JohnnyCage

Fizetni fognak a felhasználók a webes hírekért?

Ki fog fizetni az internetes híroldalak online híreiért? A kérdés egyre gyakrabban felmerül, mivel mostanában jól megfigyelhető a hírszolgáltatások fizetőssé válásának trendje.

Az internet-lufi kidurranását követően, a reklámbevételek csökkenésével a híroldalak egyre kevesebb bevételt tudnak szerezni a relámokból, hirdetésekből, és egyes szolgáltatók lassan költségeiket sem tudják fedezni. Mindez ráadásul az olyan nagy híroldalakra is vonatkozik, amelyek egyébként milliós nagyságrendű olvasói táborral rendelkeznek. Az online hírszolgáltatók a közelmúltban ezért egyre inkább közeledtek az előfizetés-alapú szolgáltatások felé, és ha bevételt nem is, felháborodást, csalódást, és megdöbbenést már sikerült elérniük.

Az ABC News például a héten jelentette be, hogy megszünteti ingyenesen letölthető hírműsorait, mint a World News Tonight, valamint a Nightline és új, 4,95 dolláros havidíjú előfizetési csomagba építi őket. A híroldal a CNN.com-ot követte a sorban, amely már korábban fizetőssé tette letölthető videó hírműsorait. Mindkét társaság a RealNetworks-szel kötött szerződést, amely utóbbi cég 10 dolláros havidíj ellenében kínál számos online műsort a felhasználóknak.

Bár mind a CNN, mind az ABC News hírműsorai elérhetők a RealNetworks-féle "SuperPass"-szal, a társaságok külön is kínálják szolgáltatásukat jóval alacsonyabb havidíjért. A Real jelenleg egyébként mintegy 750 ezer fizető SuperPass felhasználóval rendelkezik.

"A minőségi szolgáltatásoknak mindig megvan a felára, akár egy kibővített Yahoo postafiókról, vagy az ABC News hírvideójáról legyen is szó" - mondta Bernard Gershon, az ABC News elnökhelyettese és menedzsere. "Úgy gondolom, hogy számos felhasználó, természetesen nem mindegyik, fel van készülve a fizetésre a magas színvonalú szolgáltatásokért."

Az ABC News-hoz hasonló szolgáltatók száma az utóbbi időben rohamosan nő. Ennek oka az elmaradó reklámbevételekben rejlik, amelyek kiegészítő bevételi források keresését is szükségessé teszik.

"Minden egyes felhasználóért külön kell küzdeni" - mondta Cliff Boro, az Infogate vezérigazgatója. Az Infogate az előfizetés-alapú szolgáltatások elindításában segít a médiacégeknek. "A siker kulcsa az, hogy minden egyes hírcsomagot a felhasználó igényeinek megfelelően kell kialakítani, méghozzá a weboldalakon megtalálható személyre szabási lehetőségeken túlmutatva. Emellett a szolgáltatásnak sokkal nagyobb élményt kell biztosítania, mint egy általános weboldalnak."

Boro szerint a színvonalas szolgáltatás készítéséhez fizetős megoldás esetén a feltételek is sokkal inkább adottak, így az elképzelés működőképes lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gyurcika #13
  Szerintem esszeru arat fizetnek erte. Mondjuk 1000 forint/ho korul.

  Ehhez az kellene, hogy egyszeruen es biztonsagosan fizethessek erte. A tartalom pedig legyen nagyon friss es szinvonalas.
 • MuERTe #11
  Kedves Supergamez! Azért ne lanyhuljon a hirdetők utáni futkosásotok buzgalma! :))
 • AtisH #10
  Ha majd nem mennek a fizetős cuccok a multiknak, majd szépen kivonulnak a piacról vagy változtatnak a hozzáállásukon. Vagy nem és akkor ráb***tunk...:-(
 • braindance #8
  Válaszolok a kérdésre:
  Nem.

  Naa, de mégis...
  Majd akkor fizetek a tartalomért az interneten, ammikor a lakásomban alapfelszereltség lesz a 10/100-as csati a falban, amit kb. havi 2500 forintnak megfelelő svéd koronáért már egyesek a zord havasokban élveznek.

  Na, akkor hajlandó leszek fizetni, de most hogy 10900 megy el havonta csak egy csellóért... :(
 • Yfel #6
  Én tuti nem fogok tartalomért fizetni és ezzel az internethasználók többsége is így van... amint egy jó oldal fizetőssé válik, úgy rögtön több reklámbevétele lesz az ingyenes konkurenciának... tehát ingyenes lapok mindis is lesznek

  (Bocs ha ez benne volt a cikkben, csak a cím elolvasása utáni hirtelen gondolataimat írtam le :)
 • Gabest #5
  Szerintem amíg egy ingyenes hiroldal is marad, addig nincs esélyük. "Minek fizessek elő ha ott a másik ami ingyen van..."
 • silanor #4
  Szerintem van benne racio. Ha oda figyelnek rad, sokkal szemelyre szabottab egy oldal (hiroldal), amibe sok engergiat fektetnek, akkor annak termeszetes, hogy megkerik arat. Szerintem, ha ugy csinaljak hogy attol meg megmarad a regi ingyenes hiroldal, akkor meg a felhaborodast is elkerulhetik.
 • Laci73 #3
  Ennek az lesz a vége, hogy majd marad egy pár oldal, amelyik ki tud magának termelni a reklámokból annyi bevételt, hogy tovább tudjon működni - a többi vagy fizetőssé válik (és ezáltal beszűkül) vagy megszűnik
 • Lacc #2
  Én akkor se ha ütnének.
 • CSOCSO #1
  in fizetnék egy két oldalért ha magyar lenne
  www.ign.com ért pl... 7-8 ezer egy évre