Spencer

Kedvezményes Internetes konstrukciók a Matávtól

Az alábbi sajtóközlemény a Matáv weboldalán jelent meg.

A hazai internetezés tömeges elterjesztése és az otthoni internetezés elősegítése érdekében a Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatási rendszerének megfelelően új internetes konstrukciókat dolgozott ki. Az augusztus 1-jén bevezetendő 15 és 40 órás díjcsomagok, valamint az új kedvezményes éjszakai internettarifa révén jelentősen csökken az internetelérés telefondíja a hatósági áras tarifához képest: az éjszakai kedvezmény esetén 85%-kal, a 15 órás csomag esetén 47%-kal, a 40 órás csomag esetén 49%-kal. A Matáv 150 Ft-os kedvezménye augusztus 1-jéig érvényben marad.

A kormányzat és a Matáv közös célja az internetezés tömeges elterjedésének támogatása és elősegítése. Ennek érdekében a Matáv az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatási rendszerének megfelelően olyan új internetes konstrukciókat dolgozott ki, amelyek a többséget képviselő átlagos felhasználók otthoni internetezését támogatják. Az új konstrukciókat augusztus 1-jétől vehetik igénybe az internetezők, ezért a Matáv a 150 Ft-os díjkedvezményt nem július 1-jétől, hanem augusztus 1-jétől szünteti meg, így az internetezők nem maradnak kedvezmény nélkül (a Mindenkinek csomag július 1-jétől megszűnik).

Az új konstrukciók kidolgozásánál a fő szempont az volt, hogy megfeleljen a hazai átlagos felhasználói igényeknek. A felmérések szerint a magyar felhasználók legnagyobb hányada havonta 10 és 40 óra közötti időtartamot tölt internetezéssel, jellemzően a délutáni és késő esti órákban. Ezt figyelembe véve alakított ki a Matáv és a kormány két új - 15 órás és 40 órás - internetes díjcsomagot. Mindkét díjcsomag úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig (éjféltől reggel 7 óráig pedig minden nap életbe lép az új internetes éjszakai díjkedvezmény). A díjcsomagokat csak egyéni előfizetők vehetik igénybe.

A havi 15 órás csomag a kezdő és kis felhasználóknak ajánlott (napi 30 perc internetezést biztosít, ami a nemzetközi gyakorlatban megközelíti az átlagos felhasználást). A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 1550 Ft/hó (1,72 Ft/perc). A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja már az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 Ft lesz havonta, így összesen maximum 3500 Ft-ért lehet havonta 15 órát internetezni egy kiterjesztett kedvezményes időszakban.

A havi 40 órás csomag a közepes felhasználóknak ajánlott (a havi 40 óra internetezés a jelenlegi átlagos magyar internethasználat felső határértéke). A csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 4000 Ft/hó (1,66 Ft/perc). A csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja ez esetben is az internetszolgáltatók ajánlataitól függ, várhatóan kevesebb, mint bruttó 4500 Ft/hó. A havi 40 órás internetezés tehát így összesen legfeljebb 8500 Ft-ba kerül. A 15 és a 40 órás csomagokban az internetezés telefondíja a felére csökken a hatósági áras tarifához képest.

A Matáv a kormánnyal közösen kidolgozva augusztus 1-jével egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. Minden nap 0.00 óra és 07.00 óra között a 06-51-es behívószámon folytatott internethívások díja bruttó 0,50 Ft/perc (természetesen ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár). Az éjszakai kedvezményes internettarifa 85%-kal olcsóbb a hatósági áras tarifánál.

Az új internetes konstrukciók bevezetése mellett természetesen továbbra is érvényben maradnak a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény helyett kínált megoldások:

Korlátlan hozzáférést biztosít a nagy sávszélességű ADSL, amely az ország területének 50%-át lefedi és az év végére 70%-os penetráció várható. A piacon lévő ajánlatok alapján az ADSL szolgáltatás havi bruttó 10-12 ezer forintért vehető igénybe (az ár tartalmazza a telefondíjat és az internetszolgáltatás díját is). Azoknak, akik a Mindenkinek csomag előfizetői voltak és technikai okok miatt nem tudják igénybe venni az ADSL szolgáltatást, a Matáv július 1-jétől átmeneti ADSL pótló megoldást kínál fel: az internethasználat telefondíja havi 60 óráig bruttó 7.500 Ft-os fix összegbe kerül, az ADSL pótlóhoz vásárolható internetszolgáltatás díja - internetszolgáltatóktól függően - mintegy bruttó 3.500 Ft/hó.

Azoknak, akiknek a 150 Ft-os kedvezmény nem az internetezésben, hanem a telefonbeszélgetések során jelentett előnyt, a Matáv a Csevegő díjcsomagot kínálja (5 perc beszélgetés után 20%, 10 perc beszélgetés után 30% kedvezmény).

Az újonnan kidolgozott konstrukciók nem csak az internetezők, hanem az internetszolgáltatók számára is kedvezőek, ugyanis az internethasználat hazai elterjedésének elősegítése nem csak az internetezőknek nyújtott kedvezményes lehetőségek kidolgozását jelenti, hanem hozzátartozik az internetszolgáltatók díjmegosztáson alapuló támogatása is. A 15 órás és a 40 órás internetes díjcsomagokból származó bevételből az internetszolgáltatókat - a bevételmegosztásról szóló jogszabályok alapján - nem a kedvezményes időszakra járó 10%, hanem az átalánydíjas csomagok után járó 13% illeti meg, és ez az összeg független a forgalomtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szike #143
    "nyljtkksggm"-et én fejtettem meg!
    magánhangók hiányoznak!
    magánhangzókkal:
    "nyAljÁtOk kI A sEggEm"
  • braindance #142
    Lusta vagyok visszaolvasni 117 előző hozzászólást, csak az utóbbiakat olvastam el.
    Tényleg furcsa, hogy mi alapján állapította meg a matáv azt a bizonyos 40 órás felső határt. Csak modemes kapcsolatokat vett figyelembe? Mert szerintem ha belevette volna az összes ADSL meg kábeles embert (magamból indulok ki a napi átlag 4 óra netből, de van amikor egész nap gyűr a gép...) akkor csak akkor jöhetett ki az az átlag 15, ha az össz telefontulajdonossal osztották le...

    Másik: valaki frappánsan megjegyezte hogy amerikában az net elérések fele dial up modemes.
    Na most éppen abba gondoljatok bele, hogy a másik fele meg broadband. (éppen most ünnepelték magukat)
    Igaz magyarországon az egy háztartásra jutó személyi számítógépek száma messze elmarad az amerikaitól, mi lenne hogyha a régiófejlesztésbe bevonnák (ahogyan most is teszik, csak egy kicsit előretekintőbben) a hálózatfejlesztést is?

    Jó, tudom, álom marad hogy behúzzák az T1-et minden lakásba ingyen, de miért nem lehet megoldani a hazai helyzetet úgy, hogy már nem a lassan elavuló modemes kapcsolatot tekintjük mérvadónak. Ennek másodlagos megoldásnak kellene lennie.
    A falukban már szétosztani a kapcsolatot nem lenne nagy munka, ha elvinnék a kábelt mindegyikig.

    Én perspektívát a upc féle kábeltévé-telefon-internet szövegben láttam, dehát nem nagyon akarják mindet összesen havi 5-6 eft. fix áron adni... :(
  • Frenzy #139
    Nekunk ez nem jo, de szolgalhat osszehasonlitasi alapkent. Vagy ha meg annak sem, akkor vagyalomnak ... es szerintem nem haszontalan dolog az internet dij es az atlagfizetes aranyat venni, es ezeket osszehasonlitani ...
  • skorpio7 #138
    Bocs ... de nem tudtam , hogy Mo. egy kanadai állam .Vagy én lennék lemaradva ?!
    Mert ha nem , akkor szerintem senkit nem érdekel az , hogy máshol a fizetéshez képest vagy átszámolva mennyi is az alapdíj .Per pillanat , még itt a Mo. a Matáv diktál és elég szemét módon .Milyen jó is nekünk , hogy Kanadában csak annyi az alapdíj !? Ugye skacok ti is örültök neki ?
  • Keszeg #135
    Nézz South Parkot és rájössz ;)
  • Keszeg #134
    Persze, a telefonközpontban lehetővé válta a technológia. Csak nem áll rendelkezésre a hardver, nomeg a központhoz tartozó kábeleken sem megy az ADSL, szóval ez nem sokat ér. A barátnőm Budatétényen lakik, és véletlenül pont most rendelték meg az ADSL-t és mondták nekik, hogy arra még várni kell...
    "22-re emelkedett azoknak a településeknek a száma, ahol a nagy sebességű, korlátlan és telefondíjmentes internet hozzáférhető" - hozzáférhető, ez milyen jó szó. És vajon kinek a számára? A polgármester fiának?
  • skorpio7 #132
    Bocs ... közel 50 .
  • skorpio7 #131
    Ezt már tudjátok ? Straub Elek azt mondta , hogy évvégére 70 %-os ADSL lefedettséget szeretne az országban , de nem hiszem , hogy az a jó 60 városban majd működő ADSL elérés ezt majd igazolja is .

    "...Újabb ADSL-városok
    2002. június 27.

    Július 1-jétől újabb 9 városban rendelhetők meg az Axelero DSL szolgáltatásai. Dombóvár, Eger, Hajdúszoboszló, Komárom, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Oroszlány és Paks bekapcsolásával immár 22-re emelkedett azoknak a településeknek a száma, ahol a nagy sebességű, korlátlan és telefondíjmentes internet hozzáférhető. A vidéki bővítések mellett újabb négy budapesti telefonközpontban (Budatétény, Vörösmarty, Orsova és Tövishát) is elérhetővé vált az új technológia. A távközlési háttérszolgáltató információi szerint a közeljövőben további 5, az év végéig pedig újabb 21 város kapcsolódhat be a szélessávú internetezésbe..."
  • skorpio7 #130
    Amúgy ezt miért mondtad ?
  • skorpio7 #129
    tsznymt :)