Spencer

Érkezőben a HP Athlon 64 processzoros PC-je

Az Advanced Micro Devices (AMD) számára rendkívüli fontossággal bír, hogy az egyik legnagyobb számítógépgyártó cég, a Hewlett-Packard már most információkat közölt azon vadonatúj személyi számítógépéről, melyben az AMD várhatóan csak ősz elején forgalomba kerülő Athlon 64 mikroprocesszora fog szolgálatot teljesíteni.

Történt ugyanis, hogy a Hewlett-Packard internetes oldalain teljesen váratlanul feltűntek egy Athlon 64 alapú új számítógép specifikációi. Legalábbis érdekesnek nevezhető, hogy a vállalat már ilyen korán információkat közöl közeljövőbeli Athlon 64-es rendszeréről, ugyanis az Itanium processzorokat az Intellel közösen kifejlesztő Hewlett-Packard az elmúlt időkben többször is azt hangoztatta, hogy az Intelen kívül nem igazán szimpatizál más gyártók 64 bites fejlesztéseivel.


HP Pavilion t182k
A Hewlett-Packard weboldalain nemrégiben tűnt fel az a Model t182k típusjelzésű új személyi számítógép, mely elsősorban arról ismerszik meg, hogy egy 1,8 GHz-es működési frekvenciával, valamint 1 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkező AMD Athlon 64 3100+ processzor teljesít benne szolgálatot. A konfiguráció egyébként a VIA Technologies-féle 8KT400M típusjelzésű chipsetre, illetve egy Boxster UL6E típusjelű alaplapra épül, alaphelyzetben pedig többek közt 256 MB PC2700-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memória, egy 80 GB kapacitású merevlemez, valamint egy Nvidia GeForce4 MX440-es grafikuskártya található meg benne.

Egyesek szerint az AMD az Athlon 64 processzorok esetében nem túl korrekt teljesítmény viszonyszám jelölést használ, ugyanis a közelmúltban napvilágot látott tesztek azt bizonyították, hogy az 1,6 GHz-es frekvencián üzemelő, Athlon 64 2800+ típusjelzésű AMD processzorok teljesítmény tekintetében nem igen tudtak lépést tartani a 2,8 GHz-es frekvenciájú, 800 MHz-es rendszerbuszú, Hyper-Threading kompatibilis Intel Pentium 4 chipekkel. Ezek alapján kétségbe vonható, hogy a Hewlett-Packard új PC-jében üzemelő 1,8 GHz-es frekvenciájú, Athlon 64 3100+ típusjelzésű modell képes lesz a 3 GHz körüli működési frekvenciával rendelkező Pentium 4-es processzorok megszorítására, persze könnyen elképzelhető, hogy a szeptemberi megjelenésig mind az AMD, mind a chipsetgyártó cégek alapos optimalizációt hajtanak végre az új platformon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)