JohnnyCage

Az AMD újból elhalasztja az Athlon 64 megjelenését

Az Advanced Micro Devices (AMD) hivatalosan is megerősítette, hogy az asztali számítógépekbe szánt, x86-64 architektúrára épülő Athlon 64 processzorok csak szeptemberben jelenhetnek meg a piacon.

Az AMD eredetileg, pontosabban a korábbi halasztások után, a március - április időszakra ígérte az Athlon 64 processzorok piaci megjelenését. A 64/32 bites Hammer család asztali számítógépekbe szánt változataiból a nyár végéig azonban csak meglehetősen kis mennyiség készülhetett volna el.

Az új processzor a társaság jelenlegi tervei szerint az ősz folyamán jelenhet meg, a chip mobil gépekbe szánt változatával egyidőben. A chipgyártó jelenleg elsősorban a Hammer szerverekbe és munkaállomásokba tervezett változatára, az Opteron processzorra kíván összpontosítani. Mindez összhangban áll a cég azon tervével, hogy az idei évben a nagyobb nyereséget termelő vállalati szegmensre koncentrálva javítson pénzügyi helyzetén.

Az Opteron az AMD tervei szerint nem fog késni, és a korábban bejelentett április 22-ei időpontban jelenik meg a piacon.


A társaság az asztali PC-k piacán egy új Athlon XP chippel, egész pontosan a 3000+ modelljelzésű változattal kíván a színre lépni február 10-én. Az XP 3200+ ezt követően az év közepén jelenhet meg.

Az Athlon XP 3000+, amelynek valós órajele és ára a bejelentéssel egyidőben válik nyilvánossá, az év első felében megjelenő Intel Pentium 4 változatoknak fog konkurenciát állítani. Az új chip már a Barton kódnevű processzormagra fog épülni, amely 512 KByte L2 cache-sel, valamint 333 MHz-es rendszerbusszal rendelkezik.

"Az AMD úgy véli, a számítástechnika jövője a nagyteljesítményű szerverektől az otthoni megoldásokig egyaránt a 64 bites megoldásokban van. A jövőben szorosan együtt kívánunk dolgozni partnereinkkel és ügyfeleinkkel, hogy a felhasználók maximálisan kihasználhassák a 64 bites rendszerek előnyeit" - mondta Rob Herb, az AMD értékesítési- és marketingigazgatója.

Az Athlon 64 kiadásának elhalasztásával az AMD szerint több idő fog a fejlesztők rendelkezésére állni, hogy az új chipre optimalizálják megoldásaikat. A későbbre tolt megjelenéssel megoldódhatnak az AMD kapacitás problémái is, így az Athlon 64 kiadását követően az új chipre épülő rendszerek azonnal, széleskörben elérhetőek lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #22
    Eddig soha nem volt még ilyesmire példa és most sem lesz. A 64 bitből meg a felhasználó annyit fog csak látni, hogy gyorsabb a gépe. De azt meg akkor is látja, ha egyszerűen nagyobb teljesítményű gépet vesz...
  • Pheel #20
    Az Itanium is késett. Csak azt nem úgy harangozták be, mint egy messiást. Az Intelnek volt igaza... :-\
  • tomcs #19
    ahoz kepest hogy tavaly oktoberre kellett volna megjelennie..
  • Yfel #12
    Szerintem az egész egy hoax :))))))))

    Y
  • Lion #10
    Nem kell csüggggggggggedni... mivel az AMD akkorát nem hibázott ezzel a döntéssel, mert kihozni kitutta volna de nem tudott volna elszorni olyan mennyiségben mint amilyen érdeklődés lett volna rá. Persze ez a dolog más dolgokat is érint ill. feszeget. Hogy akkor majd őssszel nem-e lesz késő és elavult az a fejlesztés és induló órajele a kalapácsnak.. mert akkor már min. 3600-al de legalább 3300-al kellene menni az alapfrekvencián.. az intel onnantol kezdve meg szívhatná a fogát... ezáltal nem lesz szükség már a PR-re meg hasonszőrüekre... de mivel ha így lenne nagyon megemelkedni ezen proceszorok gyártási költsége így lehet még drágább lenne mint az intel viszont azonos VALÓS megahercen elbujhatna és ezt az intel is tudja és mindvégig röhögni fog a markába ameddig az AMD nem szerez valahonnan plusz bevételt....
  • Zro #6
    Ez öreg hiba :(
  • verti.go #5
    Ez nagyon rossz hír ... :(
  • Cat #3
    :(