsöve, az An Ninh The Gioi újság szerint a lépésre azért van szükség, hogy minél jobban kontrollálni tudják az interneten zajló folyamatokat.

A 71-es számú rendelet szerint szigorúan tilos a világhálót a társadalmi béke és biztonság megzavarására, vagy a kommunista ország szokásainak és hagyományainak megsértésére felhasználni. Szintén szigorúan tilos az államtitoknak minősített adatok és információk tárolása vagy közzététele. Ezen kívül nem engedélyezett a külföldi internet-szolgáltatókhoz való csatlakozás, illetve az olyan weboldalak felkeresése sem, amelyeket a vietnámi kormány tűzfallal véd. Az internet-kávézók tulajdonosainak is kötelességük betartani egy sor előírást, amennyiben nem akarnak a törvénnyel szembeszegülni. A kötelességek közé tartozik például minden egyes vendég adatainak részletes feljegyzése.

A 80 milliós összlakosú Vietnámban csupán az emberek 3,2 százaléka internetezik, azok is többnyire internet-kávézókban. Szakértők véleménye szerint ennek az az oka, hogy Hanoinak feltett szándéka a világháló teljes körű ellenőrzése és totális cenzúrázása, még pedig azért, hogy az interneten még véletlenül se jelenhessenek meg ellenzéki vélemények vagy anyagok.

Az új szabályok Phan Van Khai miniszterelnök 2002 júniusában ismertetett elképzeléseit léptetik életbe. A politikus két évvel ezelőtt már elmondta, hogy az internet-kávézók üzemeltetőinek minden eszközzel meg kell akadályozniuk, hogy bárki is pornóoldalakat látogathasson, vagy olyan portálokat, ahol államtitkokat vagy ellenzéki véleményeket "szellőztetnek meg".

Május 5-én egyébként "kémkedésért" hét évi börtönbüntetésre és három évi házi őrizetre ítélték a kiberdisszidensként elhíresült Nguyen Vu Binh-et. A férfit már 2003. december 31-én bűnösnek találták, mert külföldi "reakciós" szervezetekkel állt kapcsolatban. Ezen kívül még cikkeket és információkat jelentetett meg, amelyek ártottak a párt és az állam jó hírének és biztonságának. Binh-t - aki ártatlannak vallotta magát - 2002 szeptemberében tartóztatták le, miután közzé tett a világhálón egy cikket, amelyben kritizálni merészelte a Kína és Vietnám között nemrég megkötött határegyezményt.

A 35 éves ügyvéd, aki minden erejével a demokráciáért harcol, az utolsó volt azoknak az újságíróknak és értelmiségieknek a sorában, akiket letartóztattak, mivel az internetet használták fel a hivatalostól eltérő véleményük kinyilvánítására. A nemzetközi emberi jogi szervezetek Hanoit azzal vádolták meg, hogy a nemzeti biztonságra hivatkozva hallgattatja el az egypárt-rendszer kritizálóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #16
    Nem mondtam.

    Szerintem egyértelmű:
    baloldalú IS lehet egy diktatúra.
    MONDOM "IS".
    Úgyanúgy elitélem a fasiszta diktatúrákat.

    Nem dobálodzom.Itt most vietnamról van szó, ahol ugye nem nacionalista, nem jobboldali, HANEM mint a nevében benne van, kommunista uralkodás van.
    Értve?

    Egyébként te hány éves vagy?
    Mit számít?
    Tehát szerinted 1945-kb 1953/56 között szelíd demokrácia volt, ahol nem volt málenkij robot, gyűjtőtábor.
    Bizonyára ez is mind történelem hamisitás...

    Az arbeittel arra utaltam, hogy kommunista típusú rendszerekben is volt olyan, hogy embereket erőszakkal táborba zártak, és munkára kényszerítettek, jellemző hazai példája Recsk.
    Mond valamit?

    Üdv: Piscator
  • SoDI--- #13
    nem kell azt elképzelni
    15 éve lett vége nálunk is
  • Robko #11
    Tudjátok, mit szeretnék, visszaforgatni az időt
    és jól beolvasni azoknak a szemét disznó kommunistáknak, tanároknak igazgatónak pártmunkásoknak, katonatiszteknek..
    akik ugyanezt művelték nálunk is..
    Mit meg adnék,... Akkor még gyerek voltam és lehuhogtak, de most jól bemosnék nekik.
    a nyugat a szakadék szélén meg az adósságot nem kell kifizetni a nyugatnak mert a szocializmusé a jövő az egészvilágon uralkodni fog, aki vállalkozó az burzsuj meg aki nem a rendszer híve az hülye és meg különböztetjük őket,megalázzuk. büntetjük.
    ezt soha nefeledjétek mert aki benne volt nálunk is a múlt rendszerben az tudja mi volt a szar a világon a kommonizmus szocializmus. a világ fekélye...
  • Piscator #9
    Te... tudod miről szólt a magyarországi sztálinizmus?
    Szerinted tök demokrácia van ott?!
    Azt akartam mondani, igen, képzeld, balolali - bár nem a irányúltságon, hanem az erőszakon van a hangsúly - diktatúra is van.
    Képzeld magad oda, ahol nem verheted pornóra, de egyáltalán, a kormányt, semmit nem szidhatsz soha szabadon.
    De a net csak egy kis töredéke.
    Egy európainak sok(k) lenne az.
  • SoDI--- #7
    "nembaj , majd USA odais bevezeti a demokráciát :DDD"

    Már megpróbálták :)
    NEM MENT :-)))
  • Piscator #6
    A 35 éves ügyvéd, aki minden erejével a demokráciáért harcol, az utolsó volt azoknak az újságíróknak és értelmiségieknek a sorában, akiket letartóztattak, mivel az internetet használták fel a hivatalostól eltérő véleményük kinyilvánítására. A nemzetközi emberi jogi szervezetek Hanoit azzal vádolták meg, hogy a nemzeti biztonságra hivatkozva hallgattatja el az egypárt-rendszer kritizálóit.

    Ilyenkor szégyellem el magam más elkényzetetett budai úri gyerek helyett is, akik panaszkodnak, hogy nálunk nincs szólásszabadság, meg a gonosz, elnyomó rendőrők képesek büntetni.
  • Piscator #5
    A 71-es számú rendelet szerint szigorúan tilos a világhálót a társadalmi béke és biztonság megzavarására, vagy a kommunista ország szokásainak és hagyományainak megsértésére felhasználni.
    Bocs minden baloldalú érzelmű embertől, nem ellenük megy...
    ROHADT SZEMÉT DIKTATÚRISTA SENKIK.
    Színónima: Arbeit macht frei.
    Ismerős egy 45 évből is.
  • Runo #4
    ismét ennyit a személyes jogokról....
  • traXion #3
    lol :D
  • Borg #2
    Csak a mi olajunk meg ne teccen nekik egyszer...