Berta Sándor

A spam elleni harc már az ENSZ-nél is téma

Immár az Egyesült Nemzetek Szervezete is bekapcsolódik a kéretlen reklámlevelek elleni harcba. A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség, az ITU, az ENSZ egyik nemzetközi szervezetének genfi konferenciáján az egyik kiemelt téma a spam-kérdés volt.

Robert Horton ausztrál telekommunikációs és hírközlési főfelügyelő szerint egy olyan járvánnyal van dolguk, amelyet minél előbb az ellenőrzésük alá kell vonniuk. A főfelügyelő a rendezvényen hatvan ország nemzeti telekommunikációs és hírközlési szabályozási, illetve felügyeleti hatóságának magas rangú képviselői előtt beszélt. Robert Horton úgy vélte, mivel a spam helyzete már a világ szinte minden országát érinti és egy globális probléma, ezért nemzetközi összefogásra van szükség a leküzdéséhez.

Éppen emiatt két éven belül a különböző országok törvényeinek annyira összhangban kell lenniük egymással, hogy a spammereket az országhatárokon túl is követni és üldözni lehessen. Ennek az összefogásnak az alappillérei lehetnek a már meglévő amerikai, európai, ausztráliai és dél-koreai spamellenes törvények.

Még az év elején Kofi Annan ENSZ-főtitkár a svájci Markus Kummert nevezte ki az Internet-kormányzási ENSZ-titkárság genfi vezetőjének. A testület létrehozásáról a 2003 decemberi Világinformációs Csúcstalálkozón döntöttek a tagállamok. Kummer és az általa vezetett titkárság feladatai közé tartozik például a világháló közigazgatásának újraszabályozása, valamint a kéretlen reklámlevelek elleni harc is.

Robert Horton szerint a spammerek kemény magja ellen csak a legnagyobb csendben és titokban lehet nyomozni és fellépni, hiszen a végső cél, hogy ennek a magnak minden tagját bíróság elé állítsák. A spamhelyzettel már csak azért is foglalkozni kell nemzetközi szinten is, mert a spamek aránya az össz e-mail-forgalomban a korábbi 35-ről 85 százalékra nőtt. Az ENSZ szerint a kéretlen reklámlevelek okozta költségek és károk összege eléri a 25 milliárd dollárt. A kemény fellépésre már csak azért is szükség van, mert az már most látható, hogy a spammerek következő célpontjai a mobiltelefonok és azok tulajdonosai lesznek. Ennek már látható jelei is vannak, hiszen Japánban például már most erőteljesen nő a mobiltelefonokra küldött spamüzenetek száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Garrett #5
    hehe aktuális probélma, hívm az ENSZ-t az SG re.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    sztem bekell tiltani a viagrát :DDD
  • bunny #3
    Szerintem a megoldás egyszerű, nem a spammert kell büntetni, hanem akit hírdet. Ha nem lesz megbízó, a spammer is éhenhal. És a hirdetőt meg lehet találni, hiszen ott van a spam-ben az adata.
  • tajfun #2
    Faszlevagas. Hogy nem szaporodjon. :)
  • Mage #1
    Fejlövés közvetlen közelről söréttel?