Spencer

Az IDF-en már hallhatunk az Intel 64 bites x86 chipjeiről

Immár szinte biztosra vehető, hogy az Intel a jövő héten megrendezendő Intel Developer Forum (IDF) keretein belül felfedi a 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező x86 architektúrájú processzorokkal kapcsolatos terveit. Kétség sem férhet hozzá, hogy az IDF-en hallhatunk majd az Intel legfrissebb 64 bites terveiről - nyilatkozta a napokban Nathan Brookwood, a saratogai Insight64 egyik vezető elemzője.

Brookwood felhívja a figyelmet arra, hogy a 64 bites kiterjesztésekkel megspékelt x86-os processzorok közeljövőbeli érkezése azt jelzi, hogy az Intel komoly változtatásokat kíván végrehajtani piaci stratégiáján. Korábban számos pletykát lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy az Intel a titokzatos Yamhill kódnevű projekt kapcsán 64 bites x86 architektúrájú mikrochipeket kíván piacra dobni, azonban ezen értesüléseket az Intel mindeddig cáfolta. Most azonban már tudni lehet, hogy a Yamhill projekt igenis létezett, illetve létezik mind a mai napig, illetve, hogy az Intel a 64 bites megoldásokat egy bizonyos CT névre keresztelt új technológia révén kívánja meghonosítani az x86 architektúrájú processzorok piacán.

Egyes elemzők úgy vélekednek, hogy a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó nem tétlenkedik sokat és várhatóan még az idén piacra dobja a CT technológiával felvértezett első processzorait, mások szerint viszont sokkal valószínűbb, hogy az első ilyen chipek csak valamikor 2005-ben fognak bemutatkozni a kereskedelmi forgalomban. Az Insight64 elemzője szerint az Intel első 64 bites x86 processzora a jelenleg Tejas fejlesztési kódnevet viselő chip lesz.

A Tejas-ról jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy a múlt héten debütált Prescott közvetlen utódja lesz, tehát egy elsősorban asztali számítógépekbe szánt újdonságról van szó. A Tejas egyébként a Prescotthoz hasonlóan a legmodernebb 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiák segítségével fog készülni. Brookwood elképzelhetőnek tartja, hogy a CT technológia már a Prescottban is fellelhető, azonban szerinte vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy az Intel ezen processzorok esetében aktiválja az új technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    más lehetősége nincs:
    IA64 nem játszik, mert nagyon különbözik az X86tól
    a standard 64bites windows nem játszik, mert az MIPSre van írva, és sok mndent nem tud(SIMD) meg a MIPS egy kicsit különbözik a többiektől
    van még az AMD64 windows, a m$ meg mondta, hogy nem csinál több 64bites windowst, mind a két nagy gyártónak van egy, meg ha valaki nagyon igényli van a standard 64bites windows, amit könnyen tud portolni Ultrasparc procikra, meg IBMekre(de nincs rá igény :) másik 64 bitest meg nem fog csinálni.
  • mir #5
    "hogy (megint) ők futottak az AMD által kitaposott úton.. "

    csak szolídan, és csendesen jegyzem meg, hogy a DDR memóriákat nem az AMD, hanem a HP használta először, és még szoolídabban, hogy az intelnek hamarabb volt DDR chipsetje a P3hoz, mint az athlonhoz akárkinek is, csak kis hazánkba nem sok jutott olyanból, mert drága volt. sajnos azt kell mondanom, hogy ez az első eset lenne, hogy az intel az AMDtől másol.
  • dikki*yysw #4
    Ja max. raknak bele 1-2+ utasítást, és két év múlva az intel marketingnek köszönhetően már senki nem fog rá emlékezni, hogy (megint) ők futottak az AMD által kitaposott úton.. (rambus -> ddr pl.)
  • mir #3
    az AMD mindenképpen örülni fog, mert olyan 99%, hogy AMD64 kompatibilis lesz.
  • Darth Sith #1
    húha... :)