JohnnyCage

A KaZaA anyacége is a kiadók karmaiba kerül

Egy amerikai szövetségi bíró a napokban elmondta, hogy a lemezkiadók kiterjeszthetik az online fájlcsere szolgáltatások ellen indított perüket a Sharman Networks-re, vagyis a KaZaA szoftver új tulajdonosára.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége (MPAA) még tavaly októberben indított pert a három legnépszerűbb online fájlcsere szolgáltatás működtetője, vagyis a StreamCast Networks (Morpheus), a Grokster, és a KaZaA BV ellen. Mivel azonban a KaZaA BV februárban eladta az azonos nevű szoftvert a Vanuatu-i központú Sharman Networks-nek, a lemez- és filmipar júniusban kérvényezte a per utóbbi társaságra való kiterjesztését.

Stephen Wilson bíró hétfőn elmondta, lehetővé fogja tenni a per kibővítését.

A Sharman képviselője szerint a társaság ezidáig nem kapott írásos értesítést az ügyben, de a cég biztos abban, hogy a KaZaA hálózat túl fog élni minden jogi kihívást. "A Sharman szilárd meggyőződése, hogy a KaZaA Media Desktop nem csak legális, de a jövő Peer-to-Peer technológiájának legfontosabb eleme is" - közölte a társaság. "Biztosak vagyunk abban, hogy jogi álláspontunkat a bíróság igazolni fogja."

A StreamCast Networks, Grokster, és mostmár Sharman Networks cégek ellen irányuló per az elemzők szerint a zene- és filmipar jogi védőbástyája lehet az online fájlcsere szolgáltatásokkal szemben. A Napsterrel szemben a három cég hálózata nem egy központi szerverre épül, ami kérdésessé teszi a társaságok jogi felelősségét a szerzői jogok által védett fájlok illegális másolásában.

Egy elnyúló, hosszadalmas per azonban felemésztheti a kis társaságok erőforrásait. A KaZaA BV például már bejelentette, hogy nem rendelkezik a pereskedés folytatásához szükséges anyagiakkal, a StreamCast eredeti ügyvédje pedig visszavonult az esettől, mivel a társaság közölte, nem tudná kifizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #14
    simán. a mobilod csengőhangjár sem árt ha odafigyelsz. azt tudjátok, hogy azért a kis zenebonáért, amit addig hallgatsz amíg a központos kapcsol (pl vállalati telefonközpont), azért is leszedik a sápot? akkor is ha mondjuk egy rég meghótt ürge írta és 400 éve nem jogdíjas...
  • zer0 #9
    Knightmare:

    "A te kliens programodnak van egy listaja a lehetseges szerverekrol."

    Ha nincs legalabb egy FIX gep, akkor mit csinal ha az osszes cim rossz ami a tablazatban van?

    Es mi van a DHCP-vel? A legtobb internet szolgaltato nem fix IP cimeket oszt a klienseknek, aminek kovetkezmenye hogy allandoan valtoznak a cimek. Tehat a tablazat rovid idon belul 'elevul'.


  • zer0 #6
    "A Napsterrel szemben a három cég hálózata nem egy központi szerverre épül,..."

    Valaki magyarazza mar el, hogy hogyan is mukodik ez az egesz.

    Ha elinditod a (kazaa) klienst akkor honnan tudja hogy milyen IP cimeken eri el a masik felet? Csak kell lennie egy kozponti szervernek ahonnan megszerzi az online felek IP cimeit.... nem valoszinu hogy vegigszkenneli az egesz internetet egy masik kliens utan kutatva.
    Ha van ilyen kozponti szerver akkor azt leallitva tonkretehetik az egesz rendszert.

    Tehat varom a hozzaszolasokat.
  • CSOCSO #2
    ez a kazaa egy köcsög fos progi..
  • Laci73 #1
    És akik a saját készítésű programjaikat/videóikat/zenéiket csereberélik, azokkal mi lesz kedves RIAA?