JohnnyCage

A Web nagyágyúit is perelik a lemezkiadók

A vezető lemezkiadók pénteken több nagy internet-, illetve hálózati szolgáltató ellen is pert indítottak, mivel lehetővé tették egy kalózmásolatok terjesztésével foglalkozó kínai weboldal elérését.

A manhattani szövetségi bíróságon pénteken bejegyzett perrel azt szeretnék elérni a lemezkiadók, hogy a bíróság kötelezze az internetszolgáltatókat a Listen4ever (www.listen4ever.com) weboldal elérésének blokkolására. A per szerint a felperes kiadók nem tudták beazonosítani a weboldal tulajdonosát.

A pert egyébként a Vivendi Universalhoz tartozó UMG Records, a Sony Music Entertainment, a Bertelsmann Music Group-féle RCA Records Label, és az AOL Time Warner leányvállalataként ismert Warner Bros. Records kiadók indították olyan szolgáltatók ellen, mint az AT&T Broadband, a Cable & Wireless, a Sprint, az Advanced Network Services, illetve a WorldCom UUNet Technologies leányvállalata.

A per szerint a Listen4ever weboldal lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy központi szerverről többezer zeneszámot töltsenek le. Az elsősorban amerikai felhasználók által használt illegális zeneszolgáltatás a kiadók szerint egy kínai webszerveren keresztül történik, amelyhez az alperes szolgáltatók elérést biztosítanak hálózatukon keresztül.

A Listen4ever olyan előadók zeneszámait tartalmazza, mint például Christina Aguilera, Bruce Springsteen, a Red Hot Chilli Peppers, Eric Clapton, Barbara Streisand, Lenny Kravitz, és Whitney Houston. A weboldalon emellett olyan albumok is megtalálhatóak, amelyek még meg sem jelentek a lemezboltokban. Mary J. Blige "Dance for Me" című albuma például már jóval az augusztus 13-ai kiadás előtt letölthető volt az oldalról.

A kiadók szerint a Listen4ever weboldal, amely teljesen angol nyelvű, és egyetlen kínai zeneszámot sem tartalmaz, egyértelműen az amerikai felhasználókat célozza, és csak a törvény kijátszása miatt található Kínában. Az üzemeltetők azonosítása az amerikai domain név ellenére sem sikerült a kiadóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • corleone #4
  Nekem se jön be az oldal. Lehet, hogy mégis meglett a tulaj?
 • Laci73 #3
  Az egyetlen "hatásos" védekezési forma a perrel fenyegetőzés :) Érdemes megfigyelni a RIAA kétségbeesett kapálódzását: minden héten előállnak valamilyen ötlettel - többnyire hülyeséggel.
 • Yfel #1
  hahahahaha Ezen mekkorát fognak bukni :)

  Az internetszolgáltató nem diszkriminálhat azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmakat érnek el a felhasználói.

  Erre költik a CD-k árát? Akkor megyek letölteni :)