Rónai György

Földönkívüli-kutatás a Sun támogatásával

A Sun Microsystems és a kaliforniai Berkeley Egyetem készen állnak arra, hogy egy magasabb szintre emeljék a földönkívüli élet utáni kutatást. A Sun egy egész flottányi szervert adományoz az egyetemnek, amelyek együttesen alkotják majd a Berkeley Open Infrastructure for Network Computinget, vagyis a BOINC-ot.

A BOINC szoftver jelenleg béta stádiumban van, de ha elkészül - valószínűleg a jövő év elején - akkor a SETI@home résztvevői sokkal több lehetőséggel rendelkeznek majd a földönkívüli jelek utáni megosztott kutatásokra. A SETI@home projekt jelenleg is számítógépek millióit fogja össze, amelyek egyesült erővel kutatnak a földönkívüli jelek után, de a BOINC rendszer még azt is lehetővé teszi majd számukra, hogy felosszák a számítógépeik erőforrásait a földönkívüli jelek, a rákkutatás, vagy akár a klímaváltozások modellezésének számításai között.

Ezen erőfeszítések érdekében a Sun néhány középkategóriás Solaris szerverét, valamint munkaállomását ajánlotta fel, valamint a SETI@home projekt munkatársai a Sun JXTA P2P protokoljait is adaptálják a BONIC-hoz.

"A nagy fejlesztés annyiból áll, hogy megpróbáljuk egységesíteni az elosztott számításokat végző rendszereket. A felhasználók például beállíthatják majd, hogy 20 % processzoridőt a globális felmelegedésre, 30 %-ot a gyógyszerkutatásra fordítanak, és így tovább. Olyan módszert próbálunk kifejleszteni, melynek segítségével mind több tudományos projekt húzhat hasznot a számítógépek sokaságának összteljesítményéből" - mondta el Dan Wertheimer, a SETI program vezetője.

A SETI@home projekt az, amelyik a legjobb példát szolgáltatta mindeddig az elosztott számítások végzésére. Mintegy 5 millió egyedi számítógép erejével a SETI@home lényegében a világ legnagyobb számítási teljesítményű szuperszámítógépe lett. Több más cég is próbált ilyen módon kutatásokat előbbre vinni, más vállalatok pedig a munkaerő kiváltására alkottak ilyen hálózatokat, így amíg a munkásaik otthon alszanak, a gépeik dolgoznak.

Kutatók az egész világról próbálnak bekerülni a BOINC projektbe, ezen a héten például egy oxfordi csapat érkezik hozzájuk, akik a globális felmelegedés kutatásával foglalkoznak.

Hogy mennyire sikeres a SETI projekt? "Nem kaptunk még el egyetlen földönkívülit sem" - mondta Wertheimer. "Azonban hosszútávon még mindig optimista vagyok a jövőt illetően. Hiszen a földlakók még mindig csak tanulják, hogyan is kell ezt csinálni."

Az egyre gyorsabb számítógépek, a folyamatosan bekapcsolódó új résztvevők több beérkező csatorna vizsgálatát is lehetővé teszik a kutatók számára a földönkívüli jelek kutatásában. A BOINC pedig remélhetően még több felhasználót fog vonzani, és a kutatásokat még tovább viszi majd. Új szoftverek segítségével a kutatók fekete lyukak, pulzárok, és más űrbéli jelenségek kutatását is megkezdhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #7
    influenzában meg tüdőgyulladásban nagyságrendekkel több ember hal meg mint rákban
  • Csatti #2
    "drogkutatásra", szerintem ez egy jó nagy melléfordítás, nem gyógyszerkutatás akart az lenni?
    2 év múlva a globális felmelegedést vizsgáló project kimutattja, hogy a sok egybekötött számítógép okozza a globális felmelegedést... :)))
    Amúgy szerintem is jó ötlet, eredetileg én is a SETI-vel kezdtem, de aztán átnyergeltem a rákkutatásra, mivel annak közvetlenebb hasznát látom ha sikeres.