JohnnyCage

A vállalatok vezetőit is figyelmeztetik a lemezkiadók

A lemezkiadók a hollywoodi filmstúdiókkal karöltve felszólítják az amerikai cégek vezetőit, hogy mielőbb vessenek véget a vállalati hálózatokon folyó illegális zene- és videóterjesztésnek.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) szerint "megdöbbentő, hogy hány vállalat hálózatán folyik nagyszabású illegális fájlcsere." A szövetség pénteken levélben értesítette az Egyesült Államok ezer legnagyobb vállalatának vezetőjét, hogy komoly jogi bonyodalmakra számíthatnak, amennyiben hagyják, hogy alkalmazottaik illegális fájlcsere hálózatként használják a céges hálózatot.

"Úgy látszik, az alkalmazottak kihasználják a vállalati hálózat nagy sávszélességét, és illegális fájlcsere szolgáltatásokat használnak munkahelyükön, illetve számos esetben külön hálózatot építenek ki a vállalat belső rendszerén" - írta a RIAA. "Az alkalmazottak ilyen fajta tevékenysége ellentétes a vállalati hálózat rendeltetési céljval, és komoly jogi következményeket is vonhat maga után."

A lépés újabb támadás az ingyenes, illegális fájlcsere hálózatok ellen, amelyek a lemezkiadók szerint éves szinten milliárd dolláros nagyságrendű kárt okoznak a zeneiparnak, és egyre nagyobb fejfájást jelentenek a filmiparnak is. Néhány héttel ezelőtt egyébként hasonló levelet kaptak az amerikai egyetemek vezetői is, mivel a kiadók szerint az illegális zeneterjesztés másik melegágyát az egyetemi, és kollégiumi hálózatok jelentik. Az akkori levélben nem esett szó perekről, de a kiadók szigorú irányelvek bevezetését sürgették az egyetemeken a jogsértések visszaszorítására.

A mostani azonban már nem az első eset, amikor a kiadók a vállalatok ellen fordultak az illegális zeneterjesztés elleni harcban. Áprilisban az Integrated Information Systems például egy peren kívüli egyezségben 1 millió dollár kártérítést volt kénytelen fizetni, mert alkalmazottai belső zenefájl-csere hálózatot működtettek számítógépes rendszerein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #9
    Ha belegondolok, hogy mennyi pénzt dobálnak ezek ki az ablakon feleslegesen és abból hány ember tudna jóllakni... :(
  • Laci73 #8
    Ez a hír megnyugtató. Mert ha az egyetemek és a vállalatok szélessávú hozzáférésein is a letöltések/cserék nyomulnak, akkor tulajdonképpen saját tehetetlenségét vetíti előre a RIAA.
  • braindance #7
    Kinek nem szálka már a szemében a RIAA?
  • magyar ember 2 #5
    En is felszolitom a kiadokat hogy szopjanak le!
  • Tomcat.no1 #4
    Kis mocsok RIAA-t ki a franc pénzeli? Mert ennek tuti sosem lesz vége.