JohnnyCage

Tajvani partnerrel erősít az AMD

A processzorgyártó AMD a társaság hétfői bejelentése szerint szövetséget kötött a tajvani United Microelectronics Corporation-nel (UMC), amely együttműködés célja a világ legkisebb processzorainak kifejlesztése.

A "világ legkisebb processzorainak kifejlesztése" egészen pontosan a következő generációs, 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiát takarja, amellyel a társaság még az Intel előtt el szeretne készülni.

Mint Ajay Marathe, az AMD gyártási szolgáltatások divíziójának elnökhelyettese egy interjú során elmondta, a társaság a UMC-vel közösen szeretne 90 nm-es csíkszélességű chipeket gyártani Szingapúrban. A vezető arról nem kívánt beszámolni, pontosan mikor veszi kezdetét a projekt.

"Az innováció középpontjában a technológia áll" - mondta Marathe. "Ahhoz, hogy jelenlegi felhasználóink továbbra is elégedettek legyenek, illetve új fehasználókat szerezzünk, előre kell lépnünk a technológiával."

Alig két héttel ezelőtt a chipóriás Intel is bejelentette 90 nm-es terveit. A társaság várhatóan 2003 második felében kezdi meg az új technológia alkalmazását, amellyel növelni tudja majd a chipek órajelét, miközben az előállítási költségek, a fogyasztás, illetve a hőtermelés csökkenhet.

Bár a chipóriás valószínűleg elsőként vezeti be a 90 nm-es technológiát, Marathe szerint az AMD megszoríthatja a társaságot. "Az Intel anyagi háttere meglehetősen biztos, de nem ez a lényeg" - mondta a vezető, aki szerint a felhasználók igényeinek minden egyéb szempont elé helyezésével, illetve ipari szövetségek kötésével előnyt lehet szerezni a chipóriással szemben.

"1999 táján 6 - 7 százalék piaci részesedésünk volt, és az emberek már-már leírtak bennünket." Az AMD piaci részesedése most 16 százalék körül mozog úgy, hogy az Intel a közelmúltban 3 százalékkal növelte részesedését a társaság rovására.

Marathe szerint nem lehet pontosan megmondani, hogy a szerződés, amelyet a társaság a napokban a Hewlett-Packarddal kötött, mekkora növekedést fog hozni az AMD részesedésében, az azonban biztos, hogy az AMD Athlon processzorok alkalmazása a HP üzleti PC-iben komoly előretörést jelent a cég számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #4
    Ha az ominózus szöveget nem a 'hozzászólás' textmezőbe írod be, hanem elmégy arra a címre, akkor ott megtalálod azt a helyet, ahol a regisztrációt végre kell hajtani.

    Ezt tényleg ilyen nehéz?

    Esetleg, az is sokat segíthetne, ha végre végigolvasnád a fórum főlapját...
  • Rive #2
    1. Nem vagy regisztrálva.
    2. Ezt talán az Intelnek mondogasd a .13-as P4-ek kapcsán.