Spencer

Nem lesz Socket 478-as 3,6 GHz-es Pentium 4 processzor

Az Intel eredetileg azt tervezte, hogy a közeljövőben piacra fogja dobni a 3,6 GHz-es működési frekvenciával és Socket 478-as tokozással rendelkező Pentium 4 processzort, különböző források szerint azonban ez a processzor sosem fog forgalomba kerülni.

Természetesen nem arról van szó, hogy az Intel nem fog piacra dobni 3,6 GHz-es frekvenciájú Pentium 4 chipet, hanem arról, hogy Socket 478-as tokozású 3,6 GHz-es Pentium 4 nem lesz kapható a piacon. Magyarul a Pentium 4 termékcsalád esetében a hamarosan debütáló 3,4 GHz-es modell lesz az utolsó, mely még a jó öreg Socket 478-as tokozást tudhatja magáénak. Utóbbi processzor egyébként mind Northwood magos (512 KB L2 cache), mind pedig Prescott magos (1 MB L2 cache) verzióban elérhető lesz.

A 3,6 GHz-es, illetve ennél magasabb órajelű Pentium 4-es processzorok mindegyike a vadonatúj fejlesztésnek számító LGA775-ös tokozásban kerül majd forgalomba, ennek megfelelően ezen chipek nem lesznek kompatibilisek a jelenlegi Socket 478-as infrastruktúrával. A Socket 478 platform utolsó képviselői közül a Northwood magos 3,4 GHz-es modell 0,13 mikronos csíkszélességéről, 512 KB méretű másodszintű gyorsítótáráról, illetve 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájáról ismerszik majd meg, a Prescott magos 3,4 GHz-es Pentium 4 processzor legfontosabb jellemzője pedig a 0,09 mikronos csíkszélesség, az 1 MB-os L2 cache, valamint a 800 MHz-es QPB (Quad Pumped Bus).

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy korábbi terveivel ellentétben az Intel végül miért döntött úgy, hogy a 3,6 GHz-es Pentium 4 processzorokat Socket 478-as tokozásban nem hozza forgalomba. Ezen nagy teljesítményű processzorok fogyasztása egyébként elérheti a 103 W-ot, és tudni való, hogy a jelenleg forgalomban lévő alaplapok közül nem mindegyik lenne képes egy ekkora fogyasztású chip stabil működtetésére.

Az Intel azt tervezi, hogy az idei esztendő második negyedévében forgalomba kerülő, asztali számítógépekbe szánt processzorai közül már majdnem minden tizedik LGA775 tokozással fog rendelkezni. Ezt követően az LGA775 tokozású processzorok házon belüli részesedése a harmadik negyedévben 32 százalékra, a negyedik negyedévben pedig várhatóan 45 százalékra fog növekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gresi #15
    Mármint 2év/100e HUF...........
  • Gresi #14
    Sztemmeg tökmindegy, hogy Intel, vagy AMD... Mármint a tokozási baromságra gondolok. Egyik ugyanolyan köcsög mint a másik. Jó pillanatban kell tudni váltani, és akkor elég 2 évente gépet cserélni, és akkor 2év/100-ből kijössz, és akkor mindíg elfogadható géped van....
  • JZO #13
    nem kell ilyen gyorsan fejleszteni a gépeket.. erre csak ezt tudom mondani. Én 3 évig el voltam a Celeronokkal, legfeljebb kicsit húztam rajtuk. Legutoljára egy 800-as Cerkám volt 1133MHzen és jól elvoltam vele másfél évig. Se alaplapot, se memót nem váltottam.
    Most 3 év után volt egy nagy váltás és ügyesen csinálva 70e HUFból kihoztam egy 3 GHz 800FSB-s Intel procit, 512 400MHz-es RAMal, egy ASUS P4C800 Deluxe lappal, meg egy Ati Radeon 9600PRO 128Mb-as kártyával. 3 évig megint nem szándékszom a géphez nyúlni, feldughatja magának az összes gyártó az tokozásait, meg a socketeit.

    Ja és ez az új config sem akkora durranás, hogy hasra esem tőle. Azt hittem, hogy a 800-as Celeronomhoz képest valami nagyon nagyot fogok látni. Erre egy nagy csalódás az egész pedig órásit léptem előre. Tök SUX.
  • Cat #11
    az hogy lehet kapni, és hogy bejelentették két külön dolog
  • Csatti #10
    Úgy látszik van még pár alak, aki szemellenzővel járkál...
  • TheZsenyka #8
    Kímélj meg a 32/64 bites öszvér "kényszerterméktől".
  • Darth Sith #4
    103W??? nem sok az egy kicsit?
  • TheZsenyka #2
    Akkor mit lehet ezek után elmondani az AMD-ről? LOL... Nem is tudom ki az, aki a "Nem tud uj cuccot kihozni, csak a regieket szepitgeti." MEGALOL...