JohnnyCage

Ismét online kalózmásolási pert nyertek a lemezkiadók

A lemezkiadók újabb, jelentős győzelemként értékelték az amerikai bíróság azon döntését, amely szerint a Madster (korábban Aimster) köteles megakadályozni a jogvédett zeneszámok terjesztését fájlcsere hálózatán.

Mint az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) közölte, Marvin Aspen bíró előzetes végzésében utasította a Madstert, alkalmazzon szűrő technológiákat, hogy megakadályozza a szerzői jogok által védett zeneszámok online fájlcsere hálózatán való illegális terjesztését.

A RIAA szerint a mostani döntés egyértelmű sikert jelent a lemezkiadók számára, amelyek tovább folytatják jogi küzdelmüket a többi hasonló szolgáltatás ellen is. "A többi illegális tevékenységet folytató fájlcsere hálózat számára is figyelmeztetés lehet a bíróság mostani ítélete, hogy alkalmazzák a zenefájlok illegális terjesztését megakadályozó szűrő technológiákat hálózatukon" - mondta Cary Sherman, a RIAA elnöke.

A szövetség, amely a Bertelsmann Music Group (BMG), EMI Music Group, Warner Music, Universal Music Group, és Sony Music Group lemezkiadók érdekeit védi, egy szeptember 4-ei bírói határozatot követően kérhette az előzetes, tiltó rendelkezés kiadását.

A korábban Aimster néven ismert Madster, amely a Napster szolgáltatásának leállítását követően emelkedett fel, egyelőre nem kommentálta a bírói határozatot. A fájlcsere hálózat jogi harca a lemezkiadókkal még 2001 tavaszán kezdődött, amikoris a kiadók beperelték a társaságot a hálózaton folyó illegális zeneterjesztés miatt. A Madster korábban arra hivatkozott, hogy az 1992-es Audio Home Recording Act elnevezésű törvény garantálja a jogot a szolgáltatás működtetéséhez. Az AHRA szerint a vásárlóknak joguk van másolatot készíteni az általuk megvásárolt zenékről és videókról magáncélú felhasználásra.

Az Aimster ellen korábban több különálló pert indítottak a kiadók, amelyet a RIAA később egyesített a mostani jogi eljárásban. Az ügyet vezető Marvin Aspen bíró az elmúlt hónapban ítélkezett úgy, hogy a Madsternek meg kell akadályoznia a hálózatán folyó illegális zeneterjesztést. A szolgáltatás többi, törvényekbe nem ütköző része változatlanul működhet tovább.

A Madstert működtető két társaság, illetve John Deep, a hálózat alapítója a közelmúltban csődvédelmet kért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Efreet #7
  Már megint valaki kalózokat másolt? ejnye-ejnye... :))
 • AtisH #5
  Ha a nagy fájlcserélőket bezárják, majd jön helyette több kicsi vagy valami más rendszert találnak ki. Kiskapuk meg mindig lesznek. Szélmalomharc...
  Kíváncsi leszek, ha ezeket a pereket mind megnyeri a RIAA, akkor mire fognak majd hivatkozni a kiadók a bevételkiesés miatt? El kéne gondolkozniuk, hogy a sok szar szemét helyett nívósabb zenéket adjanak ki. Akkor esetleg emelkedhet a bevételük.
 • corleone #3
  Használjátok inkább a

  Soulseek

  progit. Jelenleg ez a legjobb fájlmegosztó és nagyon gyorsan növekszik. Én már több giga anyagot szedtem le. Majdnem olyan jó, mint a Napster volt fénykorában. Ja és több magyar "szoba" is van...
 • Bonewerkz #2
  hat... a napster kinyirasa ota ugyis csak britni spriccet, meg hasonlokat lehetett megtalalni a neten... (vagy en vagyok pancser) meg kulonben is, itt nem is a muveszek erdekeit vedik, hanem inkabb a zenegyaraket, akik ki-be dobaljak a csinalt zenekarokat (hallott mostanaban valaki new kidz on the block-ot, vagy 2 unlimitedet? pedig mekkora sztarok voltak, viszont az iron maiden meg mindig megy!)