Franczy

Reszkess broadband net, jön a forgalomkorlátozás!

A szélessávú, nagy sebességű internetes szolgáltatásokkal foglalkozó cégek különböző források szerint olyan új piaci és árstratégia kidolgozásán fáradoznak, mely várhatóan gátat vethet a manapság egyre népszerűbb fájlcserebere szolgáltatások terjedésének. A szélessávú internetszolgáltatók nagy része nyíltan kimondja, hogy a Napsterhez, illetve a Kazaahoz hasonló szolgáltatások rendkívül népszerűek előfizetőik körében, ennek pedig az a következménye, hogy az ezen szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók alaposan leterhelik hálózataikat, ami az internetszolgáltatás minőségének romlásával járhat.

Egyes források szerint a nagyobb internetszolgáltatók a világ számos régiójában azt fontolgatják, hogy esetlegesen korlátozzák az előfizetőik által egy adott időszakban letölthető adatok mennyiségét, ugyanis ily módon egyrészt tehermentesíteni lehetne hálózataikat, másrészt pedig minden korábbinál hatékonyabb harcot lehetne folytatni az illegális szoftverek és zenei felvételek csereberéjére szakosodott internetes szolgáltatások ellen. Szakértők szerint az utóbbi időkben bebizonyosodott, hogy ezen szolgáltatások ellen bírósági úton nem igazán lehet felvenni a harcot, vagyis elképzelhető, hogy csak a forgalomkorlátozással sújtott szélessávú internet elérések jelenthetnek gyógyírt a problémára.

A szélessávú internetszolgáltatások világa egyébként mostanság világszerte átalakulóban van, ugyanis a szolgáltatók lényegében egymás után jelentik be azon vadonatúj előfizetői csomagjaikat, melyek elsősorban kedvező áruk révén probálják meg elcsábítani a mindeddig dial-up előfizetéssel rendelkező internetezőket. Ezen új előfizetői csomagok nagy része vagy sebességében limitált, vagy pedig forgalomkorlátozott, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen kevesebb pénzért nem is várható el teljes körű, mindennemű kötöttségtől mentes szolgáltatás. A probléma ott kezdődik, amikor egyes szolgáltatók a teljes árú előfizetéssel rendelkező, mindaddig forgalomkorlát nélkül töltögető felhasználókat azzal sújtják, hogy megszabják számukra az egy hónap alatt letölthető maximális adatmennyiséget, melyet túllépve sávszélesség csökkenéssel, vagy extra költségekkel kell számolniuk. Mondanom sem kell, hogy a szolgáltatók ezen lépéseit a felhasználók nem kis felháborodása és tiltakozása követi külföldön éppúgy, mint kis hazánkban (lásd UPC).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #68
    Asszem visszaternek azok az idok, amikor egy taskanyi flopival a nyakakmban jartam mindenhova, hogy aztan otthon meg fikazzak a sok crc-s adat miatt>:<<<| egyebkent majd hujek lesznek ezek fejleszteni, penzt kiadni, amikor penzt hajthatnak be a sokkal szutykabbert... namindegy... szomszedtol kolcsonkerek 1 kis tuzelot, es fustjelekkel, bitenkent kommunikalok a nagyvilaggal:)) gyorsabb mint a matav:D
  • magyar ember 2 #66
    Sztem atterne, ha nem irt volna ala x evet.
  • magyar ember 2 #65
    Juliusban (mikor a 150es meg a mindenkinet megszunt) a faszta'v legombolt rolam 28 lepedot szaros modemes netezesre (ami kizarolag a mar megszokott volt kedvezmenyes idoszakban tortent). A pofatlansag nem ismer hatarokat. :(
  • magyar ember 2 #64
    Ez igaz, de ahhoz se kell az egesz savszelesseg, akar egy modem is eleg lenne, ha folyamatosan menne, nemcsak idonkent megmozdulna 1 kicsit.

    Szar ugy a 15GB korlatozas is, na de azert az is tulzas hogy masnak meg azert nem megy rendesen a net, mert egyesek tonnaszamra toltik le a jatekokat, filmeket (1 haver szopott ezzel). Ha en nem tudnam hasznalni mas miatt amiert fizettem, nekem se teccene, nyilvan nem masnak fizetem a netet, hanem magamnak. Ezert ha mashogy nem m1, a korlatozas is megengedheto a tobbi juzer erdekeben, persze azert azt se kell tulzasba vinni, csak hogy a masik is megkaphassa azt a savszelesseget amiert fizetett. (Nyilvan ADSLnel nincs ilyen problema, de kabelnetnel igen.) Az igazi megoldas persze a fejlesztes lenne, de ha nem pisztollyal fenyegtik a szolgaltatokat, akkor ugye jo magyar szokas szerint basznak ra. Ha mar 1szer szivas van, azt minden erintettnek egyenloen kell viselnie, ahogy fizetni is ugyanannyit fizetnek.
  • magyar ember 2 #62
    De az se mind1 hogy 3 vagy 10 gurigaert. :)
  • SoDI--- #61
    Minden UPC-s térjen át ADSL-re, ahol erre lehetőség van! Igazán megéri azt a plusz 5-6 ezer Ft-ot havonta!
  • SoDI--- #60
    Azért az ADSL nem csak letöltésre jó, hanem online játékra is. Nekem így az Axelero ADSL-emmel nem ritka, hogy alacsonyabb pingem van mondjuk egy német szerveren, mint a többségnek országon belül. És érdekes módon magyar szervereken nagyon gyakran nekem van a legalacsonyabb pingem. :-)
    A 15 Gb-os határ nagyon nagy érvágás lenne nekem, az átlagos havi adatforgamam 40 Gb. Szemétség is lenne, ha lekorlátoznák egyszer csak az engedélyezett havi forgalmamat. Szerencsére erre nulla az esély, ugyanis az Axelero-nál nincs ilyesfajta kikötés az előfizetői szerződésben. Nem úgy mint a szar Chello-nál.

    Vonafone-os nettel különben próbáljon valaki UT2003-azni :-)
  • Pheel #59
    Jó persze, de nem mindegy, hogy 1 mp vagy 10 mp alatt jön le egy oldal...
  • magyar ember 2 #58
    Meg nem kell mindent letolteni amit meglatsz, csak azt amit hasznalni is fogsz.
  • magyar ember 2 #57
    Az ADSL csak letoltesre jo, forumozni, html oldalakat nezegetni jo a vodkafonos net is - havi 3 gurigaert, nem 10ert.