JohnnyCage

Dél-Korea is szabadforrású szoftverekre váltana

A dél-koreai kormány 2007-re számítógépeinek többségén le szeretné váltani a jelenleg alkalmazott, zárt szoftveres megoldásokat, és inkább szabadforrású változatokat kíván alkalmazni helyettük.

Minisztériumi, kormányszervezeti, és egyetemi számítógépek százain szeretné leváltani a dél-koreai kormány a jelenlegi, szabadalmaztatott megoldásokat, illetve elsősorban a Microsoft szoftvereket. A program keretében a rendszerekre szabadforrású, Linux alapú szoftverek kerülnének, közölte a dél-korei Informatikai és Kommunikációs Minisztérium.

Első lépésként olyan szervezetek váltanának át a Linux operációs rendszerre, szabadforrású irodai programcsomagra, és webböngészőre, mint az Industry Promotion Agency, és a Korea Association of Information and Telecommunication. "Amennyiben az átállás sikeres lesz, mintegy 300 millió dollárt takarítunk meg évente, ráadásul biztosíthatjuk nemzeti információs rendszereink biztonságát, és megbízhatóságát" - mondta a minisztérium szóvivője.

Egyes ipari szakértők szerint azonban az ország szoftverfejlesztői nem lesznek képesek egyszerre támogatni a Windows-t és a Linuxot. A Microsoft Koreai részlege szerint ráadásul a szabadforrású szoftverek csak első pillantásra tűnnek olcsónak, és a karbantartási, valamint menedzselési költségekkel együtt még költségesebbek lehetnek.

A koreai kormány szerint az ország a szabad verseny oldalán áll, és ebben az esetben is ezt kívánja lehetővé tenni. Japán, Kína, és Dél-Korea egy szeptemberi konferencián egyébként már megállapodott egy Windows rivális, Linux alapú szabadforrású operációs rendszer közös kifejlesztéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • b #11
  le a kalappal kórea előtt! reméljük addigra kim dzsongot is elhajtják a picsába és a linuxot már az egyesült kóreában tudják élvezni.
 • Csatti #7
  Vmiért azt hiszem, hogy ez a tényező nem nyom túl sokat a kormányzatuk szempontjából. :)
 • [HUN]PAStheLoD #6
  hát ott a lényeg, a játék :)
 • Csatti #5
  Csakhogy mi az amiben a linux elmarad a winnel szemben? Az irodai csomagok járnak a komolyabb disztríbuciókhoz. Ez a legtöbb felhasználót ki is elégíti. Ne felejtsük el, hogy ezeknek az embereknek munkára kell a gép, arra pedig a linux alkalmas. Már régen nem igaz az, hogy csak guruk tudják használni a linuxot. A suse-t pl már könnyebb feltelepíteni mint az xp-t. Arról nem is beszélve, hogy a hardvert is pontosabban felismeri. És mielött nekem estek, én még mindig többet használok wint mint linuxot ennek azonban a játék az oka. :)
 • Alien_AM #1
  Inkabb nem mondok semmit, mert megtamadnanak a m$-ok.