JohnnyCage

Vége a munkahelyi MP3 hallgatásnak?

Rejtsd el gyorsan azt a fejhallgatót, és azt a fájlcsere szoftvert: A vezetőség célba vette azokat az alkalmazottakat, akik MP3-akat cserélgetnek, és audió/videó adatfolyamokat játszanak le munkaidőben.

A társaságok egyre több esetben blokkolják a hozzáférést az internetes zenékhez és videókhoz, és szigorú szabályokhoz kötik, illetőleg megtiltják a médiafájlok munkahelyi lejátszását. Mindennek három fő oka van: A médiafájlok elérése jelentősen csökkenti a vállalati hálózat szabad sávszélességét, elvonja az alkalmazott figyelmét a munkáról, és adott esetben szerzői jogi bonyodalmakat okozhat.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) az utóbbi időben egyre erőteljesebben lép fel azon társaságok ellen, amelyek a szövetség szerint elősegítik a zenék illegális terjesztését, mivel lehetővé teszik a zeneszámok munkahelyi letöltését.

A RIAA áprilisban bejelentett egy megállapodást, amelyet a szövetség egy arizonai társasággal kötött. A RIAA vádjai szerint a társaság lehetővé tette, (illetve nem akadályozta meg,) hogy alkalmazottjai zenefájlokat cserélgessenek egymás között a vállalati hálózat felhasználásával. Az Integrated Information Systems (IIS) végülis 1 millió dolláros kártérítést fizetett a RIAA-nak, közölte Cary Sherman, a szövetség elnöke.

- Szeretnénk, ha a társaságok elgondolkodnának arról a kötelességükről, hogy tiszteletben tartsák a lemezkiadók és előadók szerzői jogait - mondta Sherman. - Egyes cégeknél külön kis fájlcsere hálózat alakult ki a zenék illegális terjesztésére - tette hozzá. A RIAA az IIS-hez hasonló társaságokat általában egyébként névtelen bejelentések alapján "buktatja le".

Ahogy a RIAA egyre több társaságot, illetve fájlcsere szolgáltatást vesz célba, a vállalatok egyre inkább tartanak a szövetség jogi lépéseitől, és meg kívánnak bizonyosodni arról, saját hálózatukon nem folyik illegális zene csere-bere.

Mindemellett a társaságok egyre inkább ráeszmélnek, hogy vállalati hálózatukat nem a tömérdek üzleti tranzakció terheli le a végletekig, hanem az alkalmazottak éppen a Csillagok Háborújának legújabb epizódját töltögetik. A Nielsen/NetRatings felmérése szerint a felhasználók általában a munkahelyi gépen töltögetik le a zenefájlokat és videókat, otthoni gépükön pedig sokkal "békésebben" interneteznek. A cégvezetők gyakran az újonnan feltelepített vállalati szoftvert hibáztatják a hálózat lassúságáért, később azonban kiderül, hogy a sávszélesség 40 százalékát az MP3 letöltések veszik el.

A társaságok a szerzői jogi perek, illetve a végletekig leterhelt hálózatok árnyékában egyre szigorúbban lépnek fel a naplopók ellen. Letölteni ennek ellenére általában lehet, csak veszélyes...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #8
    Semmilyen zenét nem tudok olyan mértéknben értékelni hogy megvásároljam. Meghallgatja az ember a rádióban.

    Ez épp olyan mint amikor valaki StarWars cuccokat gyűjt. Semmi értelme, csak pénzkidobás.

  • Laci73 #4
    Csak részben idetartozó, de nagyon fontos kérdés:
    Ti mit tudtok arról hogy a KaZaA - állítólag - fizetőssé válik?????
  • NaNa #3
    Valahonnan ők is elkezdték, Csak akkoriban még Napsternek hivták!!!