Franczy

Mégsem csökkent az AMD piaci részesedése?

Az Advanced Micro Devices (AMD) a napokban kiadott egy hivatalos sajtóközleményt, mely egy a Gartner piackutató cég által a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésre alapozva azt állítja, hogy a chipgyártó az idei esztendő második negyedévében az általános gazdasági lassulás, valamint egyes processzorainak késése ellenére is képes volt arra, hogy növelje processzorpiaci részesedését. A Gartner munkatársai által készített jelentés szerint az AMD az asztali számítógépekbe, valamint notebookokba szánt processzorok piacán 2002 második negyedévében mintegy egy százalékkal nagyobb részesedést birtokolt, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Ez önmagában egyébként még semmi különöset nem jelentene, azonban mint ismeretes, a közelmúltban napvilágot látott hasonló jelentések szinte kivétel nélkül arról szóltak, hogy az AMD a különböző nehézségek miatt körülbelül két százalékot vesztett processzorpiaci részesedéséből.

Az AMD tehát a régebbi jelentéseket elfelejtve mostanság már csak a Gartner-féle, számára mindenképpen pozitív kicsengésű jelentéssel foglalkozik, mely szerint a chipgyártó az idei év második negyedévében tizennyolcról tizenkilenc százalékra növelte processzorpiaci részesedését. A Gartner jelentéséből többek közt arra is fény derül, hogy az AMD-nek az utóbbi hónapokban sikerült megőriznie az asztali számítógépekbe szánt processzorok piacán korábban megszerzett mintegy 21 százalékos részesedését, ezenkívül pedig hat százalékkal növelte a notebookokba szánt mobil processzorok piacán korábban megszerzett hat százalékos részesedését, így az AMD jelenleg ennek a piaci szegmensnek körülbelül 12 százalékát tudhatja magáénak. Az AMD vezetői a Gartner-féle jelentés nyilvánosságra hozatalát követően azt nyilatkozták, hogy a piaci körülmények, különösen az áprilisi és májusi nehézségek ismeretében tökéletesen elégedettek a chipgyártó teljesítményével.

"El kell mondanunk, hogy az AMD lényegében az összes processzorpiaci szegmensben képes volt részesedésének megőrzésére, sőt ezenfelül néhány szegmensben még arra is képes volt, hogy növelje részesedését. Ez annak ismeretében mindenképpen elismerésre méltó, hogy az elmúlt hónapokban rendkívül nehéz időket kellett átvészelnünk" - nyilatkozta a napokban Mark Bode, az AMD Athlon termékekkel foglalkozó részlegének egyik vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #5
    Azért egy ilyen cikkhez minimum egy diagram illett volna....
  • sztavrosz #3
    "Mégsem csökkent az AMD piaci részesedése?" Na bassza meg!
  • Zombye #2
    Szerintem ez inkább lélektani kérdés, főleg a részvényeseknek!