Franczy

Mindenre kiterjedő támadás a kalózipar ellen

A Kuala Lumpur-i Bernama hírügynökség értesülései szerint Malajziában vasárnap egy minden eddiginél nagyobb szabású országos akció indult az illegális módon lemásolt szoftverek forgalmazásával foglalkozó kalózipar ellen, ugyanis az ország vezetése úgy találta, hogy az e tekintetben a közelmúltban kialakult helyzet tovább már nem tartható. Az Operation Geniune névre keresztelt "hadművelet"-ben különböző források szerint az ország belkereskedelmi és fogyasztói ügyekkel foglalkozó minisztériumának mintegy háromszáz alkalmazottja vesz részt, akik várhatóan hathatós támogatást kapnak az Egyesült Államokbeli szoftverkiadókat képviselő, és kis hazánkban is jól ismert BSA (Business Software Alliance) szakértőitől.

Az IIPA (International Intellectual Property Alliance), vagyis a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség becslései szerint az Egyesült Államokban székelő szoftverkiadók, hanglemezipari cégek, valamint filmstúdiók a 2000-es esztendőben mintegy 140 millió dollárnyi kárt szenvedtek el a malajziai kalózipar szerteágazó tevékenységei miatt. Ez az összeg azonban eltörpül a legfrissebb, 2001-es adatok mellett, ugyanis az IIPA legfrissebb közléséből kiderül, hogy a távol-keleti országban az elmúlt esztendőben mintegy 316,5 millió dollárral rövidítették meg az amerikai kiadókat, vagyis ezek alapján elmondható, hogy a malajziai kalózpiac egyszerűen virágzik.

"Minden területre kiterjedő, alapos és gyors támadást kívánunk indítani az ország kalózipara ellen. Fontos megjegyezni, hogy míg az eddigiekben csak egyes cégek ellen indítottunk eljárásokat illegális szoftverek használata ügyében, addig mostantól már az érintett cégek vezetőit személy szerint is felelősségre fogjuk vonni, hogy miért nem tettek semmit annak érdekében, hogy az irányításuk alá tartozó részlegeken kizárólag jogtiszta szoftvereket használjanak" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Mohamed Roslan Mahayudin, Malajzia belkereskedelmi és fogyasztói ügyekkel foglalkozó minisztériuma végrehajtó részlegének egyik vezetője, aki azonban azt nem kívánta elárulni, hogy a most kezdődött akció pontosan meddig fog tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #5
    A BSA itthon sem a magánszemélyekre megy rá, hanem a cégekre. A magánszemélyeket a rendőrség hajkurássza, statisztika javítás miatt.
  • Laci73 #2
    Patakvér fogja magát folyni :))

    Mint már korábban is írtam, ez inkább füstje mintsem a lángja az egésznek: sok ország nagyon szegény, a lakosság jelentős részének pedig megélhetést nyújt a hamisítás (nemcsak szoftverek esetében, hanem pl. a Mulinax - Moulinex vagy Panatronic - Panasonic tévével, fritőzzel stb.) A másik pedig: igény van az olcsó szoftverre. Pl. WinXP 1 dollár :) - nagyon jó ajánlat az eredeti 100-150 USD körüli árral szemben. Szélmalom-harc a javából.
  • Frank99 #1
    Igen
    Ott a cégeket piszkálják.
    HELYES!
    Ét kellene nálunk is venni és BÉKÉBEN hagyni a magánszemélyeket!