Franczy

Érkezőben az Athlon 64-es alaplapok

Azt követően, hogy az AMD az elmúlt héten immár hivatalosan is bejelentette, hogy a korábban Clawhammer fejlesztési kódnevet processzorok Athlon 64 néven kerülnek forgalomba, a kisebb-nagyobb alaplapgyártó cégek lényegében egymás után jelentik be legújabb, Athlon 64 chipek fogadására képes alaplapjaikat.

Így tett többek közt az Albatron is, mely cég képviselői a keresztségben K8X400 nevet kapott alaplap újdonságot mutatták be a napokban. Ez az Athlon 64 kompatibilis alaplap a VIA Technologies-féle K8T400-as chipkészletre épül, és többek közt egy AGP 8x-os slottal, hat PCI slottal, egy CNR slottal, valamint két DIMM memóriaslottal rendelkezik, melyek közül az utóbbi foglalatokba maximálisan 2 GB PC2700-as DDR SDRAM memóriát lehet behelyezni. A K8X400 ezenkívül egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontrollert, egy 10/100 Mb/s-os hálózati csatolót, valamint egy AC'97-es integrált hangrendszert is magáénak tudhat.

A Micro-Star International (MSI) ugyancsak a napokban mutatta be első Athlon 64-es alaplapját, mely a fentebb ismertetett Albatron újdonsághoz hasonlóan a VIA Technologies K8T400-as chipkészletére épül, azonban kettő helyett három DDR DIMM memóriafoglalattal rendelkezik. Az MSI K8T-C típusjelzésű alaplapon többek közt egy AGP 8x-os slotot, hat PCI slotot, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontrollert, egy Promise gyártmányú Serial ATA-150 kontrollert, egy 10/100/1000 Mb/s-os Ethernet vezérlőt, egy hatcsatornás integrált hangrendszert, valamint egy FireWire kontrollert találhatunk.

A Gigabyte Technology a VIA Technologies helyett az AMD mellett tette le voksát, már ami a legújabb, Athlon 64 kompatibilis alaplapja chipsetét illeti. Az AMD 8151+8111 chipkészletes Gigabyte GA-K800V típusjelű alaplapon két darab DIMM memóriaslot, egy AGP 8x-os slot, hat PCI slot, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontroller, egy Promise gyártmányú Serial ATA-150 kontroller, egy 10/100 Mb/s-os Ethernet vezérlő, egy hatcsatornás hangrendszer, valamint egy VIA gyártmányú FireWire vezérlő található.

A SOYO az SY-K8 Fire Dragon típusjelzésű alaplapja esetében az ALi-féle M1648-as chipkészletnek szavazott bizalmat. A normál ATX formátumú vadonatúj alaplapon többek közt egy AGP 8x-os slot, öt PCI slot, két DIMM memóriafoglalat, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontroller, egy Serial ATA-150 kontroller, egy hatcsatornás hangrendszer, valamint egy FireWire kontroller található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hansregenkurt #13
    ne szidd szegenyt! csak tovabb rontassz amugy is szanalmas eleten.
  • Crazy Dog #12
    No még egyszer...:)))

    Ugye csak kötekedni akarsz, tesó?:)))
  • JLH Fans #11
    Upp... Hiba a fórumban. Én nem JLH Fans vagyok, de mégis így vagyok bejelentkezve...
  • JLH Fans #10
    Ugye csak kötekedni akarsz, tesó?:)))
  • 3P #5
    En meg AMD-s vagyok, de tokeletesen igazad van!
  • Zombye #3
    Hát én nagyon bizakodó vagyok.

    Gondoljatok csak bele:

    Amikor a k7 megjelent, sokan azt hitték, köztük én is, férfiasan bevallom, hogy bár kiválló prociról van szó nem lessz sikeres, mert alaplap szinte egyálltalán nem vagy csak nagyon kevés van hozzá, az is drágán.

    Hát most más a helyzet!

    Alíg jelentette be az AMD, hogy milyen névre is fog hallgatni az új procó, az alaplapgyártók szinte egymást taposva jelentik be a proci fogadására/loszolgálására alkalmas deszkákat.

    Azért ez hatalmas külömbség, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy azért a K7 architektúra végül is sikeresnek mondható, nem beszélve arról, hogy ekkorra vállt igazi ellenfelévé az intelnek, más kérsés, hogy a recesszió miatt, az AMD szívott nagyobbat, mivel neki nem volt akkora tartaléka mint az intelnek.

    De az intel ebben a korszakban ismerte el először azt, hogy az AMD igen is KOMOLY VETÉLYTÁRSA

    Szóval nagyon bizakodok, remélem nem hiába!