Berta Sándor

A németek többsége elítéli a fájlcserét

Nagy felháborodást váltott ki az IFPI képviselőinek néhány nappal ezelőtti nyilatkozata, amelyben a németeket jelölte meg, mint a legaktívabb európai fájlcserélőket. A GFK piackutató szervezet által készített felmérést a német hanglemezkiadó szövetség ismertette .

A dokumentumból kiderül, hogy a német felhasználók 74 százaléka véli illegálisnak azt, ami a különböző internetes fájlcserélő oldalakon zajlik. Ennek ellenére a felháborodás nem érthető, ugyanis a válaszolók nagy része annak ellenére, hogy tudja, illegálisat cselekszik, mégis igénybe veszi a fájlcsere szolgáltatásokat. Az indok: bíznak abban, hogy őket nem kapják el.

Megjegyzendő: eddig minden felhasználó ebben bízott és bizony sokaknak csalódniuk kellett, hiszen több száz embert pereltek be eddig a különböző zenei kiadók, valamint a szerzői és szomszédos jogokat védő szervezetek.

Gerd Gebhardt, a német hanglemezkiadó szövetség elnöke szerint tény, hogy Németországban is milliószámra vannak illegális helyek, ahol szép számmal vannak németek is a zeneszámokat vagy albumokat letöltésre kínálók között. Gerd Gebhardt is megerősítette azt az elképzelést, miszerint a fájlokat cserélgetők pontosan tisztában vannak azzal, hogy törvénytelen, amit tesznek, ám a lebukást nem tekintik valós veszélynek. Azzal számolnak, hogy a hatóságok őket nem tudják lekapcsolni, nem lesznek képesek elkapni.

A felmérésből az is kiderült: az internetes fájlcserét csupán a németek 13 százaléka tartja legálisnak, míg a fennmaradó 13 százaléknak fogalma nincs arról, hogy illegális dolog az, amit csinál. A németek vannak egyébként a leginkább tisztában a tetteik törvénytelen mivoltával. Az IFPI Online Music Report jelentésből kiderül: a franciák csupán 57, a britek 62, míg a dánok 72 százaléka érzik illegálisnak az ilyen irányú tetteiket. Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában 1000, míg Dániában 500 felhasználót kérdeztek meg a felmérés során. Gerd Gebhardt szerint, az a felhasználó, aki nem "áll le" a fájlok megosztásával annak a jövőben már komoly következményekkel kell számolnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vik1984 #7
    "Megjegyzendő: eddig minden felhasználó ebben bízott és bizony sokaknak csalódniuk kellett, hiszen több száz embert pereltek be eddig a különböző zenei kiadók, valamint a szerzői és szomszédos jogokat védő szervezetek."

    Tobb 100 embert... tobb milliobol... LOL :-)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    németek azért ítélik el mert különben őket ítélnék el... negatív felhangú cikk a fájlcseréről pontosabban az ellene fellépéssel kapcsolatban sose lesz "hivatalosan"
  • shabba #4
    A németek nem Kazaara buknak mint az amcsik hanem a Emule/Edonkey féle P2P programokat preferálják. Vajon EU-ban ezekre a hálózatokra fognak rászállni?
  • Cat #2
    még... ez idő kérdése
    amerikában vissza lehetett szoritani a legális zeneboltok megjelenésével, nálunk, illetve az összes szegény, árérzékeny országban nem fog működni az ijesztgetés, mert egyszerűen nincs más választás