Berta Sándor

Magdeburgban van a világ legnagyobb vírusirtó tesztlaboratóriuma

2004. január elseje óta az egykori keletnémet város ad otthont a világ legnagyobb vírusirtó szoftver-tesztelő központjának, ahol csak tavaly 2000 tesztet végzeztek el különböző biztonsági programokat és a hatékonyságukat vizsgálva.

Andreas Marx, az AV Test nevű vállalat vezetője szerint a jogelőd cég csak tavaly 2000 tesztet végzett el különböző biztonsági programokat és a hatékonyságukat vizsgálva. A mindössze 24 éves szakember elismertségét jelzi, hogy Németországban napjainkban ő az egyik vezető számítógépes vírus szakértő. A központ a magdeburgi Otto-von-Guericke Egyetemmel közösen teszteli és vizsgálja a különböző szoftvereket, hogy kiderítse azok hibáit és biztonsági réseit. E célokból a szervezet különleges módon megerősített és biztosított szerverein kereken 80 ezer károkozót tárol. Azonban ez még csak a kezdet, hiszen a közeljövőben, néhány hónapon belül további laborbővítéseket is terveznek.

A cégvezető szerint a 80 ezer kártevő között vannak vírusok, férgek és trójai falovak egyaránt. A tesztelésekhez előszeretettel használnak olyan ismert "rossz lányokat és fiúkat", mint a Melissa, a Sober.C vagy a W32.Blaster. A fiatalember és két munkatársa által igazgatott kis birodalomban eddig 37 ezer CD-nyi szoftvert gyűjtöttek össze, ami elég szép számnak mondható, ráadásul ez a programmennyiség évekre biztosítja a kísérletezést. Andreas Marx mindenesetre büszkén nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint az övék a világ legnagyobb ilyen "létesítménye".

Nem kell félniük az IT-szektort napjainkban oly' annyira sújtó munkanélküliség veszélyétől sem, hiszen az interneten mindig felbukkannak az újabbnál-újabb károkozók. Átlagban naponta 20-30 vírust, férget vagy trójai falovat regisztrálnak. Andreas Marx úgy véli, ez a szám a jövőben sajnos csak nőni fog. Nem csodálkozhatunk azon, hogy rengetegen megkeresik a fiatal kutatókat. Mint Giudo Habicht társcégvezető mondta, vannak ügyfeleik Európából, Indiából, de még az Egyesült Államokból is. Gyakran neves cégek is kopogtatnak náluk, hogy teszteljék már le a legújabb termékeiket biztonsági rések és hiányosságok után kutatva. De a megrendelők között sokszor vannak számítógépes újságok is, akik a vírusirtó szoftverekről készült tesztjeikhez keresik meg a fiatalokat. Nem bíznak semmit a véletlenre és szétcincálnak minden a kezük ügyébe kerülő szoftvert, hogy utána elfogultság nélkül megmutathassák a fejlesztőknek, hol is hibás a programjuk.

Az eddigi összes beérkezett alkalmazások kétharmada bukott meg a vizsgán. De azt is gyakran tapasztalják, hogy hiába frissítenek sokszor egy programot, ha az egy idő után már nem ismeri fel a régebbi kártevőket. Szintén komoly problémákat okozhatnak a különböző fordítási hibák.

A következő hónapokban néhány új számítógéppel szerelik fel a tesztlaboratóriumot, ám segítsék ehhez eddig nem kaptak. Pedig, ha jól meggondoljuk, a cégeknek és a hivataloknak igen csak az érdekében állna, hogy tudják, az általuk kifejlesztett vagy használt vírusirtó szoftverek mennyire hatékonyak és mik a hibáik. Talán éppen az elutasítások miatt döntöttek úgy, hogy ahelyett, hogy Magdeburgban állásokat teremtenének, inkább távmunkában foglalkoztatnak számos munkatársat az Egyesült Államoktól Indiáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    jó kezdés. :D amúgy ez nem rossz dolog. írtsák a vírust! :)
  • IrkaBirka #2
    24 éves, cége van és már a supergmezen is reklámozzák :-D
  • [HUN]PAStheLoD #1
    komoly munka.. feltesznek egy windózt meg egy kacat programot aztán kiengedik a intra-netre ahonnan meg ráküldik a BLASZTERT ;]]

    meg ímélvírust küldenek .. lol

    inkább propagálnál a The Bat! -et meg valami jó tűzfalat... és okítanák a "szőkéket" akik mindent kinyitnak..