JohnnyCage

A drótnélküli biztonságra összpontosít a Network Associates

A számítógépes biztonsági megoldásokat fejlesztő Network Associates több japán mobilszolgáltatóval együttműködve fejleszti a következő generációs mobiltelefonok védelmét szolgáló szoftvereket.

A Network Associates, és a japán NTT DoCoMo közösen jelentette be azt a két társaság között létrejött megállapodást, amelynek célja mobil antivírus szoftverek kifejlesztése, illetve kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása. A két társaság 2002 májusa óta már együttműködött a mobil e-mailek vírusellenőrzését végző szoftverek kifejlesztésében is.

A tokiói központú DoCoMo bejelentése szerint az új mobil vírusellenőrző szoftverek várhatóan 2004 második felében jelenhetnek meg a piacon. A megállapodás szerint a Network Associates szállítja le a szoftvert az NTT DoCoMo-nak, amely pedig biztosítja a megoldás elérhetőségét ügyfeleinek.

A Network Associates azonban hat másik japán mobilszolgáltatával is megállapodás kötött mobil antivírus szoftverek kifejlesztéséről, és a társaság közvetlenül is kínálni fogja a megoldásokat a mobiltelefon felhasználóknak.

Mint Viktor Kuznyecov, a Network Associates McAfee Security részlegének alelnöke elmondta, a társaságnak gyakorlatilag a semmiből kellett egy olyan szoftvert felépítenie, amely ugyanazon szolgáltatásokat nyújtja, mint a PC alapú változat. A vezető szerint a fejlesztést jelentősen megnehezítette a mobilok alacsony fogyasztásának biztosítása, és a készülékek viszonylag kis memóriája. Szintén komoly kihívást jelent annak biztosítása, hogy a szoftver számos operációs rendszerrel, illetve különféle készülékeken is működjön.

"Ahogy a mobilszolgáltatók egyre fejlettebb szolgáltatásokat tesznek elérhetővé ügyfeleik számára, megnyílik az út a mobiltelefonos vírusok elterjedése előtt" - mondta Kouznetsov. "A legnagyobb veszélyt ráadásul az jelenti, hogy a legtöbb felhasználó az első jelentős vírushullám előtt el sem fogja hinni, hogy ez a fenyegetés valóban létezik" - tette hozzá a vezető.

Kuznyecov szerint a helyzetet tovább súlyosbítja a HTML-, illetve Java alapú szolgáltatások megjelenése, illetve az a tény, hogy a mobiltelefonok száma még a PC-két is felülmúlja, és a felhasználók többsége még kevésbé tudja, hogyan védje meg magát a vírustámadások ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!