Gyurkity Péter

4 millió dollárt kell kifizetnie egy kaliforniai spamküldőnek

A kaliforniai bíróság döntése értelmében 4 millió dollárt köteles kifizetni az a felhasználó, akit csalással és kéretlen elektronikus üzenetek terjesztésével vádolt meg a Microsoft.

A Canoga Park városában élő Daniel Khoshnood tevékenységére még májusban figyeltek fel, amikor számos bejelentés érkezett egy olyan eszközpanelről, amely vírusveszélyre hivatkozva látszólag Windows frissítéseket tölt le a Windowsupdatenow.com oldalról.

A Computer Associates rövid időn belül közzétette, hogy a szóban forgó internetes oldalt nem a Microsoft jegyezte be, és a szoftver valójában egy "BrowserAid/QuickLaunch" nevű eszköz révén felbukkanó reklámokkal árasztja el a gyanútlan felhasználók számítógépeit. A Microsoft azonnal bírósági eljárást kezdeményezett Khoshnood két cége - a Pointcom és a Joshua-than Investments - ellen.

A redmondi cég szerint még tíz személy vett részt a csalásban, de a vállalat szóvivője egyiküket sem nevezte meg. Manuel Real, a kaliforniai Kerületi Bíróság bírája szerint Khoshnood visszaélt a Microsoft védjegyével. Real a Microsoftot ért károk és az eljárás költségeinek megtérítésére kötelezte a vádlottat, és még szigorúbb büntetést helyezett kilátásba, amennyiben Khoshnood ismételten visszaél a szoftveróriás nevével. A korábbi aktákból ugyanakkor az is kiderült, hogy Khoshnood nem először élt vissza a cég védjegyével, ugyanis a kilencvenes években a Presidentclinton.com, valamint a Microsoft-networks.com domain neveket felhasználva különböző pornó- és kereskedelmi oldalakra irányította át a gyanútlan szörfözőket.

Egy év alatt a Microsoft több mint hatvan ügyben kezdeményezett bírósági eljárást a spamküldők ellen. A bíróság eddig hat ügyben döntött a redmondi cég javára - összesen 54 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezve a bűnösöket - és mindössze egyetlen egy esetben utasították el a szoftveróriás keresetét. További négy esetben peren kívüli megállapodás született, míg két vádlott időközben csődöt jelentett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #11
    Előbb a 4 milla, utána a két kéz
  • formatuq #10
    "A kaliforniai bíróság döntése értelmében 4 millió dollárt köteles kifizetni az a felhasználó...."

    sok a 4m. inkabb mind a ket kezet kene levagni, tobol. akkor talan kevesebb lenne..........
  • Manoi #9
    Az még nem is sok!
    Nálam napi olyan 100 körül mozog. :)
    De van ennek egy jó oldala is. Nincs az a SPAM ill. vírus, amelyiket ki ne szúrnám...

    De tényleg nem az ilynen felhasználókat akarják megtalálni...
  • WiLDoR #8
    hát sajna én is :/
  • ollie #7
    Persze te elvárnád a legutolsó titkárnőtől is, hogy naprakészen tisztában legyen az info hírekkel, mi?
  • h4x0r #6
    En is, de erre van egy kulon mailboxom :-)

    Amugy sztem az MS most egy nagyon jo dolgot muvelt, csak igy tovabb :-)
  • Sephi #5
    Egy olyan ember aki nem ismeri ezeke a spawn maileket , tobbekozt az idoseb emberek , el is hiszik hogy igy van es telenyomjak a gepuket hulye reklamokkal.

    En sajnos mar elertem a napi 30 junkmailt :((((
  • Gladiator #4
    ilyen szar vírusveszélyre frissítést én is kaptam, de nem tudom sajnálni azokat, akik fel is telepítették. Vessen magára, aki ekkora láma.
  • tajfun #3
    Mind1, az ilyen buzeransok fizessenek csak, legalabb maskor meggondoljak erdemes-e ilyen szarokkal bosszantani az embereket. En megegy nullat hozzairnek az osszeghez. Ugyanezt kene a kocsog virus es trojai irokkal is, plusz 1 seggbekukizos sittel megfejelve.
  • Lola. #2
    bizony, ilyenkor lehet örülni a ms felkészült ügyvédhadseregének, ezekkel nem sokan fognak szórakozni...