Spencer

Intel: a napnál is forróbb processzorok

Az Intel legújabb Pentium 4, illetve Pentium 4 E típusjelzésű processzorai esetében komoly gondokat okoz a rendkívül nagy fogyasztás és az ezzel járó fokozott hőtermelés.

Ezzel a problémával nem csak az Intel, hanem lényegében az egész félvezető ipar küszködik, és a mérnökök gőzerővel azon munkálkodnak, hogy vadonatúj fejlesztések révén leszorítsák a processzorok fogyasztását, illetve hogy újfajta hűtési megoldások révén az eddigieknél hatékonyabb módon szállítsák el a mikrochipek termelte hőmennyiséget. A probléma komolyságával természetesen maga az Intel is tisztában van, melynek ékes bizonyítéka, hogy a világ legnagyobb chipgyártója az Intel Developer Forum keretein belül külön előadást szentelt a témakörnek.


Pat Gelsinger

"Amennyiben nem teszünk valamit, a számítógépekben használatos processzorok fogyasztása rendkívüli mértékben meg fog nőni, ezzel párhuzamosan pedig a processzorok által termelt hőmennyiség teljesen abszurd méreteket ölthet" - nyilatkozta Patrick Gelsinger, az Intel technológiai igazgatója. "Amennyiben a dolgok a jelenlegihez hasonlóan mennek tovább, az évtized közepére már egy külön atomerőművet kell állítanunk minden egyes Pentium processzoros PC mellé. Ezt követően az évtized végén már az lesz a helyzet, hogy az ember inkább fogdossa egy kilövésre kész rakéta forró végét, mint egy processzor tetejét, 2010 után pedig a PC-s processzorok felülete forróbb lesz mint a nap" - tette hozzá Gelsinger, aki szerint a félvezető iparban mihamarabb architekturális paradigmaváltásra van szükség.


A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó által nemrégiben bemutatott 3,2 GHz-es, illetve 3,4 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4 E processzorok fogyasztása elérheti a 103 W-ot, és akkor még nem is beszéltünk azon közeljövőbeli Pentium 4 chipekről melyek fogyasztása a magasabb frekvencia miatt jóval meghaladja majd az említett 103 W-ot. Különböző források tudni vélik, hogy 8-12 hónapon belül már a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) legújabb high-end kategóriás processzorai is több mint 100 W-ot fognak fogyasztani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #48
    "Az optimalizaciorol annyit, hogy en eloszor mukodore irom meg a programjaimat. A legutolso nagyobb program hetekig futott egy feladaton optimalizacio nelkul. Ezt az idot lecsokkentettem 15 percre, agyonoptimalizalgatva a programot."

    Már megbocsáss, de akkor először bitang sz*r programot írtál. Ez nem optimalizáció, hanem hibajavítás.
  • mir #47
    :)
  • mir #45
    akkor talán megegyezhetnénk abban, hogy azokat, akik nem képesek erre nem nevezzük "rendes" programozónak.
    mondjuk én(ha teljesítményorientált programot írok) akkor alapjában véve úgy alakítom ki, hogy megfelflő módon fusson, a lehető legkevesebb IF-el, meg az ifben szereplő dolgokat még jóvan az IF előtt kiszámíttatom... na mindegy.
    "mindenki másképp csinálja..."
    bár még olyan igazán power-appot nem fejlesztettem sosem.
  • JTBM #42
    A szamitogepek fejlodesevel a programok is fejlodnek. Ma mar tuzfal, virusirto, webserver, ftpserver, bittorrent sead, sql server, fejleszto kornyezet, esetleg egy jatek fut a gepen parhuzamosan. Erre egy 486-os keptelen lett volna.
    Az optimalizaciorol annyit, hogy en eloszor mukodore irom meg a programjaimat. A legutolso nagyobb program hetekig futott egy feladaton optimalizacio nelkul. Ezt az idot lecsokkentettem 15 percre, agyonoptimalizalgatva a programot. De az optimalizaciohoz legalabb 5-szoros tudasra van szukseg, mint az egyszeru mukodo kodhoz. Ezzel a tudassal sok programozo egyszeruen nem rendelkezik.
  • mir #41
    jól sejtem, hogy nem borad-band neted van, és vírusírtó, meg tűzfal sem üzemel a gépen?
  • mir #40
    vagy ameddig sikerül, vogy tovább.
  • NEXUS6 #37
    Ehhez az átlagfelhasználó számítástechnikai/hardwer igényéhez szólnék hozzá:

    Még annak idején felraktam a 486-os gépemre az office2000-et:)) Nagyon szépen el is müxöt, sőt a wörd2000 gyorsabb is mint a korábbi wörd6 (már a 486-oson is)!!! Mondjuk nem többszáz ódalas dokumentumokról van szó, hanem kis levelecskék stb esetében, amit egy átlag felhasználó otthon szeret készíteni. Szerintem egy p233mmx bőven elég netezni, wördözni, videózni stb A több gigás prockók nem jelentenek annyival nagyobb használati értéket, amennyivel nagyobb teljesítményűek!
    Ha meg jáccani akar az ember, akkor vegyen BOX-ot vagy PS2-őt egy videokártya áráért.
  • Pepito #36
    Nincs mese, a vilag novekedesre van beallva. Ilyen a termeszete. Aztan jon a szingularitas es kezdhetjuk valahonnan elolrol valami massal. Igy van ez, raadasul Godel ota mar tudjuk is miert...

    Ez ellen lehet lazadni, de nincs tobb ertelme, mint a szellel szemben hugyozni.

    Ha a fiuk nem szeretnenek annyra jatszani, es nem adnanak meg mindent egy meg egy kicsit gyorsabb gepert, akkor talan nem novekedne ilyen gyorsan a technologia.

    Egyebkent barkinek szabad 468-osokra alapozva gepeket epitenie. A vilagon nagyon sok ceg folgalmaz ilyen eszkozoket, meg csak nem is dragan.
    Pl. http://www.compulab.co.il/ 100 dollar korul arulja a vilagegyik legkisebb integralt alaplapjat (hitelkartya meret!!!) amira mar csak a periferiakat kell felrakni. Win2000 is fut rajta, szoveget is lehet szerkeszteni. Csak tessek, csak tessek!

    Ha valaki megrendel 1000 darabot, legyartja a hazat hozza, osszerakja, megtalalja a vevot ra.... stb. A piac majd eldonti, hogy mi kell neki. Nagyszaju elelmes konzervativok, csak tessek, a palya szabad.

    En szeretem, ha ketyeg a gep rendesen. Es az vesse ram az elso kovet, aki szivesen varakozik a homokorat bamulva a monitor elott...

    (A klikk utan kisvartatva megjelenik a homokora, ami azt jelenti, elkezdhetunk varni.)
  • mir #29
    ez azért van, mert nem éri meg optimalizálni.
    manapság a konzervatív kódok időszakát éljük, és senki sem optimalizálra halálra magát, mert azokból az erőforrásokból, amiből mondjuk gyorssá lehet tenni egy word helyesírásellenőrzőt mondjuk bele lehet tenni még 6 nyelvet, vagy bonyolultabb mondatstruktúrát, ami fontosabb.vagy a divXes példa:
    te hogyan tömörítenél? jobb mnőségbe, de lasabban, vagy szar minőségbe, de gyorsan. gondolom az elsőt válastod. a DIVX fejlesztői is azt választották, és a rendelkezésükre álló erőforrásokat úgy osztották be, hogy a tömörítési minőségre helyezték a hangsúlyt.
    mondjuk ezekkel az optimalizációkkal közel annyira sem lehet megváltani a világot, mint gondolod: az a divX optimalizálás, amit te mondasz JÓ ESETBEN sem volt több, mint 50% teljesítménytöbblet, de általában még annál is jóval kevesebb + teljesítményt lehet a költséges, és sok időt felemésztő optimalizációval nyerni.
  • JTBM #21
    A CPU-knak es a GPU-knak meg van hova fejlodniuk, a Virtualis Valosag (VR) elerese meg mindig alom. A szimulatorok is egy leegyszerusitett modellel kell, hogy szamoljanak, kulonben nem mennenek elkepzelheto sebesseggel.

    Az energia problemat en is ugy oldanam meg, hogy 100W felett Wattonkent 1 Euro(v. dollar) adot fizettetnek a gyartoval. Lehet, hogy csucs procik eseten tullepnek a 100W-ot, ahol tobb ezer Euro a proci ara, de az 50-200 Euros prociknal nem mernenek tul sokkal 100W fole menni.

    Ezzel parhuzamosan bekorlatoznam az alaplap es a grafikus kartya fogyasztasat is, mert kulonben a gyartok ugy oldanak meg a dolgokat, hogy kivinnenek egy csomo funkcionalitast a North-Bridge-be es a GPU-ba.