Franczy

A kiadók kínai zenei portálokat is célkeresztbe vettek

A szerzői jogok védelmével foglalkozó szervezetek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadó vállalatok a fejlett nyugati országokat követően immár Kínában is felveszik a harcot a zenei felvételek interneten keresztül illegális módon történő terjesztése ellen. Történt ugyanis, hogy a nagyobb hanglemezkiadók a napokban felszólítottak három kínai nyelvű internetes portált, hogy hagyjanak fel a szerzői jogok folyamatos megsértésével, és szüntessék be a különböző zenei felvételek törvényellenes terjesztését. A három kínai portál egyébként az eddigiekben elsősorban hazai, tehát kínai popslágerek terjesztésével foglalkozott.

Szakértők szerint korántsem meglepő, hogy a nemzetközi hanglemezkiadók immár a kommunista vezetésű és technológiailag nem éppen fejlett Kínában is minden eszközt igénybe kívánnak venni a zenei felvételekkel kalózkodó feketepiaccal, ugyanis a legfrissebb felmérések szerint a több mint egymilliárd lakosú országban a zeneiparban több mint 90 százalékos a feketepiac részesedése. A kiadók mostani fellépése egyébként nem az első Kínában, ugyanis 1999-ben egyszer már volt példa arra, hogy lemezkiadók egy csoportja beperelt egy illegális zenefájl letöltési szolgáltatásokat üzemeltető kínai website-ot.

A mostani kínai ügy hátterében olyan nagy és neves hanglemezkiadó cégek állnak, mint például a Sony, az AOL Time Warner, a Vivendi Universal, az EMI Group, vagy a Bertelsmann, mely cégek jogi képviseletét a londoni székhelyű IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) látja el. Az IFPI az elmúlt napokban összesen négy távol-keleti, három kínai és egy hongkongi internetes portált szólított fel arra, hogy hagyjon fel a szerzői jogok folyamatos megsértésével, és szüntesse be illegális szolgáltatását. Az IFPI által kifogásolt három kínai internetes portál közül az egyik, a Sohu.com az elmúlt hét végén beszüntette zenefájl letöltési szolgáltatásait, azonban a portál vezetője az üggyel kapcsolatban sietett leszögezni, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatás hamarosan újraindulhasson. Az IFPI által felszólított többi portál egyelőre nem állította le az IFPI által illegálisnak nevezett szolgáltatásait. Az IFPI munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy amennyiben bizonyos esetekben a szép szó és a kérés nem használ, az IFPI azon nyomban bírósági pereket indít a kínai portálok ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #8
    Alapitsunk egy fuggetlen orszagot! Es az elso es legfontosabb torveny (alkotmany) kimondja, hogy kotelezo illegalis programot hasznalni. A rijaa meg mehet a sunyiba. Alkotmanyt nem modositunk, kiadatasi egyezmenyunk meg nem lesz az USA-val! ;)
    Vilag userei egyesuljetek!
  • Tomcat.no1 #5
    Esküszöm habozás nélkül kinyirnám a RIAA elnökét és a hozzá hasonló gondolkodású és elszán tetüládát &#@#&>@#&@>·^²¢°·¢¢¢\!!'"'
  • Yfel #3
    Majd pedig a kínai kormány bejelenti, hogy a rohadt yenkik csak ne avatkozzanak bele Kína belügyeibe :)))

    Az RIAA meg mehetne már a Tiananmen térre tüntetni az illegális zenemásolás ellen ;)
  • Laci73 #2
    Nagyon beindult a RIAA... csak aztán be tudja-e venni a kanyart...
  • gz8 #1
    . Az IFPI által kifogásolt három kínai internetes portál közül az egyik, a Sohu.com az elmúlt hét végén beszüntette zenefájl letöltési szolgáltatásait, azonban a portál vezetője az üggyel kapcsolatban sietett leszögezni, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatás hamarosan újraindulhasson.

    Hát igen. Nekünk is ezt kellene csinálnunk. Más néven, más hostról, de újraindítani a leállított dolgokat. A lemezkiadók meg elmehetnek a jó piramisba!