Gege

Kanadában legális a P2P letöltés

Kanadában a szerző jogi védelem alá eső zenék letöltése nem ütközik törvénybe, feltöltésük viszont igen - legalább is ez az eredménye a kanadai szerzői jogokat szabályozó testület döntésének.

A Copyright Board of Canada (BC, Kanadai Szerzői Jogi Hivatal) ugyanebben a döntésben azonban 25 amerikai dollárnak megfelelő állami illetéket rótt ki az iPodhoz hasonló MP3-lejátszókra, ezzel az ilyen típusú eszközöket az audiokazetták és üres CD-k kategóriájába sorolta. Az "adatrögzítő eszközök" eladásából így befolyt összeget a zenészek és zeneszerzők megsegítésére létrehozott alapítvány kapja, melyből az otthoni másolgatás miatt kiesett jövedelmet fizetik ki. Ezt az illetéket a gyártóknak kell megfizetniük, de általában a vevők zsebéből veszik ki a fizetendő összeget.

A döntés peer-to-peer megosztással kapcsolatos kérdéseit a felhasználói és szórakoztatóipari csoportok a kanadai törvények ellentmondásai miatt tették fel. Az elemzők korábban úgy vélték, hogy a feltöltés törvényellenes, de a személyes használatra történő letöltés nem az. "A számítógépek merevlemezeit tekintve szerintünk teljesen törvényes a dolog" - mondta Claude Majeau, a BC főtitkára. A RIAA képviselői csak a teljes döntés ismeretében hajlandók nyilatkozni.

A szerző jogokat védelmező RIAA már jó ideje támadta a kanadai szerzői jogi törvényeket, főleg azért, mert az USA északi szomszédja nem vezetett be az amerikai Digital Millennium Copyright Acthöz hasonló rendelkezéseket. A pénteken hozott döntéssel a CB határozata szerint a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok feltöltése és olnine megosztása a jelenlegi kanadai törvények alapán tilos.

A döntés a merevlemezes MP3-lejátszók, mint az Apple Computer iPodjának, vagy éppen az új Samsung Napster lejátszójának jelentős áremelkedését jelenti. A 10 GB alatti memóriával szerelt lejátszók nagykereskedelmi ára után 15 amerika dollár, míg az ennél nagyobb kapacitású meghajtók után 25 dollár illetéket kell fizetni; az 1 GB-nál kisebb kapacitású MP3-lejátszók árát csupán 2 dollárral növeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #9
    Jól, de ez csak a filmekre és a zenére vonatkozik, szoftverre nem.
  • Darth Sith #7
    Kanada király hely :) A RIAA meg bekaphatja! :)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    és ez CSAK p2p -re vonatkozik?
  • csabawarchief #4
    érdekes ..
  • Yfel #3
    Igen, azonban ha amerikai a feltöltő és kanadai a letöltő, akkor a letöltőt nem tudják perelni, mert a per a vélt jogsértés jogi hatáskörébe tartozik (tehát a letöltőt kanadai bíróságon kell eldönteni).

    Tehát én most nyugodtan FTP-zhetek MP3-akért és senki nem tud hozzám nyúlni. Az RIAA meg kapja be a liberális kanadai f@rkamat ;o)

    Y
  • Cat #2
    nincs, de tény, hogy számtalan felhasználó kapott már levelet a szolgáltatójától valamely nagy filmkiadó kérésére, hogy ne ossza meg ezt vagy azt a fájlt, különben beperelik