JohnnyCage

Mégsem korlátozza az online anonimitást a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium elvetette annak lehetőségét, hogy esetlegesen korlátozzák az internet elérésének névtelen, anonim jellegét, és egy egyedi azonosítórendszert vezessenek be.

A tervezet szerint az internet egyes részeit csak olyan felhasználók érhetnék el, akik rendelkeznek egy úgynevezett eDNA (elektronikus DNS) azonosítóval, amely lehetővé teszi tevékenységük - akár utólagos - nyomon követését, derült ki a New York Times írásából. Az eDNA rendszer szerint a felhasználóknak valamilyen biometrikus módon, például hangjukkal vagy ujjlenyomatukkal azonosítaniuk kellene magukat, mielőtt fellépnek a világhálóra.

Mint a rendszer bevezetését előterjesztő Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA - Fejlett Védelmi Projektek Kutatóügynöksége) egyik szóvivője elmondta, az eDNA azonosítók alkalmazásának ötletét a közelmúltban elvetették. "Komoly kritikák értek minket, mivel rendkívül nehéz lenne a világhálón is olyan biztonságot teremteni, mint a valós életben" - mondta Jan Walker DARPA szóvivő.

Walker szerint az igen éles kritikákat kiváltó terv elvetése a DARPA vezetőségének döntése volt.

Attól függően, hogy az eDNA rendszer miként került volna bevezetésre, az amerikai Kongresszus minden valószínűség szerint törvényt hozott volna, amely előírja az internetszolgáltatók számára, hogy bizonyos területekre csak olyan felhasználókat engedjenek be, akik rendelkeznek a szükséges egyedi azonosítóval. Ehhez azonban olyan rendszereket is módosítani kellett volna, mint a TCP/IP protokoll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Nem kéne az 1984 n+1-edik változata... :(((
  • b #2
    remélem ezt a pentagon csak egy rossz viccnek szánta.
  • Laci73 #1
    Szerencsére egy újabb eszement hülyeségtől menekült meg a világháló. Egyedi eDNS azonosító... kikerülhető, kijátszható, a hackerek számára egyenesen kihívó. ( pl. az ujjlenyomat azonosításhoz elég egy poháron hagyott ujjlenyomat, a levágott ujjról nem is beszélve.)
    Minden adatfolyam elérhető és manipulálható... nem véletlen hogy a tengerentúlon újra divat a készpénz...