JohnnyCage

Új teljesítménymutatón dolgozik az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) továbbra is elszántan küzd a processzorok teljesítményének órajellel történő azonosítása ellen, és egy általánosan elfogadott teljesítménymutató kidolgozását sürgeti.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű AMD tavaly indította útjára True Performance Initiative (Valódi Teljesítmény Kezdeményezés) elnevezésű kampányát, amelyben a társaság azt a tévhitet igyekszik kitörölni a felhasználókból, miszerint a magasabb órajelen működő processzor egyben gyorsabb is.

A társaság a PC piac több képviselőjével együttesen egy olyan teljesítmény-mutatószám kidolgozásán fáradozik, amely a processzort, illetve az egész számítógépet valódi teljesítményének megfelelően értékelné. "Egy olyan megoldáson dolgozunk a piac meghatározó képviselőivel, amely pontos információval szolgálna a felhasználóknak a rendszer teljesítményéről" - mondta Patrick Moorhead, az AMD elnökhelyettese hozzátéve, hogy a társaság a vezető PC komponens és -szoftverfejlesztőinek visszajelzésére vár.

A processzor teljesítményének hozzávetőleges meghatározására korábban megfelelő volt a chip órajele. A Pentium 4 és AMD Athlon processzorok órajelhez viszonyított teljesítménye azonban olyan mértékben eltér, hogy ez a meghatározás a továbbiakban már nem tükrözi a valóságot.

Az Intel jelenleg kedvező helyzetben van, mert a Pentium 4 processzorokat meglehetősen kapóssá teszi a tokra vésett jókora szám. Az AMD Athlon processzorainak órajelbeli hátrányát a már közismert modellszámozással próbálja ellensúlyozni, amely viszont nem nyerte el a felhasználók tetszését. Hosszútávon azonban a chipóriás Intel helyzete sem mondható éppen rózsásnak, mivel az alacsony órajelű, ugyanakkor jó teljesítménymutatókkal rendelkező Banias mobil chipek közeljövőbeli debütálásával a társaságnak saját, korábbi állítását kell majd megcáfolnia.

Egyesek szerint az egységes teljesítménymutató bevezetésére semmi szükség, mivel számos információ áll a felhasználó rendelkezésére az adott rendszer képességeiről. Az AMD vezetői azonban úgy vélik, hogy a különböző tesztek csak a rendszer egyes részterületeinek teljesítményét mutatják meg, a teljes, átfogó kép megalkotása így nehézkes az átlagos felhasználó számára. Ezért lenne szükség egy átfogó mutatószámra, amelynek kiértékeléséhez a rendszer minden egyes részterületének teljesítménye be lenne számítva.

"A csalódott felhasználó a jövőben nem szívesen fog újból vásárolni, ez pedig nem jó az ipar egyetlen képviselőjének sem" - mondta Moorhead, aki szerint az új teljesítmény-mutatószám a jövő év elején jelenhetne meg. Ehhez azonban az egyelőre még bizonytalan PC piaci képviselők támogatása szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #5
    AMD gyorsabb matematikaban???
    Multimediaban gyorsabb Intel???

    3D Renderingnel nem mindig gyorsabb az Intel. MP3, WMV készítésben pedig nem mindig gyorsabb az Intel.

    Ld. hamarosan megjeleno cikkem pont ezzel kapcsolatban - ha foszerkeszto kirakja :)
  • braindance #3
    megnézem mikor lesz ez egy valósághű mutató...
    Annyian próbálkoztak már...