JohnnyCage

Hollywood feltöri a PC-ket

A közelmúltban egy olyan törvénytervezet került az amerikai Kongresszus elé, amely szerint a szórakoztatóipar képviselői majdnem szabadon megbéníthatnák az illegális fájlcserét folytató számítógépeket.

Mindez alighanem az eddigi leghajmeresztőbb ötlet, amellyel a lemezkiadók, illetve a hollywoodi filmstúdiók előálltak az illegális másolás megfékezésére.

A Howard Berman és Howard Coble képviselők által támogatott törvénytervezet szerint a szerzői jogok tulajdonosai, vagyis a lemezkiadók és filmstúdiók gyakorlatilag ellenőrizetlenül indíthatnának elektronikus támadást azon világhálóra kapcsolódó számítógépek ellen, amelyeken -szerintük- szerzői jogokkal védett zenefájlok és videók illegális másolása folyik. A két képviselő még a héten indítványozni fogja a tervezet elfogadását.

A lemezkiadók és hollywoodi filmstúdiók célja elsősorban a P2P (Peer-to-Peer - Egyenrangú hálózat) technológiára épülő fájlcsere hálózatok megbénítása, amelyek az illegális internetes zene- és filmterjesztés melegágyát képezik. A tervezet szerint a művelet során megrongált számítógépek tulajdonosai csak akkor indíthatnának pert a kiadók ellen, ha előtte a legfőbb államügyész engedélyt ad arra, és a kár meghaladja a 250 dollárt.

A tervezet szerint a kiadóknak részletes információt kellene szolgáltatniuk a legfőbb államügyésznek arról, miként tervezik megbénítani az illegális fájlcserében résztvevő számítógépeket. Ezek az információk azonban titkosak maradnának, és a nyilvánosság nem férhetne hozzájuk.

A törvénytervezet azt nem határozza meg, hogy milyen technológiákkal (például vírusokkal, féregprogramokkal, DoS támadásokkal) lehetne megbénítani a fájlcsere hálózatra kapcsolt számítógépeket. A kiadóknak nem állna jogukban fájlok letörlése, viszont a pórul járt felhasználó nem perelhetné a társaságokat, ha ez "véletlenül" mégis megtörténne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #34
    Az egesz vilagot meg a RIAA meg a filmesek sem nyomhatjak le.

    Az első ilyen támadásnál felütöm a Btk.-t, elolvasom a 300/C. §-t, majd beballagok az ügyészségre megtenni a feljelentést. A RIAA, az MPAA meg még ki tudja, kik pedig kinyalhatják a s*ggemet: engem ugyanis nem köteleznek az amerikai törvények, amit viszont csináltak, az a magyar büntetőtörvénykönyvbe ütközik.
  • galocza #33
    aki szerint kacsa, annak ajánlom figyelmébe a következő, meglehetősen éles hangvételű cikket:
    http://www.theregister.co.uk/content/6/26357.html
    valamint innen, a "bribes" hiperlinkről elérhető
    http://www.opensecrets.org/politicians/indus.asp?CID=N00008094&cycle=2002
    linket, amelyből kitűnik, Howard Berman úr mennyit zsebel ebből az iparágból.
    persze hogy drága a cd és a dvd ha politikusokat kell lefizetni. az még nálunk sem olcsó mulatság...8)
  • mir #30
    amúgy ez kacsa.
  • mir #26
    a lemezkiadóknak nincsenek boltjaik.
  • TheZsenyka #24
    Szerintem ez nagyon érdekes ötlet, de ártatlan emberek is áldozatul eshetnek a támadásoknak; ha egyértelműen ki lehetne szűrni az illegális cuccokat szipkázó arcokat, akkor elfogadnám ezt a verziót.
  • magus #21
    szánalmas mit csinálnak:) ha akár egy percre kikapocsl a gépem olyan pert zuditok a nykukba ogy leugranak a hidrol
  • Garrett #20
    DE egy faszság... ha ezt megcsinálják akkor mégjobban beszopatnak.. és nem marad más, mint ICQ tranfseren küldözgetni a dolgokat :D
  • Rive #18
    #15: Sajnos, az internet-szolgáltatók nem raknak a drót feléjük eső végére egy tűzfalat (bár néha hasznos lenne :) ), így amit írtál, az bár igaz, de egy szimpla DoS támadás esetén kevéssé vigasztaló 1MBit alatt.

    A visszafelé elsülésről meg csak annyit, hogy próbált már nekem DoS-t indítani modemes emberke: szegényke, nem tudta, hogy _nekem_ mekkora a rendelkezésre álló sávszélesség...
    Béke poraira...

    Korrektül beállított tűzfalak mellett itt csupán DoS támadásokról lehet szó, az ellen pedig ma gyakorlatilag mindenki tehetetlen.
  • mir #12
    :)
  • Gyurcika #10
    Elore latom, ahogy a "paros" sorszamu uvegszalakon a nagy cegek benito csomagjai, a "paratlanon" pedig az oket megbenito csomagok szaguldanak. :-)

    Szerintem ez azert elegge szelmalomharc jellegu. Az egesz vilagot meg a RIAA meg a filmesek sem nyomhatjak le.

    Elore varom mikor lesz, hogy veletlenul mondjuk a NASA egyik szerveret nyirja ki az automatikus geobenito programjuk, mert azon mondjuk gnutella futott... :-)