JohnnyCage

Hollywood nem követi a lemezkiadók példáját

A hollywoodi filmstúdiók igyekeznek tanulni a lemezkiadók által elkövetett hibákból, és igyekeznek megfontoltabban fellépni az online fájlcserélőkkel szemben.

Amíg a lemezkiadók több százezer figyelmeztető levelet küldtek szét a jogtalan fájlcserélőknek világszerte, és ezrek ellen indítottak pert, a filmipar képviselői egyelőre csak mérsékeltebb lépéseket tesznek, és igyekeznek tanulni a zeneipar hibáiból.

Jelenleg jóval többen terjesztenek zenéket az Interneten, mint ahányan ugyanezt teszik a filmekkel, amely elsősorban a filmek igen nagy méretére vezethető vissza. A nagysebességű hozzáférések terjedésével azonban a filmstúdiók számára is egyre nagyobb problémát jelent az illegális online terjesztés. A hollywoodi filmstúdiók azonban igyekeznek megfontoltabban cselekedni, mint a zenekiadók, amelyeket a közelmúltban újabb jelentős csapás ért a bíróságon.


Jack Valenti
Bár a perek ezrei valóban csökkentették az internetes zenefájlok terjesztésének mértékét, a lépés óriási felháborodást váltott ki a zenerajongókból világszerte, amely kedvezőtlenül befolyásolta a lemezeladásokat. Ezen utóbbi ok az, amely miatt a filmstúdiók amerikai érdekvédelmi szervezeteként ismert Motion Picture Association of America (MPAA) egyelőre nem kívánja követni ezt a gyakorlatot, közölte Jack Valenti, a szervezet vezetője.

- Nem akarok kizárni semmilyen lehetőséget, de egyelőre nem tervezünk a lemezkiadókéhoz hasonló pereket - mondta Valenti. - Úgy gondolom, érdemes tanulnunk a lemezkiadók hibáiból - tette hozzá a vezető.

Az enyhébb hozzáállás működik, véli Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója. A BayTSP többek között az Internetes tevékenységek folyamatos megfigyelésével igyekszik kiszűrni a filmeket jogtalanul terjesztő felhasználókat. A társaság számítógépes rendszere automatikusan e-mail üzenetet küld azon felhasználóknak, akik a filmeket jogtalanul elérhetővé teszik a Világhálón.

Ishikawa szerint az e-mailen keresztül figyelmeztetett felhasználók 85 százaléka nem lesz visszaeső, és felhagy a videók online terjesztésével. "Legtöbbjükkel nincs többé probléma, és mindezt úgy érjük el, hogy közben nem kerülünk a címoldalra, és nem járatjuk le magunkat a tisztességes fogyasztók előtt. A filmstúdiók nem szeretnének úgy járni, mint a zeneipar" - tette hozzá a vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mike at home #38
  vagy Mall-ba

  jarhatsz oda is

  errol is az a velemenyem, meg a Tesco-rol is, ha senkinek nem tetszene, mind lehuzta volna mar a redonyt

  egyeseknel trendi ezekre kopkodni, es minden baj ezekre kenni
 • Mike at home #37
  koszonom szepen

  nagyon kedves toled, hogy nem akarod mas oromet elvenni
 • Mike at home #36
  talan nem csak a Fotex Records-ba kene jarkalni, hanem nyiott szemmel jarni, es akkor rajonnel, hogy nem 9e egy dvd, sot, 4e-ert sem olyat kapsz, ami leesett a kamionrol

  letoltom - lopni ereny

  es a dvd arakrol meg annyit, hogy mielott boszen vasarolsz, nezz korul a neten, de ne csak Magyarorszagon
 • Vik1984 #34
  Miaza pláza??? Vidéki paraszt vagyok, nem tudom. :-)

  Amúgy nem fogok kb. 60km-t utazni, hogy megnézzek egy filmet, melyet később az ürülék optikai megfelelőjének fogok tituálni. Itt pedig szinte előbb jön ki tékába, mint mozin. De ha van is egy jó film, minimum 2 nappal előbb kell jegyet foglalni.

  Ez a plázaszar tipikus Pesti gondolkodás.
 • envagyok #32
  Mike, menjél inkább valamelyik plázába mozizni, addig sem támadsz itt senkit.
  Azonkiívül a nevemben is csillogó szemekkel bámuld a legújabb p.....gsm reklámot, a Co..-Cola karácsonyt,és az egyik szuper kereskedelmi adónk reklámját. "akiknek meg tetszik, ugyan hadd jarjanak mar oda kedvukre, nem tudom milyen alapon hataroznak egyesek masok feje felett"-Isten ments, menj csak,kedvedre.
 • Blackman #31
  Ha már a filmcsúsztatásokról szó esett nem tudja valaki mikor jön a Hororra Akadva 3 itt???? Mert Amerikában már vagy fél éve megy, itt meg még hír sincs róla :PP
 • galocza #30
  1 jah, igen. van olyan. hány? 1? 2? (új lotr talán és új mátrix, volt más?)

  2 de igen, esetleg többet, esetleg 20at, esetleg az örökkévalóságig. vettél te már dvdt? mert friss filmet (tehát nem 20 éveset amit nálunk csak most adtak ki) én még nem láttam az említett kategória alatt megjelenni. 4000ért olyat kapsz, ami a magyar piacon van már jó ideje (olyat meg kapsz 3000ért is). ha tájékozatlan vagy legalább ne ess nekem. igaz, én nem "kamionról lesettet" veszek, hanem szépen bemegyek a boltba és kipengetem a sarcot.

  3 na ez az egy talán igaz abból amit leírtál. nem kölcsönzök, veszek.

  4 tévedés. a plazák megöléséhez talán hozzájárulok (hova is tegyem szégyenkező fejemet), kismozikat látogatok (csak épp nem slágerfilmekért). + meglehetősen komoly dvdgyűjteményem van - de azok sem slágerfilmekből. utolsó mondatod nem volt világos (de azt hiszem ennek csak örülnöm kell).
 • Mike at home #28
  ezek az idok oriasi csusztatasok

  meg az elso stimmel
  max annyit, hogy pl. van olyan film, aminek mindenutt a vilagon azonos idopontban van a bemutatoja, es sok filmre nem kell varni meg 1 honapot se. Igaz van olyan is, amire ket evet

  2 a dvd kiadasra sem kell altalaban 1 evet varni, es dtrabja bizony nem 9e
  nagyon sok van mar 5e korul
  tehat a valosagban 4-7e korul, kiadotol fuggoen

  3 a kolcsonozheto verzio megelozi a lakossagi forgalmazast, szoval nem kell 3-4 evet varni

  4 helyes nezd csak meg, ezzel hozzajarulsz a magyar DVD piac megolesehez, igaz, gondolom amugy sem lennel potencialis vevo, szoval megsem
  lopni meg ereny
 • Mike at home #27
  akkor oromkodjel
 • Blackman #26
  Szépen rávilágítottál a lényegre! Gratula! Ennél többet kár beszélni a témáról...