Franczy

Jelentősen csökkent az AMD piaci részesedése

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel az idei év harmadik negyedévében tovább tudta növelni piaci részesedését, ami természetesen azzal járt, hogy a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) részesedése komoly mértékben visszaesett. A Mercury Research piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a Santa Clara-i székhelyű Intel a harmadik negyedévben mintegy 86,8 százalékát uralta a személyi számítógépekbe szánt mikroprocesszorok piacának. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a chipgyártó egyetlen esztendő alatt 7,6 százalékkal volt képes növelni részesedését, valamint, hogy az idei év második negyedévéhez képest megközelítőleg 4 százalékkal nőtt a processzorpiaci részesedése. Az elmúlt négy évben egyébként nem volt példa arra, hogy az Intel ilyen rövid időn belül ilyen jelentős mértékben növelte volna részesedését.

Aminek az Intel vezetői most örülnek, azt az AMD vezetői vélhetően szomorúan vették tudomásul. Konkrét adatokat tekintve arról van szó, hogy az idei év harmadik negyedévében az AMD piaci részesedése 11,6 százalékra csökkent. A chipgyártó alig egy esztendővel ezelőtt még a processzorpiac több mint 20 százalékát uralta, de még 2002 második negyedévében is mintegy 15,6 százalékos részesedést tudhatott magáénak a piacon.

Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője úgy vélekedik, hogy az AMD jelentős mértékű visszaesésében komoly szerepet játszott, hogy a nagyobb számítógépgyártó cégek és a disztribútorok az elmúlt hetekben-hónapokban számos AMD rendelést visszamondtak, ezen cégek ugyanis előbb a jelentős méretű raktárkészletüktől szeretnének megszabadulni, és csak utána fognak újabb rendeléseket leadni az AMD-hez. McCarron szerint ezek a raktárkészletek napjainkra normalizálódtak, vagyis a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó rövid időn belül új megrendelésekre számíthat, ez esetben pedig nőni fog a jelen pillanatban nem túl jelentős piaci részesedése.

A Mercury Research-féle jelentésből kiderül, hogy az AMD processzorokkal kompatibilis alaplapi chipkészletek eladási mutatói az elmúlt negyedévben nem hogy romlottak volna, de kis mértékben még javultak is. Ugyanezen időszakban az AMD, illetve Intel processzorokkal szerelt új személyi számítógépek aránya lényegében nem változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nor #71
    a jozsi megmontta hogy a penyocvanketto az most a meno ezert en most penyocvanharmat akarok mindenaron. :-)
  • verti.go #70
    Az intel-fanokat (pontosabban akik várják az AMD megpusztulását) nem egészen értem: ha egy nagy cégtől vásárolhatjuk a processzorainkat, az miért lesz jó? Ennyi felesleges pénzetek van?
  • petee #66
    Ja ez igaz. Kit érdekel hogy mit mondanak ök, mi örüljünk hogy olcsóbban jobb gépet veszünk és nem basszák át a fejünket az árakkal. Boldog vagyok!
    Lehet hogy a P4 2.0 Ghz jó csak az ára: 48 ezer
    AMD Athlon XP 2000+ : 30 ezer
    Van ugyanolyan jó az AMD is.Ezért nekem bőven megéri.Maradékot meg másra költöm.Én azt hiszem jól jártam.
  • Mike at home #65
    kar magyarazni
  • Mike at home #64
    Hat akkor veszel 1.7es cerkat, mi hulye - a szar amd is jo - emberek meg majd veszunk 1.4-es (1600+ xp-t, igaz nem 20-ert hanem 15-ert)
  • sztavrosz #62
    Mi van kedves duke? Leragadtál a Kishercegnél (vagy a kishencegnél)?
  • sztavrosz #60
    Először is! Sztavrosz a nevem. Hol istenítettem én az INTELT? Ha te az K7 ATHLONT választanád, akkor tényleg no comment... "Vagy te még mindig a megahertz mániában élsz" Ha jól tudom? Javíts ki mir, ha nem! Az AMD K7 ATHLON 1400MHz valóban ezen az órajelen műkszik (és ez a hivatalos elnevezése). Ha jól tudom nagyobb az L1 cache és az alap FSB 33MHz-vel több, ezenkívül minden másban rosszabb ez a proci, mint az 1,7-es Cerka (mem speed, csíkszélesség stb.). Szóval ne magyararázd be nekem, hogy 1400MHz-es AMD lezúzza az 1,7-es cerkát vagy ezt AMD K7 ATHLON 1400+-nak hívják. Nem! Az általam pélának előhozott procit AMD K7 ATHLON 1400MHz-nek hívják. További jó filózást alibaba. Inkább főzzél kávét! Most már mondhatot, hogy istenítem az intelt.
  • mir #56
    az AMd árfolama 1 hzét alatt nem 25, hanem 60%ot emelkedett.
    és lehet, hogy ez valóban csak egy tőzsdei játék, elképzelhető... erre még nem gondoltam.
    de most nem mindegy?
    akinek volt/van AMDje, az tudja, hogyha a tbi alkatrészből nem a legolcsóbbat veszi, akkor az sem fagy, akinek meg volt intel gépe a legolcsóbb alkatrészekkel, akkor az is fagy. a processzorok most mindkét oldalon atomstabilak, a gépek stabilságát már régen nem ez dönti el.
    sebesség: most nem mindegy, hogy 2400+ vagy 2.6 Ghz? olyan nagy szerinted a különbség?
    egy 2400+os és egy 3 Ghzes vas között van vagy 10%. aki mostanában ilyeneket vesz, az már súrolja az elmebetegség határát.
    amúgy meg a két cég közötti versenyt csak az idő döntheti el.
    az intelesek 20 éve jósolják az AMD bukását, az AMDsek meg vagy 15 éve az AMD eluralkodását. eddig egyik sem következett be, kíváncsian várok, hátha egyszer az egyik majdcsak bejön.
    de sztem már megint csak a pofámat téptem...
  • Mike #55
    Nekem spec semmi bajom az Intellel. Max azért nem kedvelem, mert egy monopol vállalat.
  • Tomcat.no1 #51
    Szerintem az AMD jelenlegi állapota annak köszönhető, hogy meglehetősen gyenge a marketing. Anno a Commodore időkben a commodore is azért volt sikeres mert nagyon jó reklámokat készített, de késöbb a vezetőség lecsrőlédése után a gyenge anyagi állapotokra hivatkozva megvonták a marketing részlegtől a nagymérvű anyagi támogatást (C16, +4, 116 valamint 128, Amiga) és ezáltal az új és jobb termékek már nem jutottak el a köztudatba s ez a világon mindenhol gyártott Commodore csődbemenéséhez vezetett.

    Szóval ha kellő mértékü reklámot csinál magának az AMD akkor egy hosszú életü cég lesz szerintem. Ennek érdekében már elkezdet tevékenykedni (Forma 1 Ferrari)

    Az Intel meg azért áll olyan jól, mert azért a multban ő volt az irányelv és csakúgy mint a Cyrix az AMD is őt "másolta" le.
    De azóta mióta a Pentium 2-től le volt védetve a rendszer a Cyrix becsödölt az AMD meg kifejlesztett egy teljesen új rendszert (K7 - tudom liszencelt EV6) amit aztán még jobban tökéletesített az idők során.
    És most már eljutottunk a K8 -hoz ami már 100% AMD fejlesztés.

    /AMD Duron 1200MHz/