Berta Sándor

Nagylelkű adomány a SETI-program támogatására

Az adományozó a Microsoft társalapítója, Paul G. Allen volt, aki ismert science-fiction-rajongó hírében áll. A SETI-központ tájékoztatása szerint az adakozó szakember, nem kevesebbet, mint 13,5 millió dollárt adott a földönkívüli élet kutatására.


Paul Allen
Nem mindennapi támogatást kapott a földönkívüli életet kutató SETI-program, ráadásul nem is akárkitől. A Microsoftot és fő vezetőit, köztük is leginkább Bill Gates-t gyakran szidják a felhasználók a legkülönfélébb oldalakon és fórumokban. Ám a vélt vagy valós "rossz" oldalukon kívül, szerencsére van egy másik, segítő oldaluk is. Persze, mondhatják sokan, könnyű nekik adakozni annyi pénzből, amennyit összegyűjtöttek az évtizedek során. A hangsúly azonban azon van, hogy adnak; persze ettől még nem csökken a kékhalálok száma, de jó ilyen akciókról beszámolni.

A non-profit intézetként működő SETI-t (a mozaikszó a Search for Extraterrastical Intelligence elnevezés rövidítése) 1984-ben alapították és asztrobiológiai kutatásokkal foglalkozik. A SETI-program beindítása óta töretlen népszerűségnek örvend. Paul G. Allen támogatásának köszönhetően a jelentős összegből egy újabb hatalmas, rádióteleszkópokból álló rendszert építenek fel, amely az elkészülte után szintén részét képezi majd a programnak. A pénzből további 200 rádióteleszkópot tudnak majd üzembe állítani, így összesen 350-re nőhet a világűrt fürkésző-pásztázó teleszkópok száma. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez az új hálózat mikorra válik üzemképessé.

A Microsoft társalapítójának véleménye szerint az adományának köszönhetően jelentősen felgyorsulhat az univerzum feltérképezése, a világegyetem múltjának megismerése és hogy hol is van az emberiség helye az univerzumban. Az Allen által adott összeg egyébként éppen akkor érkezik, amikor egyre inkább ismét előtérbe kerül a világűr kutatásának kérdése, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a NASA-szondák víz egykori jelenlétét mutatták ki a Marson, vagy hogy George W. Bush amerikai elnök, illetve azóta már az Európai Űrügynökség, az ESA is olyan ambíciózus tervekkel állt elő, miszerint évtizedeken belül emberek indulnak a vörös bolygó meghódítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #15
    Kivétel nélkül minden nyamvadt űrkutatásos és adományozós hírforumba beszól egy ilyen barom. Csak épp azt nem látom, hogy változna meg a világ az előnyére ha etetnénk az éhezőket (még több lene, tovább szaporodna a probléma míg aztrán totálisan kész volna a föld, aztán ugyanúgy éhen halnának az emberek csak épp sokkal többen)
  • FtranX #10
    Ha annyi pénzem lene, mint PA-nek. Én inkább a fizikai és nanotechnológiai kutatásokra adtam volna.
  • szurmakotium #7
    Nyilvan nektek is a rákkutatás lenne az égetőbb ha valakitek vagy ne adj isten ti magatok is megbetegednétek ...

    Lefogadom hogy jól leszarnátok az egész seti programot mikor bejelentenék a túlélési esélyeteket !!!


    A kötözködöknek:
    Azt írtam: "rákkutatás, vagy egyéb globális problémák", nem az hogy "globális problémák pl. rákkutatás ..."
  • AnarchoiD #3
    szart egetobb a rakkutatas ... alienek egetobbek, rakkutatasrol meg annyit, amit a gyogyszeriparbol ... tudjuk hogy a legnagyobb business a koolaj utan a gyogyszer a vilagon, asszed torik magukat annyira az ellenszerert ? :)
  • Keroo #2
    Ki mondta neked, hogy rákkutatásra nem adott? Azért, mert az SG nem hozza le a hírt lehet hogy nekik is adományozott, de hiányos információkból ne vonjál le hibás következtetést...
  • szurmakotium #1
    Ez tényleg nagyon nemes dolog.

    De miért nem lehetett volna ekkora összeget egy kicsit égetőbb dologra szánni ?
    pl. rákkutatás, vagy egyéb globális problémák ...

    Minek kancsintgatunk messzebbre ... amíg itt a földön saját "piti" dolgaink sincsennek rendbe ...