Franczy

Az AMD vezetői már látják a fényt az alagút végén

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az Advanced Micro Devices harmadik negyedéves vesztesége minden korábbi előrejelzésnél nagyobb lett, ennek ellenére a cég vezetői úgy vélekednek, hogy nincs ok aggodalomra, ugyanis az AMD szekere várhatóan már a negyedik negyedévben egyenesbe fog jönni. Hector Ruiz, az AMD elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az AMD-nél a 2003-as esztendőben mintegy 350 millió dollárral kívánják csökkenteni a működési kiadásokat. Bob Rivet, az AMD alelnöke és egyben gazdasági vezetője szerint az AMD a jövő év második negyedévében már rekordmértékű, 875 millió dolláros bevételre tehet szert, mely egyrészt a működési költségek jelentős lefaragásának, másrészt a forgalom növekedésének lesz köszönhető.

Rivet elmondta, hogy a működési költségek csökkentése érdekében az AMD jelentős mértékben csökkenti tőkeberuházásait, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy pontosan milyen mértékben. Rivet ezenkívül utalt arra, hogy a chipgyártó már a 2002-es esztendőben is csökkentette tőkeberuházásait, ugyanis az eredetileg tervezett 850 millió dollár helyett idén csak mintegy 750 millió dollárt fordítanak tőkeberuházásra. Rivet elárulta, hogy az idei év harmadik negyedévében mintegy huszonnégy százalékkal növekedett az AMD által a különböző kutatásokra és fejlesztésekre fordított pénzösszeg, mely ily módon elérte a 221 millió dollárt. Az AMD az idei év utolsó negyedévében ennél várhatóan némileg kisebb összeget fordít majd kutatásra és fejlesztésre.

Az AMD tehát egyrészt a működési költségek jelentős lefaragásától, másrészt pedig az eladási mutatók javulásától várja a megoldást problémáira. Az eladási mutatók javulásában várhatóan nem kis szerepe lesz a cég nyolcadik generációs, Hammer fejlesztési kódnevű 32/64 bites mikroprocesszorainak, mely chipeket a felhasználók immár hosszú ideje nagy érdeklődéssel várnak. Rob Herb, az AMD eladási és marketing részlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a szerverekbe szánt Hammer chipek, vagyis az Opteronok 2003 közepén kerülnek majd forgalomba, az asztali számítógépekbe szánt, várhatóan Athlon típusjelzéssel ellátott Hammer chipek pedig ennél valamivel korábban. Herb ezenkívül utalt arra, hogy a Barton magos új Athlon XP processzorok 2003 legelején fognak bemutatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GeeKay #10
    azt észrevettétek, hogy mostanában, hogy megszaporodtak az intel és amd hírek, arra várva, hogy nagy veszekedés legyen...
    itt-ott össze is jön nekik. aztán a következő hírben az van, hogy ennyi meg annyi ezer látogató. közben 'csak' a veszekedés megy.
    nem nagyon szoktam épp ezért reagálni az ilyen hírekre, nem is fogok, csak ezt el akartam mondani
  • Pheel #3
    Ráadásul a K+F költségek csökkentése öngyilkosság.

    Szólt ez a cikk valamiről? ;-)
  • sztavrosz #1
    Bla bla bla bla...