Spencer

Az Intel mobil processzorai is 64 bitesek lesznek

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel képviselői a napokban San Franciscóban zajló Intel Developer Forumon többek közt arról is beszámoltak, hogy a vállalat a legújabb 64 bites technológiákat a szerverek és asztali számítógépek után a hordozható számítógépek piacán is meg kívánja honosítani.

Tudni lehet, hogy az Intel 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező első mobil processzorai nem a közeljövőben, hanem csak valamivel később jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban, mindenesetre az Intel idővel a konkurens Advanced Micro Deviceshez hasonlóan a szerverek, a munkaállomások, az asztali számítógépek és a notebookok piaci szegmensében is egyaránt képviseltetni kívánja magát különböző 64 bites termékeivel.


A Santa Clara-i székhelyű vállalat munkatársai elmondták, hogy a nemrégiben bemutatott Prescott magos új Pentium 4-es chipek egyprocesszoros munkaállomásokba szánt változatai már valamikor az idei esztendő közepén 64 bites kiterjesztésekkel fognak gazdagodni, azzal kapcsolatban azonban egyelőre nem kívántak nyilatkozni, hogy a cég első 64 bites mobil processzorai pontosan mikor jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban. Mint ismeretes, az Intel Prescott architektúrája már alaphelyzetben rendelkezik 64 bites kiterjesztésekkel, így a kérdés csupán az, hogy a vállalat mikor dönt úgy, hogy aktiválja ezen eddig letiltott technológiát, illetve, hogy mikor építi ki 64 bites infrastruktúráját, vagyis, hogy mikor adja ki legújabb alaplapi chipkészleteit.


A 64 bites technológiákkal felvértezett mobil Intel processzorokkal első körben csak a relatíve nagy méretű és az átlagosnál nehezebb notebookok esetében találkozhatunk majd, lévén, hogy a 64 bites kiterjesztések csak a Prescott magban találhatók meg, a nem NetBurst architektúrájú és elsősorban a kis és könnyű notebookokba szánt Pentium M processzorokban nem. Egyes források szerint elképzelhető, hogy az Intel ezzel együtt idővel 64 bites kiterjesztésű Pentium M processzorokkal is meg fog jelenni a piacon. Az AMD a nagyteljesítményű notebookokba a Mobile Athlon 64 processzorokat, a kis és könnyű hordozható számítógépekbe pedig a 32 bites Athlon XP chipek speciális változatait ajánlja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!