SG.hu

95 százalékos a kalóz CD-k aránya

[RTL Klub Online] Magyarországon jelenleg minden 20 videojátékból 19 kalózpéldány, ami azt jelenti, hogy a forgalomba kerülő CD-ROM-ok 95 százaléka nem jogtiszta. A kalóz adathordozók ára 1000 forint körül mozog, így 4 milliós eladás után 4 milliárd forintos fekete-jövedelem keletkezik. A folyamat mára a CD- és a DVD-piacot is elérte.

A hazai videojáték piacon furcsa helyzet állt elő. A magyarok állandóan játszanak, de nem a jogtiszta CD-k révén, hanem az olcsón másolt kalózpéldányokkal. Az értékesített jogtiszta játékprogramok ára ritkán emelkedik, ám az eladás évek óta stagnál. Ebbe az is belejátszik hogy az újabb, jelentős fejlesztői munkát követelő programok ma már a 10 ezer forintot is meghaladják. Ez az ár tovább szűkíti azok körét, akik egyáltalán hajlandóak költeni a programokra. Mivel azonban az emberek játszani akarnak, inkább megveszik a pár száz forintos kalózmásolatot.
A helyzet mára odáig fajult, hogy sem a DVD-, sem a CD-piac nincs biztonságban. A fizetőképes keresletet jellemzi, hogy míg Svájcban egyhavi átlagfizetésből 46-47, Németországban 40, addig Magyarországon mindössze 6-7 darab átlagos áron mozgó videojáték vásárolható meg. Így a játszani vágyók vagy az interneten hajkurásszák a feltört biztonsági kódú programokat, vagy bevállalják a kalózpéldányokat. Mindez valamennyire érthető a játékos kedvű vásárlónál, hiszen épp eleget öl bele az egyre nagyobb hardverigényű játékok miatt a PC fejleszésébe, ami szintén nem olcsó dolog.

A hazai piacon a kereskedelmi forgalomban mintegy 200 ezer darab játék 4000 forintos átlagárral számolva 1 milliárdos piaci forgalmat ad. Ugyanakkor a legális forgalomban legalább 1 millió CD-ROM talál gazdára. A feketekereskedelem viszont több milliárdos kárt okoz a terjesztőknek. Az illetékesek pedig tehetetlenek, hiszen a másolások nagy részét magánszemélyek és nem cégek követik el, így nagyon nehéz a nyomukra bukkanni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CHEAPBOY #70
    Szerintem az EP2nek nagyon jo a szinkronja.
  • Mas-Thief #69
    Ez így mind szép és jó is lenne. Csakhogy volt már rá példa, hogy egy CopyMan történetesen csokorba szedte a kuncsaftok címét telefonszámát na és a nevét ofkorsz. Aztán szépen látogatást tettek nála. OK, hogy addig még nem volt a levonó, de akárhogy is nézzük, illegális az otthoni kollekciód (ha jól értem). Senkinek sem jó ez, mert a Userek *aszkódhatnak a Crackeléssel, meg idegen nyelvű szoftverekkel, a kiadók meg ... ezt sztem nem kell ecsetelni.
    Csak az az elszomorító, hogy ebből aligha van kiút. Egyedül egy dolog hozhatna felvirágzást, a hazai átlagfizetés emelkedése, mint az már elhangzott egy párszor. Na de azt aztán várhatjuk...
  • Mike #61
    a sitten? :)))
  • Mike #60
    Nem tudom mi bajod van vele, amikor semmi hülyeséget nem mondott :(
  • Mike at home #55
    Jo, akkor alapbol volt szar a film, es primitivek a dialogusok
  • MATRIX #54
    Latom, eleg sok hulye ember van itt is.

    Mit varnak a magyaroktol? Azt, hogy megvegyek az eredeti jatekokat 11900-ert vagy nehanyat meg tobb penzert is, arrol nem is beszelve, valamikor ennyi penzert mit kapsz, neha szar jatekot, neha jo a jatek csak 3 nap alatt vegigviszed...
    A masik meg az, en most amerikaban vagyok, en azert atlatom a piaci helyzetet: az atlagkereset 6X annyi (legalabb) mint itthon, a csorok ugy elnek mint Magyarorszagon az uzletemberek, (nekik nem 3 db 100 cm atmeroju tv-juk van, hanem csak egy). Es emellett az elekronikai dolgok 20%al olcsobbak, a ruhak 30%al, a szamitogepes es egyeb szoftverek is olcsobbak atszamolva mint otthon. Itt elmesz dolgozni a McDonald's-ba (csak diakmunka) es az oraber 6-8 dollar, dolgozol 8 orat es siman megveszed barmelyik eredeti jatekot. Otthon 1 napra kapsz annyit diakmunkaval, mint amerikaban 1 ora alatt kereshetsz meg...
    Es akkor itt el kene gondolkozni, hogy ki a szemet, az aki a kemeny munka utan hazamegy, es leul kaloz jatekkal jatszani, mert az eredetit megveszi, akkor csak kajara nem lesz penze. Mert szerintem ez nem jo hozzaallas: ha nincs penzed akkor csak dolgozz tobbet, ne szorakozzal (aztan szorakozas nelkul depresszios leszel, majd ongyilkos).

    Ja es meg egy dolog. Vettem egy evvel ezelott eredeti offspring cd-t kb 5 rugoert. Es ezert mit kapsz: mar nem mukodik a cd (egyszeruen akadozik), mert a kiadok megprobaljak a legszarabb minosegu cdkre irni a zeneket mert ezzel is csak keresni akarnak. Ha eredetiben veszem meg, akkor legalabb lenne valami minoseg!!!

    NA koszi mindenkinek, aki vegigolvasta, szerintem van benne igazsag, es nem csak hulyesegekrol beszelek.
  • NasaTm #53
    Igen jo volt az Episode II.-nek a szinkronja.
    En ezt a hangzashasonlosagban merem.
    Tobbszor lattam Angolul es Magyarul is es a szinkronhangok nagyon megegyeznek.
  • Mike at home #51
    Audio CD is szinte megfizethetetlenül drága. Tessék élő példa: mivel útálom az mp3-mat (szerintem szar) alig van pár mp3-mem. Új audio CD-t nem nagyon veszek mert nagyon drága. Idén sem vettem egyetlen darbot sem. Igaz, nem is másolok audio-t, nincs is rá nagyon módom, mert aki gyűjtöget ilyeneket, annak mind mp3-ma van, ami nem kell. Tehát tőlem fel is fordulhat a zenei piac, én nem veszek semmit. Újat. Mert használtat 1600-2500-ért igen. Ez úgy normális ár, 5-6e forint nem.
  • Mike at home #50
    A feketepiac nélkül kb. ott tartanánk mint Albánia
  • Mike at home #49
    Másrészről, ha majd a felhasználóknak is lesznek jogai, beleszólhatnak a törvényekbe, lesznek szervezeteik, és a kormányok, nem a nagy cégek végrehajtói lesznek, akkor majd lehet fizetni a programokért. Most mire fizessek? A semmiért? Az autónál maradva: Te mennyit fizetnél egy olyan autóért, amiben ugyan beleülhetsz, de semmit nem változtathatsz benne, egy illetosítót be nem rakhatsz saját szakálladra, minden egyes ülőhelyért külön fizetned kéne, és egyáltalán nem garantálják hogy az autó el is visz oda ahová szeretnéd, sőt bármikor elromolhat, és ezért semminemü felelősséget nem vállalnak, még akkor sem ha balesetet szenvedtél, mert nem működött a fék, vagy másfelé kanyarodott, mint amerre a kormányt tekerted. Ennyit az autóról. Ott kapsz is valamit a pénzedért. Vannak jogaid is, nem csak kötelességeid