JohnnyCage

Ismét fellendülhet az online zenefájlcsere

A kiadók pereit követően a zenefájlok jogtalan online terjesztése a közelmúltban számottevően visszaesett. Az NPD Group piackutató cég jelentése szerint az elmúlt év utolsó két hónapjában azonban ismét növekedni kezdett a P2P hálózatok forgalma.

A független NPD Group piackutató cég napokban közzétett jelentése szerint tavaly novemberben 14 százalékkal növekedett a Peer-to-Peer (P2P, egyenrangú hálózat) szolgáltatások forgalma a 2003. szeptemberi aktivitáshoz viszonyítva. Ez a fellendülés hat hónapos folyamatos csökkenést követett, amelyet a lemezkiadók jelentős eredményként értékeltek.

A fájlcsere szolgáltatások forgalma akkor kezdett jelentősen csökkenni, amikor a RIAA (Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) 2003 áprilisában óriási nyilvánosság mellett felhasználók ellen indított perek ezreit helyezte kilátásba, és az internetszolgáltatók együttműködését kérte a jogtalan fájlcserélők személyes adatainak megszerzéséhez.

"Fontos megjegyezni, hogy összeségében valamelyest még így is csökkent az online zenefájl csere mértéke a RIAA polgárjogi hadjáratának kezdete óta" - mondta Russ Crupnick, az NPS elnökhelyettese. "Ez a jelentés egyelőre csak azt mutatja, hogy 2003 áprilisa óta első alkalommal megfordult a csökkenő tendencia. Az NPD továbbra is figyelemmel fogja kísérni a folyamatot annak kiderítése érdekében, hogy egy szezonális fellendülésről van csak szó, vagy ismét egyre többen töltenek le jogtalanul zenéket a világhálóról".

A RIAA a közelmúltban több, mint 300 pert indított azon felhasználók ellen, akik kirívóan nagy mennyiségű zenét tettek elérhetővé az Interneten, és ezzel komoly szerepet kaptak a jogtalan online zeneterjesztésben. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége egyelőre elégedett a hadjárat eddigi eredményével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #6
    Pontosan. Nem, azért adnak el kevesebb lemezt, mert a vásárlók másra költenek vagy a kínálat sz*r avagy bármi más, csak az illegális letöltés lehet az oka. :)
    Viszont, ha nőnek az eladások, akkor az a RIAA eredményes ámokfutásának az eredménye és semmi másnak :)

    A másik ami aranyos, hogy ezek alapján szokták kiszámolni, hogy hány milliárd dollárt lopnak el tőlük :)
  • Cat #4
    lehet látni hogy mennyien vannak összesen, illetve mennyi fájl van megosztva
  • Punker #2
    RIAA